GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un yolsuzluk iddiaları üzerine tutuklanması ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmasının ardından Menemen Belediye Meclisi’nde gerçekleşen başkanvekili seçiminde Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Deniz Karakurt ile AKP’li Aydın Pehlivan’ın yarışmış ve 4 tur şeklinde gerçekleşen seçimde eşitlik yaşanması sonrasında kura çekilmişti. Cam kavanoz içinde yapılan kura sonucunda CHP’li Karakurt başkanvekili seçilmişti. Seçim sonrası AKP tarafından Bölge İdare Mahkemesine yapılan itirazda mahkemenin seçimdeki kura çekiminin usule aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesini durdurması ve kuranın yeniden yapılmasına karar vermesinin ardından CHP mahkemenin kararına ‘haksız’ ve ‘yasaya aykırı’ olduğu gerekçesiyle itiraz etmişti. CHP, itirazının reddedilmesinin ardından mahkemenin nihai kararını beklerken İzmir Valiliği, Menemen’deki başkanvekilliği seçiminde kuranın tekrarlanmasına karar vermişti. Gelişmelerin ardından Menemen Belediyesi başkanvekilliği için kura çekimi tekrarı 4 Ocak’ta Menemen Belediyesi Ocak ayı olağan birinci meclis oturumunda gerçekleşecekti ancak CHP’li ve İYİ Partili meclis üyeleri toplantıya katılmayınca toplantının gerçekleşmesi için gereken salt çoğunluk sağlanamamış ve kura çekimi ikinci olağan meclis toplantısının yapılacağı 7 Ocak saat 17.00’a ertelenmişti.

Menemen Belediyesi Ocak ayı ikinci olağan meclis oturumu Meclis Birinci Başkanvekili CHP’li Mehmet Karabiniş’in idaresinde tüm meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıya CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Menemen İlçe Başkanı Turan Erdoğan, AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin de katıldı. 

CHP KURA TEKRARININ GÜNDEMDEN ÇIKARILMASINI TALEP ETTİ

Toplantıda CHP’li meclis üyeleri meclis gündeminde yer alan kura çekimine ilişkin maddenin gündemden çıkarılmasına ilişkin önerge sundu. Mahkemenin davayla ilgili esas kararı vermediğinin gerekçe olarak gösterildiği önerge mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. Böylece kura çekimi hakkındaki madde meclis gündeminden çıkarıldı.

MECLİSTE GERGİNLİK

Toplantıda AKP’li meclis üyeleri yolsuzluk iddiasıyla tutuklanan Serdar Aksoy üzerinden CHP’ye yüklendi ve CHP’nin kura çekiminin gündemden çıkarılmasına ilişkin önergesini eleştirdi. Mecliste CHP’li ve AKP’li meclis üyeleri arasında gergin anlar yaşandı. 

‘DAVA SONUCU BEKLENMELİ’

Toplantıda söz alan CHP Meclis Üyesi Ali Yılmaz kura çekiminin tekrar yapılmaması talebinin meclis tarafından oylanmasını talep etti. Yılmaz şunları söyledi: “Hukuk kötü niyeti korumaz. Kurada cam fanus ve topların kullanılması işlemin esasına etki etmez. Kura sonucunu etkileyen bir fiile ya da hata var mı yok mu buna bakılır. İzmir 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Karara uygun bir şekilde Deniz Karakurt görevini Meclis Birinci Başkanvekili Mehmet Karabiniş’e devretmiştir. Mahkeme esas kararı henüz vermemiştir. Biz bu davada sonuna kadar haklı olduğumuza inanıyoruz. Dava sonucunu beklemeden Valimiz, Menemen Belediyesi’ne yazdığı yazıda Ocak ayında kura çekiminin tekrarını istiyor, bu yazıya istinaden bu talep meclis gündemine alındı. Kura bütünün bir parçasıdır onu seçimden ayırıp tek başına kura tekrarı yapılamaz. Seçimin komple tekrar yapılması gerekir. Başkanvekilliği kura çekimi için dava sonucu beklenmeli. Kura çekimi hakkındaki gündem maddesinin meclis kararıyla gündemden çıkarılması uygun olacaktır. Bu, Sayın Valimizi belediyeye yazdığı yazı ile girdiği ağır yükün altından da kurtaracaktır. Yani kura çekiminin tekrar yapılmamasını talep ediyoruz. Bu talebimizin meclis tarafından oylanmasını talep ediyoruz.”

‘HOCA EFENDİNİZİN DEVLETİN HER ZERRESİNE YERLEŞMESİNİ…’

Yolsuzluk iddiasıyla tutuklanan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’a ilişkin partiye yöneltilen eleştirilerle ilgili konuşan CHP Meclis Üyesi Hasan Ünal, “Yöneticiler 17 ay boyunca Menemen Belediyesi’ni sadece seyretti denildi. Hayır efendim, seyredilmedi. İlgili çalışmalar yapılıp şahıs kesin ihraçla disipline sevk edildi. Siz de hoca efendinizin devletin her zerresine yerleşmesini 18 yılda tespit ettiniz. Hatta devletin yatak odası olan Kozmik Odayı açtınız” dedi.

‘VALİNİN BU TALİMATI VERME YETKİSİ YOK’

Ünal açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ara karar var. Esasa ilişkin karar yok. İdari hukukçularımıza sorduk, siz de sorabilirsiniz. Valiliğin ara karara istinaden böyle bir talimatı vermeye yetkisi yok.”

‘GEÇMİŞİ BIRAKALIM, HAKARET ETMEYELİM’

Serdar Aksoy üzerinden tartışmaların sürmesinin ardından yaşanan gerginlik üzerine CHP Meclis Üyesi Deniz Karakurt söz aldı. Karakurt, “Hepinizden ricam hiçbir şey konuşmayalım. Artık Menemenlileri oyalamayalım, üzmeyelim. Bundan sonra Aydın Bey de gelse başımızın üstündedir, ben de gelsem adilim, eşitim. Ama sizden ricam artık geçmişi bırakalım, hakaret etmeyelim” dedi.

Editör: Haber Merkezi