TUGAY CAN / İZ GAZETE - Kültürkpark’a Dokunma Grubu, son günlerde İzmir kamuoyunu meşgul eden Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuarı’nın Narlıdere’de bulunan binasının depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Tınaztepe’ye taşınması noktasında yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.

Sürece ilişkin son olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Kültürpark’ta bulunan A-B-C hollerinde eğitim yapması konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile anlaşmaya varıldığı açıklanmış, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise Rektörlüğün açıklamalarını reddetti.

Konuya ilişkin bir açıklama ve öneri de Kültürpark’a Dokunma Grubu’ndan geldi.

Yapılan yazılı açıklamada “Kültürpark’a Dokunma Grubu olarak bugüne kadar hukuka ve bilime dayalı Kültürpark mücadelesinde durduğumuz nokta dün neyse bugün de odur. Kültürpark’ta yaratılacak her türlü işlev ve tahsislere karşı da duruşumuz aynıdır” denildi.

KÜLTÜRPARK’A DOKUNMA PLATFORMU’NDA TARAFLARA ÖNERİ…

Açıklamada ayrıca İzmir’in 45 yıldır sanat eğitiminin ve sanatın öncü kurumlarından olan ve Türkiye’ye binlerce sanatçı kazandırmış Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi’nin içinde bulunduğu durum kabul edilmez olarak nitelendirildi. Kültürpark’a Dokunma Grubu bu sebeple sürece dair taraflara bir de öneride bulundu.

Gerçekleştirilen yazılı açıklamada öneri olarak Kültürpark’ta bulunan hollerin sökülerek Güzel Sanatlar Fakültesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi arasında bulunan hazine arazisine taşınmasını önerisinde bulunuldu.

‘HOLLERİN TAŞINMASI SONUCU 30 BİN METREKARELİK YEŞİL ALAN KAZANDIRILMIŞ OLUR’

Söz konusu arazinin hazineye ait olduğu ancak geçici izin alınarak ya da kiralanarak bu meselenin çözülebileceği aktarılırken açıklamada “DEÜ GSF burada holler içinde eğitimine devam edebilir. Hollerin yeniden kurulum sürecinde iç kısımları da bölümlere uygun halde inşa edilebilir. Ayrıca Kültürpark’ta hollerin taşınması sonrası oluşan alan, yeniden ağaçlandırılabilir ve kente ilave 30.000 m2 lik bir yeşil alan kazandırılmış olur” ifadelerine yer verildi.

Hollerde eğitimin olabileceği GSF öğretim üyeleri tarafından daha önce dile getirildiğinin belirtildiği açıklamada ayrıca “Böylelikle hem GSF ve Konservatuvar'da bulunan değerli eğitim malzemelerinin kilometrelerce öteye taşınması sonucu oluşabilecek zararlardan kurtulabiliriz hem de tüm okulun taşınma maliyetini daha aza indirgeyebiliriz” denildi.

‘TARAFLARA ACİL AKSİYON ALMALARI İÇİN ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ’

Kültürpark’a Dokunma Grubu tarafından yapılan yazılı basın açıklaması şöyle sürdürüldü:

“GSF DEÜ yeni binasının bitimi sonrasında yine aynı kolaylıkla fakülte yeni binasına taşınabilir ve hatta belki de mülkiyet sorunu kalıcı olarak çözülürse üç büyük hol ilerleyen zamanlarda DEÜ GSF’ne katılarak bir film platosu, Güncel Sanatlar Müzesi ve müzik ve fotoğraf stüdyoları olarak hizmetine devam edebilir. Narlıdere Güzel Sanatlar Fakültesi yeni kazandığı bu alanlarla şehrin sanat ve sanatçı üretim merkezi olarak eğitim hayatına daha iyi imkanlarla devam edebilir. Bu çözümün tüm kentin yararına olduğunu düşünüyor ve tüm taraflara bu konuda acil aksiyon almaları için çağrıda bulunuyoruz”

PLATFORM’DAN SOYER’E ÇAĞRI

Açıklamada son olarak mevcut önerinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından “’Kültürpark’ın geleceği İzmir buluşmaları ile belirlenecektir’ ibaresi doğrultusunda katılımcı bir katkı olarak değerlendirilmesini rica ederiz” denildi.

Editör: Haber Merkezi