Hükümete "Yunus Emre'nin kemiklerini sızlatmayın" diye seslenen CHP İzmir Milletvekili, TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Mustafa Balbay şunları dile getirdi:

"2007 yılında Türkiye'yi dünyada tanıtmak, kültürümüzü, dilimizi, sanatımızı öteki ülkelere taşımak amacıyla kurulan Yunus Emre Vakfı amacına tam olarak hizmet etmiyor. Çünkü bütçesinin önemli dilimi personele, bina ve araç alımına gidiyor. 2016 bütçesinde kültür, sanat faliyetlerine ayrılan pay sadece yüzde 9. Berlin, Viyana, Budapeşte, Köln, Saraybosna ve Belgrad’da yapılan ilk işlerden biri Mercedes Vito almak olmuş. Siz kültür merkezi mi açtınız çiftlik mi kurdunuz?"

Balbay, 7 Aralık Perşembe günü Meclis'ten geçen torba yasayla Yunus Emre Vakfı'nın mütevelli heyetinin ve yönetim kurulunun tümüyle değiştiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her şey bir yana Türk Dil Kurumu'nun temsilcisi yönetimden çıkarılıyor. Temel amacı Türk dilini dünyaya tanıtmak olan bir vakfın yönetiminden konuya ilişkin kurum temsilcisi çıkarılıyor. Yerine cumhurbaşkanının atayacağı kişiler geliyor. Vakıf amacına hizmet ediyor mu diye denetlemek yerine yönetimi tümüyle kendine bağlamak, hangi amaca hizmet edecek? Hoşgörünün, mütevazılığın, sevginin, Türkçenin timsali Yunus Emre'ye daha fazla haksızlık yapmayın."

Editör: Haber Merkezi