İzmir Bergama'nın, 'Ekolojik yönden hassas bölgesi olan Kozak Yaylası'nda mermer ocağı iddalarını Meclis gündemine taşıyan TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Kozak Yaylası'nın fıstık çamı ormanlarıyla kaplı eşsiz güzelliğinin, antik dönemden bu yana kaliteli ve lezzetli çam fıstığı üretim merkezi olduğunu anımsattı.

FISTIK ÇAMI TEHLİKEDE

Son yıllarda iklim krizi ve zararlı böcek popülasyonu nedeniyle fıstık çamında yaşanan rekolte kaybını önlemek İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Ormancılar Derneğinin çözüm üretmek için büyük bir çaba harcadığını bildiren Polat, rekolte kaybının önüne geçilmesiyle, üreticinin nefes alacağını, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlanacağını ve Kozak Yaylası’nın gelecek kuşaklar için korunmasının önemine değindi.

MADENCİLİK BAŞVURUSU YAPILIYOR İDDİALARI

Bölgede madencilik faaliyetleri için yeni ÇED başvuruları yapıldığı bilgisini paylaşan Polat, maden ve taş ocakları faaliyetlerinin fıstık rekoltesini, yaylanın doğal hayatını olumsuz yönde etkilediğini, hava ve su kirliliğine sebep olduğu uyarısında bulundu.

YAYLA DÜNYA KÜLTÜR MİRASI BÖLGESİNDE

UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan yaylaya en son granit mermer taşı ocağı başvurusu yapıldığı bilgisini paylaşan Polat, “Yüzlerce ağaç kesilecek, patlatma yönteminin tüm bölgeyi olumsuz etkilenecek. Kozak Yaylası ranta kurban edilecek. Artık talan zihniyetine dur demeliyiz" ifadelerini kullandı.

MADEN TAŞ OCAĞI İDDİALARI DOĞRU MU?

CHP'li Polat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişildiği Bakanı Murat Kurum'a şu soruları yöneltti:

İzmir Bergama Kozak Yaylasında, Ayvatlar Köyü ile Okçular Köyü arasındaki ormanlık alana granit mermer taş ocağı kurulması için Bakanlığınıza başvuru yapıldığı iddiaları doğru mudur?

Kurulması muhtemel bir granit ocağının, UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve Ekolojik Hassas Bölge olarak tanımlanan Kozak Yaylasına etkisi üzerine Bakanlığınızca yapılmış bir çalışma var mıdır?

Proje alanının Madra Barajı 'Uzun Mesafeli Koruma Alanı' içerisinde yer aldığı iddiaları doğru mudur? Kurulması muhtemel bir granit ocağının baraja etkisi üzerine Bakanlığınızca yapılmış bir çalışma var mıdır?

Proje alamnın Perperene Antik Kentine iki kilometre mesafede olduğu iddiaları doğru mudur? Kurulması muhtemel bir granit ocağının antik kente etkisi üzerine Bakanlığınızca yapılmış bir çalışma var mıdır?

50 hektara yayılacağı iddia edilen proje için kaç çam fıstığı ağacı yok edilecektir?

Patlatma yöntemi kullanılacağı düşünüldüğünde ortaya çıkacak tozun etkileri nasıl ortadan kaldırılacaktır?

Editör: Haber Merkezi