CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, geçtiğimiz ekim ayında İzmir’in Menderes ilçesinde Yunanistan’ın Samos Adası’na gitmeyi planlayan göçmen ve sığınmacıları taşıyan kamyonun kaza yapması sonucu 22 sığınmacının hayatını kaybettiği kazayı Meclis gündemine taşımış, İçişleri Bakanı’na ihmal ve denetimsizliğin sorumlularını ve ne ceza aldıklarını sormuştu. Beko’nun soru önergesine Bakanlıktan gelen cevapta sadece sığınmacı sayısını içeren ‘istatistikler’ yer alırken ne önlemlere ne de bu ihmal ve denetimsizliğin sorumlularına yönelik sorulara cevap verildi.

CHP’li Beko, “Ege kıyısındaki illerde başta olmak üzere özellikle İzmir’de göçmen ve sığınmacıların Avrupa’ya gidebilmek adına insan tacirlerine, yetkisiz kişilere inandıkları görülmektedir. Bu durumun sonucunda da yüzlerce göçmen ve sığınmacı ne yazık ki hayatını kaybetmekte, kaybolmakta ya da dolandırılmaktadır. Bu acı olaylardan birisi de geçtiğimiz ekim ayında İzmir’de yaşanmış ve 22 göçmen ve sığınmacı ne yazık ki hayatını kaybetmiştir. İçişleri Bakanı’na 2016 yılında Avrupa Birliği ile imzalanan protokol sonrası Türkiye’den Avrupa’ya gitmeye çalışan göçmen ve sığınmacı sayısı gibi istatistiksel verilerin yanı sıra artan ölümleri önlemeye yönelik alınan önlemlerin ne olduğu, ihmal ve denetimsizliğin sorumlularının kim olduğu ve haklarında yasal bir işlem yapılıp yapılmadığı, göç talebinin azalması adına yaşam koşullarının iyileştirmesine yönelik çalışmalar gibi ‘insani’ sorular da yöneltmiştim. Ancak tarafıma sadece göçmen ve sığınmacıyı ‘sayısal’ verilerle sunan, insani bir yaklaşımın bulunmadığı bir cevap geldi. Gelen cevaptaki sayısal veriler şöyle; -Avrupa Birliği ile 18 Mart 2016 tarihinde imzalanan protokol sonrası Türkiye’den Avrupa’ya yasadışı yollarla gitmeye çalışırken Kasım 2018’e kadar 251.963 düzensiz göçmen yakalanmıştır. BM Mülteci Örgütü verilerine göre 2015’te Yunanistan’a geçen göçmen sayısı 857 bin iken, 2016 yılında bu sayı 174 bine, 2017 yılında 29 binin altına düşmüş, 2018 yılı Kasım ayı itibariyle 29.404’tür.”

Sadece göçmen sayısının protokol öncesine göre azaldığının vurgulandığı cevabı eleştiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, göçmenlerin de birer insan olduğunu ve sadece sayısal verilerle geçiştirilmemesi gerektiğini belirtti. Beko, “Biz diğer sorularımızın da göçmen ve sığınmacıların insani değerlerle bir araya getirilmesi adına takipçisi olacağız” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi