YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE-  Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2002 yılında, artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olacak aktivizmi geliştirmek adına 12 Haziran'ı, ‘Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’ ilan etti. Çocuk işçiliği Türkiye’nin de en önemli sorunlarından birisi ve bu konuda yeterli politikaların üretilememesi sorunu her geçen gün artırıyor.

‘YAŞAMIN HER YERİNDE ÇOCUK EMEĞİ VAR’

Çocuk işçiliği sorununu gazetemize özel olarak değerlendiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, AKP iktidarına da bir çağrıda bulundu. Türkiye’de son 5 ayda en az 26 çocuk işçinin yaşamını yitirdiğini, dünyada ise 4 çocuktan 1’inin çocukluğunu yaşayamadığını dile getiren Memiş Sarı, “İktidara çağrı yapıyoruz. 18 yaş altında hiçbir çocuk çalıştırılmamalıdır. Hükümetin temel görevi çocuk işçiliğinin tüm biçimlerini sonlandırmaktır. Bize sadece 30 saniyenizi ayırın! Kullandığınız havluda, yediğiniz fındıkta, ayakkabınızda, arabanızın tamirinde, giysilerinizde, yediğiniz ekmekte, içtiğiniz çayda kısaca yaşamınızın her yerinde çocuk emeği var. Şimdi isterseniz yürüyüp gidebilirsiniz ya da bu çocuklara vefa borcunu ödersiniz. Bir şeyler yapalım istiyorsanız; hep birlikte çocuk işçiliğine karşı çıkalım ”ifadelerini kullandı.

‘HÜKÜMET GÖZ YUMUYOR!’

Çocuk işçiliği konusunda hükümetin gerekliliklerini yapmadığını söyleyen Sarı, “Çocuklar okulda olması gerekirken, ülkenin yoksullaşmasından kaynaklı olarak aileler çocuklarını çalıştırma gerekliliğini hissediyor. Hükümet de ucuz iş gücü üzerinden buna göz yumuyor. Çocuklar işte değil, eğitimde ve tatilde olmalıdır. Çocuklar çocukluğunu yaşayabilmeli.” açıklamasında bulundu. Sarı, Nazım Hikmet’in Kız Çocuğu şiirinden alıntı yaparak, “Çocuklar ölmesin, öldürülmesin, şeker de yiyebilsinler” dedi.

‘MÜCADELEMİZ TÜM DÜNYA ÇOCUKLARI İÇİN’

Suriyeli çocuklar konusunda da hassasiyet gösteren Sarı, “Biz gözyaşlarımızın farklı olmadığı bilinciyle hareket ediyoruz. Bu yüzden dilimizin, rengimizin, kim olduğumuzun hiçbir önemi yok. Mücadelemiz tüm dünya çocukları içindir” diye konuştu.

2018, ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE YILIYDI!

Öte yandan AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın Başbakan olduğu dönemde imzaladığı genelgeyle, 2018 yılı ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı’ilan edilmişti. Ancak, TÜİK verilerine göre 2018’de çocuk işçi sayısı 7 bin artarak, çocukların işgücüne katılım oranı yüzde 21’e çıktı ve 2018 yılı en çok çocuk işçinin hayatını kaybettiği yıl oldu.2013-2019 yılları arasında ise 385 çocuk işçi yaşamını yitirdi.

Editör: Haber Merkezi