Cengiz Aldemir/ANKARA- Aile içi cinsel istismar konusunu Meclis gündemine taşıyan TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, istismar nedenlerinin başında ailenin ekonomik yetersizliği, ebeveynin kısıtlı bir sosyal çevreye sahip olması, uyumsuzluğu, kişilik yapıları, erken yaşta ebeveyn olma, alkol, madde bağımlılığı, eşler arası uyumsuzluk, boşanma, parçalanmış aile yapısı gibi faktörlerin geldiğini söyledi.

EN ÇOK KIZ ÇOCUKLARI İSTİSMAR EDİLİYOR

Kız çocuklarının erkek çocuklarından üç kat daha fazla aile içi cinsel istismara uğradıklarını vurgulayan CHP'li Kılıç, erkek çocuklarının fark edilme oranının kız çocuklarına göre daha az olduğu ifade ederek, "Aile içi cinsel istismara uğrayan çocukların karşı koymaları oldukça güç olmaktadır. Bunun nedenleri; kendilerine karşı fiziki kuvvet kullanılacağı korkusu, ne olduğunu anlamlandıramama ve bilgisizlik, aileye tehdit, güçsüzlük ve istismarcının otorite konumunda olabilmesinden kaynaklanmaktadır" dedi.

İSTİSMAR KALICI RUHSAL SORUNLAR YARATIYOR

Özellikle babanın aile içinde güçlü olması ve bunu kötüye kullanması sonucu baba tarafından yapılan istismar sonucunun daha ağır olduğunu kaydeden CHP'li Kılıç, "Cinsel istismara uğrayan çocuklar ailenin yıkılacağından veya kendisinin istenmeyeceğinden korktuğu için bunu ifade edememektedirler. Ayrıca, kendilerini korumadığı için annelerine büyük öfke duymakta ancak anne sevgisini kaybetme korkusundan dolayı bunu göstermemektedirler. İçe atılan öfkeden dolayı çocuk, yetişkinlik döneminde mutsuz ve kalıcı ruhsal hasarlar meydana gelmekte bireysel ve sosyal hayatlarında sorunlar yaşamaktadır" ifadelerini kullandı.

AİLE İÇİ İSTİSMARLAR CEZASIZ KALIYOR

Çoğu zaman aile içi cinsel istismar vakalarında, "ailenin şerefinin ve onurunun korunması” adına, istismarda bulunan aile bireyinden veya akrabadan şikayetçi olunmadığını, olayı kapatma yoluna gidildiğine dikkat çeken avukat Kılıç, istismara uğrayan kişinin intihar sürecine kadar gidebildiğini söyledi.

Cinsel istismarın yüzde 75'inin, öz ve üvey baba tarafından yapıldığını, aile içi cinsel istismar suçlarının üzerinin örtünmesi yüzünden suçlunun cezasız kaldığını kaydeden Kılıç, "Aile içi cinsel istismar olaylarında, ailesinden destek göremeyen mağdur çocuklara yönelik olarak, kalacakları yerlerin şartlarının iyileştirilmesi, rehabilite yöntemleri, topluma kazandırma, istihdam etme, eğitimlerine devam etmelerini sağlama gibi tedbirler uygulanması önem arz etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

AİLE İÇİ İSTİSMAR ARAŞTIRILMALI

Aile içi cinsel istismar ve ihmalin ailelerin yanı sıra toplumu, sosyal kuruluşları, yasal ve eğitim sistemini, iş alanlarını etkileyen bir halk sorunu olduğunu vurgulayan CHP'li Kılıç, " İstismarcıların çoğu çocukluklarında ya cinsel istismara ya da şiddetin olduğu evlerde yaşamışlardır. Cinsel istismarcı bireyler genelde düşük eğitim ve sosyo-ekonomik düzeye sahip kişilerden oluşmaktadır. İstismara uğrayan çocuk yaş aralığı tespitleri de en çok 6-11, ikinci olarak 0-5 yaş grubu, üçüncü sırada ise 12-15 yaş gubu gelmektedir. Bütün bu nedenlerle; aile içi cinsel istismar olaylarının nedenlerinin araştırılması ve bir daha yaşanmaması için neler yapılması gerektiğinin ortaya konulması adına alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırması açılması gerekmektedir." dedi.

Editör: Haber Merkezi