TUGAY CAN / İZ GAZETE - Karaburun Belediye Başkanı CHP’li İlkay Girgin Erdoğan, Karaburun Belediye Meclisi’nin 10 Haziran 2019’da gerçekleşen oturumunda alınan karar ile Belediye’ye ait bulunan Personel Limited Şirketi’ne kendisini müdür olarak atandı. Karar, Cumhuriyet Halk Partisi’ne karşı MHP’nin çekimser ve AKP’nin ret oyları ile Karaburun Belediye Meclisi’nden geçti.

Alınan karara göre Erdoğan 7 bin 500 liralık ‘huzur hakkı’ ücreti alacak.

Öte yandan Kararın kamuoyunda duyulmasının ardından ise İlkay Girgin Erdoğan’a belediyeye ait bri şirkete kendisini müdür olarak atamasına tepkiler yükseldi.

696 SAYILI KHK’YI ÖRNEK GÖSTERDİ

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise konuya ilişkin ilk açıklamasında mevcut şirkete müdür olarak kendisinin atanmasının önünde yasal bir sıkıntı olmadığını belirtmişti. Erdoğan,  696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin “Belediye, il özel idareler ve mahalli idare birliklerinde görev yapan memurların yerel yönetim şirketlerinde yönetim ve denetim kurulu üyesi olarak görev yapabileceklerine karar vermiştir" ibaresini örnek göstermişti.

ERDOĞAN’DAN GERİ ADIM

Konuya yönelik Erdoğan’a yönelik tepkiler artarken süreç içerisinde Erdoğan da geri adım atmak zorunda kaldı. Konuya ilişkin yazılı bir basın açıklaması yapan Erdoğan, 7 bin 500 liralık ‘huzur hakkının’ tamamını eğitime bağışlayacağını açıklamıştı.

CANLI YAYINI İPTAL ETTİ

Öte yandan karara Karaburunluların da tepki gösterdiği öğrenilirken Erdoğan’ın Ağustos ayında gerçekleşecek olan Belediye Meclisi toplantısında kararın düzeltilmesi yönünde bir karar alması bekleniyor.

Ayrıca 22 Temmuz Pazartesi günü Egedesonsöz’de canlı yayın programına çıkması beklenen Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın programı da iptal ettiği öğrenildi. Canlı yayının iptal edilme kararını sosyal medyadan açıklayan Egedesonsöz İmtiyaz Sahibi Fatih Yapar, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Karaburun Belediye Başkanı Sayın İlkay Girgin Erdoğan ile karşılıklı mutabık kalarak Pazartesi günü yapacağımızı duyurduğumuz canlı yayın kendi isteği doğrultusunda ileri bir tarihe ertelenmiştir...”

AHMET HAKAN KÖŞESİNE TAŞIDI

Öte yandan konuya ilişkin pek çok kesimden Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan’a tepkiler yağarken Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan da konuyu köşesine taşıdı.

Hakan sürece ilişkin köşesinde şu ifadelere yer verdi:

“Karaburun’un CHP’li belediye başkanı... Şöyle bir şey yaptı: Belediyenin bir şirketine kendini müdür atadı. Böylece hem başkanlıktan, hem de müdürlükten maaş almaya başladı. Çifte kavrulmuş lokum yani.  Belediye başkanı, kendisine gösterilen tepkiler üzerine... “Falanca yasanın falanca maddesinin falanca bendine göre... Ben böyle bir işlem yapabiliyorum... Alacağım çifte maaşımı... Kesin sesinizi...” demeye getiren yazılı bir açıklama yaptı.  Bu yazılı açıklama karşısında... Sosyal medyada CHP’li olduklarını ifade eden birçok kişi... Bu belediye başkanına milim sahip çıkmayıp... “E hani etik? Etik ne oldu? Sen en iyisi partiden istifa et! Bize yakışmıyorsun!” falan diye mesajlar yolladılar. Keşke bütün partilerin tabanları, kendi partilerinde yaşanan arızalar karşısında bu denli duyarlı olabilseler. Keşke siyasette kırılan kollar, hiçbir biçimde yen içinde kalmasa...”

İSMAİL SAYMAZ SOSYAL MEDYADAN TEPKİ GÖSTERDİ

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın aldığı karara ayrıca Gazeteci İsmail Saymaz ve Levent Gültekin de sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

Saymaz, CHP, Türkiye’yi yönetmek istiyorsa bu türden olaylara anında müdahale etmeli. Sayın başkan, belediye iştiraki olan bir şirketin yönetimine atanmanızın yasal olması, etik olduğu anlamına gelmez. Partiniz İstanbul’u israf söylemi ile kazandı. Şimdi siz, bir koltukta oturup iki maaş alamazsınız, almamalısınız” ifadelerini kullanırken, Erdoğan’ın alacağı 7 bin 500 liralık huzur hakkını eğitime bağışlayacağını açıklamasının ardından “Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, yaptığı açıklamada, iştirak şirketinden alacağı huzur hakkını bir okula bağışladığını duyurdu. Sosyal medya sayesinde bir hata düzeltilmiş oldu. Sosyal medya artık kamu vicdanıdır. Tüm belediye başkanları ayağını denk alsın” açıklamasında bulundu.

LEVENT GÜLTEKİN: ‘MESELE PARA DEĞİL, ÜÇ GENÇTEN BİRİNİN İŞSİZ OLDUĞU BİR ÜLKEDE KENDİNİ O MAKAMA ATAMASI’

Gazeteci Levent Gültekin ise Erdoğan’a sosyal medyadan sert yüklendi. Gültekin sosyal medya üzerinden “Yasak olan her şey etik değil, yani yasal olması ahlaki sorunu gidermiyor. Minareyi çalıp kılıfına uydurmak zor değil bu memlekette, çalmamayı ahlak edinmek gerek. Bağışlama ne? Maaşı bağışlama yetmez. Sorun aldığı maaş değil belediye başkanıyken belediyenin bir şirketine kendini müdür olarak atamasıdır. Bu makam açgözlülüğünü terk etmek lazım. Tekrar edeyim: Bu meseledeki konu aldığı para değil. Her üç gençten birinin işsiz olduğu bir ülkede böyle bir makama kendini atamış olmasıdır” paylaşımında bulundu.

Editör: Haber Merkezi