ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Eş Başkanları Çerkez Aydemir, Semra Uzunok ve HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün yer aldığı basın toplantısında son haftalarda yaşanan gözaltı ve tutuklamalar konuşuldu.

"HDP'YE OY  VERMEK GÖZALTINA ALINMAK İÇİN BİR NEDEN"

HDP İzmir İl Eş Başkanı Semra Uzunok konuşmasında, 7 Haziran'dan bu yana 3 bin gözaltı yaşandığına dikkat çekerek, bugün HDP'ye oy vermenin artık gözaltına alınmak için normal bir neden olarak kabul gördüğünü söyledi. Uzunok, gözaltı ve tutuklamaların HDP'ye yönelik bir sindirme politikası olduğunu söyledi.

"İZMİR'DE İNSANLAR SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE FİŞLENİYOR"

HDP İzmir İl Eş Başkanı Çerkez Aydemir ise, yine tutuklamalarla söze başlayarak, İzmir'de insanların sistematik bir şekilde fişlendiğini söyledi."Oy kaybediyorlar ve oy kaybettikçe saldırıyorlar" diyen Aydemir, "İzmir'de son 3 ayda her hafta operasyonla uyanıyoruz. Haftalıkk rutin gözaltılar olmaya başladı. Baskıyla, Ohal'le, KHK'la bir yere varamayacaklar. Gereken cevabı halklar verecektir" dedi.

"BUGÜN TÜRKİYE'DE YAŞANAN SİYASİ BİR SOYKIRIMDIR"

Toplantıda son olarak konuşan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, dün gözaltılarla tutuklanan HDP'lilerin ailelerini ziyaret ettiklerini söyleyerek genel bir değerlendirme yaptı. "Yaygın medyanın gündeminde olmasa da hergün bu ülkede büyük siyasi bir soykırım yaşanıyor" diyen Ertuğrul Kürkçü, 1 yılda 3 bin insanın tutuklandığına dikkat çekti. "Alman gaz odalarını çıkarırsak bugün Türkiye'de yapılan soykırımdır" diyen Kürkçü, "İzmir'in nüfusu 4 - 4buçuk milyon. Bu şehirde 3 bin insan tutuklanıyorsa bu da son derece büyük bir sorundur. Bu her şeyin ötesinde bir yaklaşımdır. İnsanlar gözaltına alınırken hukuk dışı sorulara maruz kalıyorlar. İnsanlara PKK bir terör örgütü müdür yoksa nedir denilerek kanaatleri soruluyor ve buna vereceğiniz yanıta göre tututklanıp tutuklanmıyorsunuz. Sadece bunla da kalınmıyor. Tutuklananların yakınları da sivil operasyona maruz kalıyor ve sadece suçlanan kişi cezaevine gönderilmekle kalmıyor ailesi de geçim araçlarından mahrum bırakılıyor. Tutuklanan 3 bin kişinin ailesiyle birlikle insanlar bir soykırım mekanizması ile muhatap kalıyor." dedi.

"HDP'YE YÖNELİK ŞİDDETİN ARKASINDA %50 ARTI 1 YATIYOR"

Yaşananların siyasi bir katliam olduğunu söyleyen Kürkçü "AKP'nin %50 artı 1'i alıp almaması HDP seçmeninin ve Türkiye kürtlerinin nasıl davranacağı ile ilgilidir. İnsanlar eğer muhalifliğe devam ederse asla hiçbir parti %50 artı 1'i elde edemez. HDP'ye yönelen şiddetin arkasında yatan mantık bu %50 artı 1' dir.  Mutlak sultanlık kurma hırsının nüfus hesaplarına ve seçmen ve oy kütüklerine hesaplarına dökülmüş halidir." dedi.

Tutuklanan insanların kendilerine neyin yapıldığını ve niçin yapıldığını bildiklerini ve tutumlarında en ufak bir değişiklik olmadığını söyleyen Kürkçü, "İzmir'de yaşayan kürt siyasetçilerin ve seçmenlerin davranışlarında herhangi bir değişim olmayacak tam tersine HDP etrafındaki duruşlarını sürdüreceklerdir. 16 Nisan referandumunda da bu ortaya çıktı." dedi. Kürkçü, bu sonuçlara dayanarak 11 Şubat olağan büyük kongresine çağrı yaparak, "Halkımız Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılına damga varacak büyük politik değişimlerin nasıl hazırlandığını ve HDP'nin kendisine verilen desteği nasıl hak ettiğini, her gün yıkılan yapılarının hergün yeniden onarılarak büyük halk hareketinin nasıl inşaa edildiğini görecek" dedi.

"CHP VE İYİ PARTİ DE SALDIRALARA MARUZ KALABİLİR"

Mücadelemize, halklarımıza sadığız diyen Kürkçü, yaşananların, siyasi soykırım yapanlarla siyasi soykırıma uğrayanların savaşı olduğuna dikkat çekerek "bu bir düello değil halk hareketidir ve bunun için mücadele ediyoruz. Kendi yolumuzdan başka bir yola tenezzül etmeyeceğiz. Şu an biz saldırıya uğruyoruz ama CHP ve İYİ parti de yakında bu saldırılara maruz kalabilir" dedi.

Mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini söyleyen Kürkçü, tek bir vekilimiz kalasıya kadar parlemantoda varlığımızı sürdüreceğiz. Türkiye'de faşizm iktidara yükselmeden engel olan tek Avrupa ülkesi olacağız" dedi.

 

Editör: Haber Merkezi