MHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türkiye'nin dokuz yıldır saplandığı orta gelir tuzağından kurtulamadığını ileri sürerek, vatandaşların dört yılda 4 bin 740 dolar fakirleştiğini savundu. Tanrıkulu, "Türkiye'de belli bir zümre giderek zenginleşirken, geri kalan çoğunluk ise giderek fakirleşmektedir. Türkiye'nin 2015'te ekonomik olarak Türk Lirası bazında yüzde 4 büyümesi aslında yerinde sayan bir ülkenin kötümser bir resmi. Dolar bazında Türkiye 2015'te bırakın büyümeyi, yaklaşık yüzde 10 küçüldü. Bir zamanlar kalkınmayı, büyümeyi ağızlarından düşürmeyenler bugünlerde devekuşu misali kafalarını kuma gömmekte, milletimizin ekonomik beklentilerini karşılayamıyor. 2011'de milletimize kişi başı gelir 14 bin dolar vaat eden umut tacirleri, 2015'te kişi başı geliri 9 bin 260 dolara düşürdüler. Vatandaşımız dört yılda 4 bin 740 dolar fakirleşti. Türkiye dokuz yıldır saplandığı orta gelir tuzağından kurtulamıyor. 14 yıldır Türkiye'yi yönetenler halen umut tacirliğine devem ederek, 'reform yapacağız' diyebiliyor, tasarrufların artırılması gerektiğinden söz ediyor. Oysa ülke ekonomisindeki tüm başarısız ekonomik rakamlardan mevcut iktidar sorumludur. Böyle giderse Türkiye'nin başına terör belasını saranlar, önümüzdeki dönemde cereyan edebilecek ekonomik bunalım ve sosyal patlamaların da sebebi ve sorumlusu olacaklar" dedi.

"GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 18.4'TÜR"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan işsizlik rakamlarını hatırlatan Tanrıkulu, işsizliğin 2015'in tamamında yüzde 10.3 iken, 2016 Ocak'ta yüzde 11.1 ile son 11 ayın zirvesine çıktığını, Aralık 2015'te işsiz sayısı 3 milyon 204 bin kişiyken, Ocak 2016'da işsiz sayısının 86 bin kişilik artışla 3 milyon 290 bine yükseldiğini anlattı. Resmi işsiz sayısının geniş tanımlı (çalışmaya hazır, iş bulma ümidi olmayanlar) işsizler eklendiğinde 5 milyon 945 bin olduğunu belirten Tanrıkulu, şunları söyledi:

"İnsanımız işsizdir. Yani geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 18.4'tür. Genç işsizlik azalmamakta yüzde 19.2 seviyelerine demir atmış durumda. Eğitimli gençlerimizin iş umutları tükenmek üzere. İstihdam açısından önemli bir gösterge de işgücüne katılım oranı. Gelişmiş ülkelerde, örneğin AB ülkelerinde mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılım oranı yaklaşık yüzde 70'ler düzeyinde. Türkiye'de ise bu oran 2015 yılı itibariyle yüzde 51.5'tir. Eğer diğer gelişmiş ülkeler gibi yüzde 70'ler seviyesine çıkmış olsaydı, gerçek işsiz sayısı ve işsizlik oranları da bugünkünden daha yüksek olacaktı."

"NAKİTE SIKIŞAN VATANDAŞ KREDİ ÇEKİYOR"

Türkiye'de çalışma izni verilen, bugün sayıları 2 milyon 700 bini geçen Suriyeliler'in istihdam göstergelerinde yer almadığına dikkat çeken Tanrıkulu, "İşsizlik göstergelerine Suriyeliler de eklendiğinde, ülkemizin önünde ciddi bir tehlikenin bulunduğunu kimse inkar edemez. Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) şubat ayı bültenine göre nakite sıkışan vatandaşların kredilere yöneldiği görülüyor. Türkiye'de banka ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel ve ticari nitelikli nakit kredilerin şubat itibariyle yıllık bazda yüzde 20 oranında artarak 1 milyar 810 milyon liraya yükseldi. Geçimini, işini-gücünü yürütemeyenlerin kredilere yüklenmesiyle vatandaşımızın borç krizi de giderek derinleşiyor" dedi.

Elif DEMİRCİ/İZMİR, (DHA

Editör: Haber Merkezi