Derleyen: DUYGU KAYA/ İZ GAZETE - DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı , “Ümit Kartal ile Potkal” programına konuk olarak İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Kartal’ın sorularını yanıtladı. 31 Mart yerel seçimlerinin ardıdnan 'Emeğin 100 gününü değerlendiren Sarı, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. 

‘ÖĞRETTİKLERİNDEN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR’

Memiş Sarı, 22 Temmuz 1980 günü katledilen DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’i, katledilişinin 39. yıldönümünde anarak, “ Onunla birlikte mücadelemizi, bu kavgayı büyütmeye çalışıyoruz. Öğrettiklerinden öğreneğimiz çok şey var. Işıklar içinde uyusun” dedi. 

‘20 YILDAN SONRA TÜM BEL-SEN’İN TOPLU SÖZLEŞMESİ İMZALANDI’

Yerel seçimlerden sonra emekçiler bakımından 100 gün nasıl geçtiğine değinen Sarı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında da konuşarak, “ Çok renk, çok ses, çok nefes’ sloganıyla yola çıkan Soyer’in İzmir’e katkısı olacağını biliyorduk ve seçim zamanı destek verdik. 20 yılı aşkın bir süre sonra TÜM BEL-Sen’in toplu sözleşmesi imzalandı ve memurlar ilk defa ikramiye hakkına kavuştu. Bu çok önemli bir şey ve Tunç Soyer’in gelir gelmez toplu sözleşmeleri bu şekilde bitirmesi arkadaşlarımıza büyük moral oldu” ifadelerini kullandı.

‘PARAYI HALKTAN YA DA RANTTAN YANA KULLANMAK SİZİN SEÇİMİNİZDİR’

İzmir’in eski Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Tunç Soyer’in dönemini karşılaştıran Sarı, “İletişim dediğimiz şey çok önemlidir. Parayı bir taraftan sıkıp sadece bir tarafa veriyorsanız, farklı gözle bakıyorsanız, önceki dönem sözleşmelerde problem çıkması normaldi. Oysa toplu sözleşmede çok büyük bir ücret beklentisi yok. Eğer sosyal demokrat belediyesi anlayışındaysanız parayı halktan yana mı yoksa ranttan yana mı kullanacağınız sizin seçiminizdir” dedi.

‘CUMHURBAŞKANI KENDİ BELEDİYE BAŞKANLARINA DA BANGIR BANGIR BAĞIRDI MI?’

Erdoğan’ın televizyonlarda ‘Baskılara karşı direnin, CHP’li Belediyeler işçi atıyorlar’ ifadelerine tepki gösteren Memiş Sarı, “Yeni mi aklınıza geldi? Fabrikalar özelleştirilirken, işçiler atılırken niye yoktunuz? Kemalpaşa’da 354 kişi, Mendereste 170 -180 kişi işten atıldığında Cumhurbaşkanı kendi belediye başkanlarına ‘işçilerin alın teriyle oynamayın’ diye bangır bangır bağırdı mı? Türkiye’de bir bahar dönemi yaşandığında bu tür hikâyelerin arkasına sığınıyorlar ama unutmayın ki hiçbir siyasi parti, işçinin alın terinden yüksek değildir. Haksız hukuksuz hangi belediye işçi atılıyorsa onun karşısına çıkarız. AKP, MHP ya da CHP fark etmez. Ama genel olarak belediyelere baktığımızda özellikle AKP belediyelerinde Erdoğan’ın talimatıyla işten atılan işçiler var” dedi.

‘İŞÇİ’NİN AKP’LİSİ MHP’LİSİ OLMAZ’

Memiş Sarı, işçilerin alın teri üzerinden politika yapılmasını doğru bulmadığını ifade ederek, “Memurlarımızın yaptığı TİS’de aldığı ücret kesilmiş durumda. İşçinin AKP’lisi MHP’lisi olmaz, bu işte alın teri vardır. Siz onları kucaklamalısınız. Lakin onlar kucaklamanıza karşılık vermez, işe gelmez, üretmezlerse disiplin kururu kararıyla çıkarın” dedi.

‘HİÇ KİMSE BARIŞ VE SEVGİDEN YOKSUN YAŞAMAK İSTEMEZ’

İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası’nın onlara katılmasıyla iyi bir dayanışma oluşturduklarını ifade eden Sarı, “İzmir’de her şey iyi gidecek. Bir şey değişmeli ve bunun için adım atılmalıydı. Hiç kimse barış ve sevgiden yoksun yaşamak istemez bu ülkede” diye konuştu.

‘AKP HALA 31 MART VE 23 HAZİRAN’DAN DERS ÇIKARMAMIŞ’

Sarı, “Her şeyi ithal eden bir ülke durumuna düştük. Ama görüyoruz ki AKP hala 31 Mart ve 23 Haziran’dan ders almamış. Örnek verme gerekirse ülkede emeklilere hiç refah payı verilmiyor. Oysaki 8 milyon emekli var. Gözün gördüğünü ve cebin gizlediğini hiçbir yerden saklayamazsınız, isterseniz bütün medya sizin olsun. Biz sadece var olanın, üretilenin halkça paylaştırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Memiş Sarı ayrıca, programın sonunda kısa sürede üç TİS imzaladığı için Soyer’e teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi