Sındır, “Tekstil sektörü Anadolu’nun bin yıllardan gelen kadim geçim kaynağıdır. Bugün, milyonlarca yurttaşımıza istihdam sağlayan Türk ekonomisinin dinamosu can çekişiyor. Sektörde yaşanan sorunları yerli ve milli bir mesele olarak görüp tüm siyasi partiler elimizi taşın altına koyalım, ortak bir tavırla araştırıp, daralan sektöre hep birlikte umut olalım” dedi.

“İHRACATTA 1'İNCİ SIRADA YER ALAN BİR SEKTÖR”

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türk ekonomisinin en önemli taşıyıcı kolonlarından bir olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Sındır, “tekstil sektörü 2020 yılının kasım ayı sonu itibarıyla ilk on bir aydaki ihracatta otomotiv sektörünün de önüne geçmiş durumda. İhracatta 1'inci sırada yer alan bir sektör. Bakınız, tekstil ve ham maddelerini, deri ve deri mamullerini, halı ürünlerini de dahil ederek hazır giyim ve konfeksiyonla birlikte değerlendiğimizde 25,5 milyar liralık bir ihracattan söz ediyoruz. Tekstil sektörünün bu yılın ilk on bir ayındaki ihracattaki oranı yüzde 18,25. Otomotiv sektörü ise yüzde 16,26'da. Tekstil sektörü Anadolu’nun bin yıllardan gelen kadim geçim kaynağıdır. Bugün milyonlarca yurttaşımıza istihdam sağlayan Türk ekonomisinin dinamosu can çekişiyor” dedi.

“6 MİLYONU AŞAN BİR İSTİHDAM”

Milyonlarca vatandaşa istihdam olanağı sağlayan tekstil ve hazır giyim sektöründeki daralmaya ivedilikle önlem alınması gerektiğini söyleyerek sözlerine devam eden Sındır, “tarımda topraktan gelen; pamuk üretimiyle başlayan, iplikle, tekstille ve hazır giyim konfeksiyonla devam eden bir sektörden bahsediyoruz. Ve bunun ticaret alanını da lojistiğini de dikkate aldığımızda, sadece tekstil ve hazır giyim sektörü 1 milyonun üzerinde istihdam sağlıyor. Perakende sektörü de dahil ettiğimizde rakam 2 milyonu aşan bir istihdama ulaşıyor. Eğer pamuk üretimini de dahil ederseniz 6 milyonu aşan bir istihdamdan bahsediyoruz. İktidara sesleniyorum; ihracatta dünyada 7’nci sırada yer aldığımız, Avrupa’nın da 3’üncü büyük konfeksiyon tedarikçisi olduğumuz bir sektörün sorunlarına kulaklarınızı tıkamayınız. Yarın telafisi mümkün olmayacak sorunları görmezden gelmeyiniz” dedi.

“ORTAK BİR TAVIRLA ARAŞTIRIP, DARALAN SEKTÖRE HEP BİRLİKTE UMUT OLALIM”

Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı: “180'e yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Özellikle 2020 başında coronavirüs pandemisinin etkileriyle yıl ortalarına doğru ihracatımızın yüzde 50 düzeyine düşmüş olmasını önemle dikkate almalıyız. Bu yılı, geçen yıla göre yüzde 15-20 düzeyinde, daha düşük geçireceğimiz aşikar. Sektörün finansman sorunları var, maliyeti artıran, rekabeti zorlaştıran sorunları var. Girdi fiyatlarıyla ilgili, elektrik faturaları, salt pamuk üretimiyle ilgili sorunları var. Ham maddesi pamuk olan bir sektörde, pamuk üretiminde tüketimi karşılama oranımız ancak yüzde 59,9, neredeyse yarısını ithal ediyoruz. Sektörün yapısal sorunları çok net ve açık bir şekilde ortadadır. Yaşanan sorunları yerli ve milli bir mesele olarak görüp tüm siyasi partiler elimizi taşın altına koyalım, ortak bir tavırla araştırıp, daralan sektöre hep birlikte umut olalım.”

Editör: Haber Merkezi