DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Geçtiğimiz haftalarda partisinin İzmir İl Örgütü 1. Olağan Kongresi'nde konuşan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, afiş ve bayraklarının toplatıldığını öne sürerek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e "Sen kimsin de benim afişlerimi söküyorsun?" demişti. İnce’ye sosyal medya hesabı üzerinden cevap veren Soyer ‘’Ben İzmir’in seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Afiş ve bayraklarınızı sormuşsunuz. Kamu yapılarına asılanlar dışında tamamı yerlerindedir” diye cevap vermişti.

Haftalardır süren polemik sonrasında, bugün Memleket Partisi İzmir İl Başkanlığı’nda bir toplantı düzenlendi. Toplantıda valilikten alındığı belirtilen mobese kayıtları seyrettirilirken, Memleket Partisi İzmir İl Başkanı Cüneyt Oğuz, özür beklediklerini ifade ederek, “Biz siyasetin nezaket içerisinde yapılmasını ve bu tür çatışmaların yok olmasını istiyoruz. Özür dilemek küçülmek değil, özür dilemek bir erdemdir. Herkes hata yapabilir ama bu hatadan kurtulmak için masum bir insana iftira atmak doğru değildir” dedi.

‘BURADA EN GURUR KIRICI OLAN ŞEY…’

Cüneyt Oğuz yaptığı açıklamada, “22 Ağustos günü Memleket Partisi İzmir’de geniş katılımlı ve çok coşkulu bir İl kongresi düzenledi. Kongre öncesi yaşananlar ise Memleket Partililerin, İzmirlilerin ve ülkemizde yaşayan tüm demokrasi savunucularının zihninde soru işaretleri bıraktı. Kongrenin yapıldığı Pazar gününden önceki cuma akşamı Lozan Meydanına asılan Parti ve Türk Bayrakları aynı geceyi gündüze bağlayan saatlerde zorbaca indirilmişti. Burada en gurur kırıcı olan hoşgörünün başkenti İzmir’deki ilk il kongresini yapmak için büyük bir heyecan içerisinde bayrak asan parti emekçilerinin astığı bayrakların saygısızca haber verilmeden kopartılıp bir kamyonetin arkasına tıkılmasıdır ki; bu bayrakların bir kısmı parti bayrağı diğer kısmı da Türk Bayrağı’ndan oluşan bayraklardı. Bu bayraklar için harcanan paralar Memleket Partisi gönüllüleri tarafından karşılanmıştı. Bunların satın alınmasında hazine yardımı parası olmadığı gibi belediyelere iş yapan müteahhitlerin de katkısı yoktu” diye konuştu.

‘AMACIMIZ İZMİR’DEKİ SİYASİ TANSİYONU YÜKSELTMEK DEĞİL’

“Kongre yapılmadan bir gün önce Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilini aramama rağmen telefonuma cevap verilmedi” diyen Oğuz, “Belediye Başkanı’nın eşi ile birlikte yurt dışında olduğu öğrendik. Yine de bazı aracılarla kendileri haberdar edildi. Kongrenin yapıldığı pazar günü öğle saatlerine kadar bekleyerek bir hata sonucu yanlışlıkla bayraklar indirilmiş denmesini beklerken, bizimle hiçbir diyalog kurulmadı ya da bayrakların sökülmesi gerektiği tarafıma bildirilmedi. Tam aksine burada bu kadar haksızlığa uğrayan taraf olmamıza ve mağdur edilmemize rağmen sanki haksızlık yapan tarafın biz olduğumuz, kendi astığımız bayrakları kendimiz sökmüşüz ve karşı tarafa iftira atmışız gibi bir algı yaratılmaya, karalama kampanyası yapılmaya çalışıldı. Bu onur kırıcı durum karşısında amacımız kesinlikle İzmir’deki siyasi tansiyonu yükseltmek ve tekrar tekrar aynı konuyu gündeme getirmek, kavga etmek değil, sadece şahsıma, partime ve partililerime yakıştırılan “yalancı” yakıştırmasına karşı gerçeği ortaya çıkarmaktır” ifadelerini kullandı.

‘MADDİ ZARAR BAŞKANIN MAAŞINDAN KARŞILANMALI’

Oğuz, “Daha önceki basın toplantısında da belirttiğim gibi bizler hiç kimseye yalan söylemedik, iftira atmadık. Ben yalancı değilim. Gerçekleri ortaya çıkartmak adına edindiğim kamera görüntülerini bugün kamuoyuyla paylaşarak gerçek yalancının kim olduğunu tüm kamuoyunun, İzmirlilerin ve Türkiye’nin dürüst insanlarının vicdanına bırakıyorum. Partimizin olduğu maddi zararın da Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’nın maaşından karşılamasını tüm basın mensupları önünde talep ediyorum” dedi.

MOBESE KAYITLARI İZLETİLDİ

Oğuz’un açıklamasının ardından Valilik’ten alındığı ifade edilen mobese kayıtları basın mensuplarına izletildi. 

‘ÖZÜR DİLEMEK KÜÇÜLMEK DEĞİLDİR’

“Özür bekliyor musunuz” sorusunu cevaplayan Başkan Oğuz, “Her seferinde söylüyorum, tabii ki özür bekliyorum. Biz siyasetin nezaket içerisinde yapılmasını ve bu tür çatışmaların yok olmasını istiyoruz. Özür dilemek küçülmek değil, özür dilemek bir erdemdir. Herkes hata yapabilir ama bu hatadan kurtulmak için masum bir insana iftira atmak doğru değildir.” 

‘TÜRKİYE’NİN HİÇBİR PARTİSİNDE BÖYLE BİR UYGULAMA YOK’

Memleket Partisi’nin 18 Eylül'de gerçekleştireceği 1. Olağan Kurultay öncesindeki değerlendirmelerini aktaran Oğuz, “Memleket Partisi Türkiye’nin en demokratik tüzüğüne sahip partisidir. Bu tüzükte Memleket Partisi’nin Genel Başkanı’nı partililer seçer, Türkiye’nin hiçbir partinin böyle bir uygulaması yoktur. Bunu gerçekleştirmek için bir ön seçim yaptık. Türkiye’nin her tarafında partililerimiz genel başkanı seçmek için oy kullandılar. ‘Bu gerekli miydi’ diye bir takım eleştiriler geliyor. Memleket Partisi henüz 4 aylık bir parti, yeni kuruldu ve bu partinin genel başkanı da elbette aday, bu doğal karşılanıyor. Ama tüzükler partinin anayasası gibidir, bu tüzük, parti kurulduktan 10-20 yıl sonra da kullanılacak. Bundan dolayı bizim tüzük gerekliliğimizden dolayı biz bu seçimi yaptık, önümüzdeki süreçte de bu seçimler üyeler tarafından yapılmaya devam edecektir” dedi.

‘PARTİLERİN KONGRE SÜRECİNDE BU TÜR İSTİFALAR NORMALDİR’

Geçtiğimiz günlerde Buca İlçe Yönetim Kurulu üyesi Tuncer Tuğrul sosyal medyadan yaptığı açıklama ile Memleket Partisi’nden istifa ettiğini duyurmuş, ‘’Peşinden gittiğiniz bir siyasi partinin başkanını sürekli savunma durumuna düşerseniz boşa çaba sarf ediyorsunuz, boşa enerji tüketiyorsunuz demektir” diye konuşmuştu.

Bu istifayı gazetemize değerlendiren Oğuz, “Bu münferit bir olaydır. Bizim çıktığımız yol uzun bir yol, bu yolda zorluklar var, yolumuz dik, patika ve engeller var. Bu yolda biz cesur arkadaşlarımızla yolumuza devam ediyoruz, bu yolda inenler olur binenler olur. Bu istifanın arkasında farklı sebepler olabilir, kişisel beklentileri karşılanmamış olabilir. Partilerin kongre sürecinde bu tür istifalar yaşanıyor. Ben bunu doğal olarak görüyorum, çok da büyütülecek bir olay değildir. Biz 84 milyon insanımızı kucaklıyoruz, biz Cumhuriyetçi, demokrat bir partiyiz, değerlerimizi ilkelerimizi söylüyoruz. Bu değer ve ilkelerimizle bizle siyaset yapmak isteyen, bunu doğru bilen bütün arkadaşlarımızı Memleket Partisi’ne davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi