Cengiz Aldemir/ANKARA - Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılarak, AFAD çalışanlarına fiilî hizmet zammı verilmesi için kanun teklifi veren Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, AFAD Arama ve Kurtarma Teknisyenlerinin, 2 yıllık zorlu eğitim sonrası sahada fedakârca çalıştıklarını belirterek, "Ayrıca korona önlemleri kapsamında yurtların koordinesi, yurt dışında kamp yöneticiliği gibi görevler de almaktadırlar.

1700 saha çalışanı yetersiz olup 11 ildeki birlik kadroları vaka sayısı ve yoğunluğa göre doldurulmalıdır" dedi.

3600 EK GÖSTERGE VERİLMELİDİR

AFAD çalışanlarının riskli çalışma koşulları nedeniyle 3600 ek gösterge verilmesini de öneren Çelebi, "Yükselmeleri sınavla olmalıdır. 12 saat çalışma 36 saat dinlenme olan mesai-izin süreleri 24-72 olarak düzenlenmelidir. Yıpranma tazminatı verilmelidir. 

ŞEHİTLİK VE GAZİLİK HAKLARI VERİLMELİ

Benzer görevi yapan Jandarma Arama Kurtarma gibi göçük altında kalındığında şehitlik, gazilik haklarından, AFAD çalışanları da faydalanması gerekmektedir" önerisinde bulundu.

EĞİTEN ALAMIYOR EĞİTİLEN ALIYOR 

Bazı eğitimleri AFAD personeli vermesine rağmen, eğittikleri kurumlarda çalışanların çeşitli tazminatlar alırken (dalgıçlık vb..) AFAD çalışanlarının alamadığına dikkat çekerek, "Eğitilen tazminat alırken eğitenin alamaması trajik bir durumdur. Kanun teklifimizle risk altında ve ağır koşullarda çalışan AFAD çalışanlarına fiili hizmet süresi zammı verilmesi amaçlanmıştır." 

Editör: Haber Merkezi