Özcan Purçu Un ve elektrik başta olmak üzere artan maliyetler, ruhsatsız çalışan fırınlar, AVM’ler ve zincir marketlerle rekabet edemeyen fırıncı esnafının yaşadığı sorunları ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Fırıncı esnafı tükettiği unu aynı fiyattan yerine koyamıyor, una her gün zam geliyor. Eskiden 3-4 ay vade ile aldığı unu birkaç gün vade bile yaptıramıyor. Maliyetler geçtiğimiz yıla göre iki üç hatta dört kat artmış durumda. Esnaf elektrik faturasını dahi ödemekte zorlanıyor. Kirayı, SGK primlerini diğer sabit giderleri düşününce bırakınız kazanmayı esnaf her ay cebinden ödeyerek ayakta kalmaya çalışıyor. Bir kredi kartından çekip diğerinin borcunu kapatıyor. 

AKP’nin yanlış politikaları hem fırıncıyı hem vatandaşı ekmeğinden etti. Ekmek olmadan karın doymaz, sofrasında ekmeği eksik olmayan bir toplumuz, bir ailenin günlük 5 ekmek tükettiğini düşünülürse günde 25 lira demektir, dar gelirli ekmeyi bile sofrasına koyamaz hale geldi.

Sofrasında ejder, smoothie, starex meyvesi olanların, ekmek alamayanın halinden anlamasını beklemiyoruz ama durum gerçekten vahim, hani tarımda dünyanın kendi kendine yetebilen yedi ülkesinden biriydi?. Bırakınız kendimize yetmeyi, dünya piyasalarını bizim belirlediğimiz pek çok tarım ürününde dışa bağımlı hale geldik.
İktidarımızda tarım hem çiftçinin hem de vatandaşın yüzünü güldürecek.”


 
EKMEK GİRDİ MALİYETİ 1 YILDA %180 İLE %400 ORANLARINDA ARTTI

Ağustos 20022 itibariyle; 1 yılda ekmek girdi maliyetlerindeki artışı en asgari tutar esas alarak açıklayan Özcan Purçu; konuya ilişkin açıklamaların şöyle devam etti.
“1 yılda un %82; akaryakıt, %163; elektrik; %196; doğalgaz %183; işçilik %95; ambalaj %135; maya %189; kira %150; un%233; tuz %213; araç bakım %338 artmıştır. Fırıncı ne yazık ki vatandaş ile karşı karşıya bırakılmıştır. En düşük maliyet hesabı ile bile yıllık ortalama %180 artış yaşanırken; Kasım 2021’den bu yana 1 kilogram ekmek fiyat tarifesi artış oranı %64,75’dir.
Bu tabloda hükümetin düzenleyici olmalı ve duruma müdahale etmelidir. Fırıncının hafifletecek politikalar üretmeli, halkın ucuz ekmeğe ulaşmasını sağlamalı, fırıncı esnafını desteklemelidir.”

SADECE İSTANBUL’DA ORTALAMA 2300 İŞLETME YASADIŞI EKMEK ÜRETİYOR

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikasının verdiği bilgiye göre sadece İstanbul’da faaliyet gösteren 4000 işletmeden ortalama 23000 ‘ünün yasadışı ekmek üretimi yaptığını belirten CHP’li Purçu; bu durumun haksız rekabete neden olduğunu, işini hakkıyla yapan esnafı zor durumda bıraktığını söyledi.
Fırıncıların sorunlarına yönelik mevzuatta gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Özcan Purçu; “Fırınların denetimi sıklaştırılmalı ve ruhsatsız fırınlar derhal kapatılmalıdır. Ekmek üreticisini zorda bırakan mevzuatlar acilen düzeltilmelidir. Bu sayede yasal faaliyet yürüten fırınların kapasitesi artacak; daha çok ekmek satacak. Bu da fırınların maliyetini azaltacaktır.” dedi.

BİZ YERLİ ÜRETİM DEDİKÇE İKTİDARA İTHALATA YÖNELİYOR!

Ekmeğin hammaddesi olan buğdayda dışa bağımlılığımızın gün be gün arttığını vurgulayan Özcan Purçu; Tarım Bakanlığına yıl bazında ithal ettiğimiz ve çiftçimizin ürettiği buğday miktarını sordu;  Ukrayna ile çözümlemeye çalışılan buğday krizinin yerine yerli üretimin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

EKMEKTEKİ ‘HAMMADDE SIKINTISI’ SORUNU DERHAL ÇÖZÜLMELİ

AKP politikaları ile çiftçinin küstürüldüğüne değinen Purçu; “Emeğinin karşılığını alamayan çiftçi buğday ekmeyi bırakıyor. Çiftçiler tarlasını tapanını satıp şehirlere göç ediyor. Bu sarmal her geçen gün büyüyor. Azalan üretim ülke ekonomisini ve vatandaşı vuruyor.

FIRINCILAR ACİL DESTEK BEKLİYOR DERKEN YİNE BU SABAH ZAMLARA UYANDIK

” Biz fırıncılar maliyetleri karşılamıyor demişken, güne elektriğe konutlarda ve tarımda %20, sanayide %50 zamla uyandık. Öte yandan konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 20.4, sanayi ve elektrik üretimi ile küçük ve orta işletmelerde kullanılan doğalgaza da yüzde 50 zam geldi.

Zamlar durmuyor, ekmek küçülüyor, şatafat ise devam alabildiğine devam ediyor!

Bakalım Sayın Bakanlar soru önergelerimizi yanıtlayacak mı? Yanıtlarlarsa ne yanıt verecekler? Merakla bekliyoruz. Sonuna kadar vatandaşın ekmeğini büyütmek ve esnafın sorunlarını çözmek için mücadeleye devam” diyerek açıklamasını noktaladı.

Editör: Haber Merkezi