Cengiz Aldemir/İz Gazete- Dünya gıda üretimi ve tarımsal ürün ticaretinde, pandemi süreciyle ortaya çıkan ve Rusya-Ukrayna savaşı ile daha da derinleşen sorunlar yaşandığını belirten CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, "Dünyada ve ülkemizde var olan ekonomik kriz, üreticilerimizi üretim konusunda olumsuz yönde etkilemiş, artan girdi maliyetleri çiftçilerimizi her geçen gün üretimden uzaklaştırmaktadır" dedi.

TÜRİB ÇİFTÇİYİ SÖMÜRME ARACI HALİNE GETİRİLDİ

Yüksek girdi maliyetleri yüzünden zarar etmekte olan üreticilerin, aynı zamanda tarımsal ürün ticareti sırasında elde edecekleri karı da kaybettiğini belirten CHP'li Sındır, "Ülkemizde tarım sektöründe yaşanan bu tür sıkıntıların önüne geçilebilmesi için, lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsaları kurulması gibi adımlar atılmıştır. Atılan adımların üretici lehine olması beklenirken bu yatırımlar; devlet eliyle ve devlet kredileri kullanılarak, bu işin ticaretini yapan tüccarların daha da büyümesine imkân sağlamış ve tüccarların çiftçiyi sömürmesi için kullanılır hale gelmiştir" eleştirisinde bulundu.

DEPOCULUK VE TÜRİB ÜRETİCİ İÇİN ÖNEMLİ 

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu çerçevesinde 2018 tarihinde Türkiye Ürün İhtisas Borsalarının kurulduğunu ve 2019 yılı itibari ile elektronik ürün senetleri üzerinden işlem yapmaya başlandığını anımsatan Sındır, "Kısa adı TÜRİB olan Türkiye Ürün İhtisas Borsasının temel amacı üreticiye fayda sağlamak olmasına rağmen, bu kuruluşun yönetim kurulunda ve ortakları arasında üretici temsilcilerinden hiçbir kurum bulunmamaktadır. Lisanslı depolar ve ürün ihtisas borsaları; üreticilerimize pazarlama kolaylığı, ürünlerinin kredilendirilebilmesi, ürünlerin arzının yetersiz olduğu dönemlerde üretici lehine olacak fiyatlardan pazara sunulabilmesi, mevsimsel ürün arzının daha uzun bir döneme yayılabilmesi, tarım ürünlerinin kullanıldığı sanayinin ürün planlanması, gıda güvenliği ve güvencesinin sağlanması için en önemli araçların başında gelmektedir" bilgisini aktardı.

LİSANSLI DEPOCULUK YETERLİ OLAMADI 

Mevcut yapısı ile lisanslı depoculuk ve Türkiye Ürün İhtisas Borsasının, üreticiler tarafından yeterince bilinmediğini,  önemi konusunda farkındalığın oluşmaması, üretici örgütlerinin ve kooperatiflerin burada aktif rol almaması ya da aldırılmaması nedeniyle, tarımsal ürün ticaretinde üzerine düşen etkinliği yeterince gösteremediği görüşünü paylaşan CHP'li Sındır, çiftçilerin tarafına aktarmış olduğu sorun ve tespitleri içeren soruları, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye yöneltti:

NE KADAR LİSANSLI DEPO AÇILDI? KİMLER KURDU?

  • Lisanslı depoculuk kanunu çıktığından bugüne kaç lisanslı depo açılmış ve nerelerde, kimler tarafından kurulmuştur? Lisanslı depo kuranlar devlet imkânlarından ve kredilerinden ne kadar yararlanmıştır?
  • Lisanslı depo kapasitemiz ürünlere göre bakıldığında ne kadardır? Yıllara göre artış oranı nedir?
  • Lisanslı depo kuran kaç üretici örgütü vardır? Lisanslı depo sahibi üretici örgütü var ise, devlet desteklerinden ve kredilerinden yararlanmış mıdır?
  • Lisanslı depolarda saklanan ürünlerin ne kadarı doğrudan üretici kaydı bulunan çiftçilerimize aittir? Ne kadarlık kısmı tüccar vasfı taşıyan şahıs ya da ortaklı şirketlere aittir?
  • Toplam elektronik ürün senedi kullanan kaç kayıtlı çiftçi vardır? Toplam işlem hacmi ne kadardır? Ülkemizde üretilen buğday, arpa, fındık ve pamuğun ne kadarlık kısmı elektronik ürün senedi yöntemiyle ticarete konu olmuştur? Ne kadarı lisanslı depolarda saklanabilmektedir?
  • Kısa adı TÜRİB olan Türkiye Ürün İhtisas Borsasının yönetim kurulunda çiftçi örgütü temsilcisi bulunmakta mıdır? Üreticileri koruyacak olan ve ürünlerini daha karlı satmasını düzenleyecek olan bu kurumda, ülke çiftçisi nasıl temsil edilmektedir?
Editör: Haber Merkezi