MHP’nin de desteklediği AKP’nin İş Bankası hisseleri için yasal düzenleme çalışmalarına tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ekonomide yaşanan krize ne içeriden ne de dışarıdan kredi bulamayan iktidarın, gözünü Atatürk’ün hisseleri olan İş Bankası’na diktiğini söyledi. İz gazeteye konuşan Beko, iktidarın kendine yakın şirket ve kişilere kamu bankalarından kredi verecek gücünün kalmadığını vurgulayarak, “Kamu bankalarının içi boşaltıldı. Birkaç yıl önce Türkiye Kalkınma Bankası (TKB)nın başına gelenleri hatırlayın. Bankacılık yasası dışına çıkartılarak Sayın Erdoğan’ın kullanabileceği banka haline getirilmişti” dedi.
 

AMAÇ YANDAŞA DAHA FAZLA KREDİ VEREBİLMEK!
İş Bankasının gerçek sahibinin kendi çalışanları ve emeklileri olduğunu belirten Beko, bankanın siyasi tartışmaların dışında tutulması gerektiğini söyledi. İş Barkasının bilançosunun temiz ve likit olduğunun altını çizen CHP’li Beko, “Erdoğan’ın CHP’nin elinden alma girişiminin arka planında CHP’li dört üyeyi yönetim kurulundan çıkartıp, yerine hazineden bazı kişileri atayarak o kişiler üzerinden bankaya kendi yandaşlarına daha fazla kredi vermek için baskı yapmayı planlıyor. O dört CHP’li üyeyi çıkarttıkları anda verdikleri yanlış kredileri basınla paylaşacak kimsenin kalmayacağını biliyor. Erdoğan’ın hazineden oraya atayacağı dört kamu bürokratının basına konuşma yetkileri yok. Erdoğan yaptıklarının gizli kalması için basını susturuyor. Bu basın korkusudur. Atatürk’ün vasiyetine ters bir durum yaratılıyor. Bunun bedelini seçimlerde çok ağır öder” şeklinde yorumladı.

 

BAŞARAMAYACAKLAR! ÖNCEKİ GİRİŞİMLER YARGIDAN DÖNDÜ
Yapılmak istenenin yurt dışına yayılması durumunda, bankacılık sektörünün çok büyük darbe alacağını belirten Beko, düzenlemenin AKP’yi de ikiye böldüğünü ileri sürerek, “ İş bankasını hiçbir haklı gerekçe ortaya koymadan yönetim değişikliğine gidilmesi ülkeye dünya ölçeğinde de çok büyük sıkıntılar verecektir. AKP’li hukukçular bile İş Bankası hisse devri için daha önceki girişimlerin yargıdan döndüğüne dikkat çekti. Hukukçular, Yargıtay’ın, “Atatürk’ün vasiyeti niteliğinde olan hisselerin, hiçbir şekilde değiştirilemeyeceğine dönük karar verdiğini” anımsattı... AKP içinden aldığım duyumlara göre, “Hazine boşaldı, Atatürk’ün mirasına el konuldu” denilerek, “CHP’nin kamuoyu gözünde bir kez daha büyüyebileceği ve bu durumdan haklı çıkabileceğinin de parti içinde tartışıldığı” kaydediliyor. Erdoğan kendine zarar veriyor” uyarısında bulundu.

İş Bankası düzenlemesinin hayata geçmesi sonucunda Türk Bankalarına dış kredi girişlerinin kesilebileceğini vurgulayan Beko, Menderes ve 1980 faşist darbe dönemlerinde İş Bankası hisselerine yapılan müdahalelerin sonuç vermediğini hatırlattı. Beko, AKP ve MHP’nin bu teşebbüsünün de Anayasa Mahkemesinden döneceğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi