Merak edip baktım, San Francisco Belediyesinin bütçesi 11 milyar dolar İzmir'in bütçesinin yaklaşık 10 katı. Nüfus dörtte bir.

Orada Başkanın yıllık maaşı ülkedeki en yüksek Belediye Başkanı maaşı, 300 bin dolar... Kentte kişi başı gelir 100 bin dolar civarında.

Şu anki Başkan 44 yaşındaki San Francisco doğumlu siyahi kadın London Breed. Geçen yıl seçilmiş. Kentte çözmek istediği en öncelikli sorun evlerin pahalılığı ve düşük gelir grubunun bu yüzden yaşadığı mağduriyet.

Süreci okudum. Seçim prosedürü tıkır tıkır yürümüş, kadın kentte yaşayan düşük gelirli kesimin özellikle de kadınların oylarıyla seçilmiş.

Bizse burada kente 15 yıl hizmet etmiş, bundan üç ay önce aday olmayacağını açıklamış, kendine yakın üç adayı sahaya sürmüş, o hamle tutmayınca yeniden aday olmaya karar vermiş 70 yaşında bir adamın siyasi manevralarını izlemek zorunda kalıyoruz.

Bizdeki sistem her yerde her katmanda tek adam sistemi! Siyasi partiler kanunu gibi garabetin çirkinlikleri karşımıza dikilip duruyor. Biz de sonuçlarla boğuşurken yorgun düşüyoruz. Esas değişmesi gereken değişmiyor!

İzmir kentinin ulaşım sorunu var. Altyapı sorunları var. İzmir kentinin mali sorunları var. İzmir Körfezinde hala daha yüzülemiyor. Kentin varlık nedeni limanın durumu belirsiz. İzmir'in çevre sorunları var. İlçelerinde kötü yapılaşma, hatta bazı ilçelerinde talan var. İlçelerin ciddi mali kaynak problemi var.

Fakat biz bu kadar zamandır Genel Merkez'e "gelecek başkan adayımdır" diye sunabileceği kimseyi yetiştirmemiş, ona olmaz buna olmaz diyen, iktidarının devamı riske girince kendi sahaya inip Genel Başkana rest çekebilen bir kimlikle baş başayız.

Genel Başkan reste rest mi diyecek yoksa rölans deyip biraz zaman mı kazanacak, yoksa pas deyip tehdide boyun mu eğecek onu göreceğiz.

Ancak 15 yıllık bir iktidar yapılanmasını iş başından uzaklaştırmak kolay olmuyor. Kadrosuyla, medyasıyla, çıkar birlikteliği yaptığı kesimlerle katılaşmış bir sistem tasfiye olmamak için değişime direniyor. Ülkenin bugünkü şartlarında beklenendir...

Ayrıca bu gidememe hali gelecekle ilgili iddiadan çok geçmişle ilgili kaygılardan kaynaklanıyor olabilir. Normaldir. 15 yıllık iktidarın ayak izlerinde bizim bilmediğimiz neler vardır kim bilir.

Değişim isteyen kitle kararlı olursa, kararlı durursa değişim doğrudan ya da dolaylı gelecektir. Ülke için bir ışık yanacaksa bu İzmir'den yanacaktır.

Editör: Haber Merkezi