Derleyen: DUYGU KAYA/ İZ GAZETE -  Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, ‘Barış Özdil ile Şeffaf Dosya’ programının konuğu olarak soruları cevaplandırdı.

‘TARİHİ MİSYONU OLAN BİNALARA SAHİP ÇIKAMADIK’

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Türkiye ve yurt dışı mimarisi ve kentsel dönüşümdeki farklılara yönelik, “Yurt dışıyla yurt içindeki şehircilik anlayışı maalesef farklı. Özellikle biz eski şehirlere, tarihi misyonu olan binalara sahip çıkamadık. Bugün Avrupa veya diğer ülkeler muhakkak geçmişin mirasını taşıyorlar. Ama artık geçmişi bırakıp bundan sonra nasıl sahip çıkacağız düşünmemiz gerek. Biz Konak İlçesi’ndeki tarihi değerlere sahip çıkacağız” diye konuştu.

‘KENTİN GELİŞMESİ AÇISINDAN KONAK İLÇESİ’NİN DEĞİŞMEYE İHTİYACI VAR’

Abdül Batur, Konak İlçesi’nde planlanan kentsel dönüşümü hakkında, “Bizim birinci önceliğimiz tarihi değerleri ortaya çıkarmak. Seçim kampanyamız sürecinde Konak’ı dolaştık ve insanların şikâyetlerini dinledik. Kentin gelişmesi açısından Konak İlçesi’nin değişmeye ihtiyacı var. Çünkü Konak, tarihi binaların ve değerlerin öne çıktığı en önemli ilçelerden biri. Kentsel dönüşümün bir ayağı orada yaşayan vatandaşlar, bir ayağı kurumdur, biz bunların hepsini sağlayacak bir projede çalışıyor, Narlıdere Modeli’ni benimsiyoruz” dedi.
Batur ayrıca, “Büyük kentler arasında buna en hazır olan İzmir. Kentin hangi bölgesinin büyüyeceği, yüksek yapıların nerede inşa edileceği hakkında önceden bir harita çizilmişti, buna uygun olarak çalışılıyor. İzmir’in yavaş geliştiğini söylüyorlar, İzmir yavaş ama doğru gelişiyor” ifadelerini kullandı.

‘KONAK’IN EN BÜYÜK SIKINTILARINDAN BİRİ MADDE BAĞIMLILIĞI’

Abdül Batur, geçtiğimiz haftalardaki Konak meclisinde onaylanan ve ilk kez hayata geçirilen madde bağımlılığı komisyonunun kurulmasına yönelik şunları kaydetti:
 “Konak’taki en büyük sıkıntılardan biri madde bağımlılığı olan genç ve çocuklar. Bu sadece Konak Belediyesi’nin yapabileceği bir şey değil, her şeyden önce eğitim aileden baslar. Ama biz belediye olarak en azından rehabilitasyon konusunda onlara yardım edebiliriz. Bu anlayışla ilk meclis toplantımızda madde bağımlılığı komisyonu kurduk.”

‘HALKIN PARASININ ÇARÇUR EDİLMESİNE KARŞIYIM’

Spor açısından Konak Belediyesi’nin hedeflerine değinen Abdül Batur, “Konak sınırları içinde 24 adet spor kulübü var. Konak Belediyesi bu işe profesyonel olarak bakmamalı. Belediyeler kamu kurumu ve vatandaşın vergisiyle çalışıyorlar. Bizim istediğimiz amatör kulüplere destek çıkmak. Profesyonellik bize göre değil, halkın parasının çarçur edilmesine karşıyım. Yarış içinde bir anlayışı benimsemeyeceğiz” diye konuştu. 

‘ÖZELLİKLE BU ZAMANDA ESNAFIN YANINDA OLMALIYIZ’

STK ve vakıflarla ilgili çalışmalarından söz eden Konak Belediye Başkanı Batur, “Seçim döneminde kafamızda belirlediğimiz her planı yavaş yavaş hayata geçiriyoruz. Bugün en fazla Sivil Toplum Kuruluşu’nun ve derneklerin olduğu ilçe Konak. Ayrıca dernek ve STK’ların bir iletişim masasına ihtiyacı olduğunu gördük. Ve geçtiğimiz aylarda bir ihtiyaç masası koyduk ve çalışmaları başlattık. En kısa zamanda sivil toplum örgütlerinin tamamını dolaşacağız. Özellikle bu ara esnafların yanında olmalıyız. Ülkede geriye doğru giderken en etkilenen kesim esnaflar” dedi. 

‘BİZİM YÖNÜMÜZ BATI OLMALI’

Geçtiğimiz haftalarda Bükreş Sektör 2 Belediyesi Proje Birimi Müdürü Bogdan Constantin Mihailescu ile birlikte bir protokole imza atması hakkında konuşan Abdül Batur, “Bu bizden önce başlayan bir faaliyettir. Bu konuda Bükreş Belediyesi’yle yereldeki demokratikleşmeye yönelik bir protokol yaptık. Bizim yönümüz batı olmalı. Oradaki demokrasi anlayışı, vatandaşa olan sosyal yaklaşımlar hem bizim hem onlar için uygulama açısından önemli olacak” dedi.

 ‘İNSANİ AÇIDAN BAKILDIĞINDA YAPACAK BİR ŞEYİMİZ YOK’

Suriyeliler sığınmacılarla nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine cevap olarak Abdül Batur, “Göç işlerindeki değerli arkadaşlarımızdan aldığımız verilere göre İzmir’de 180 bine yakın vatandaşımız var. Bu geçmişte yapılan dış politika hatalarından kaynaklı. Hiç kimse mutlu değil. İlk başta iyi niyetli ama şimdi kontrolden çıkan bir süreç yaşıyoruz. İnsani açıdan bakıldığında yapacak bir şeyimiz yok. Bir belediyenin bu konuyu tamamen üstlenmesi mümkün değil ama belediye olarak bu konuda ne yapmamız gerekiyorsa yaparız. Her şeyden önce bunun bir devlet politikası olarak gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

‘İKTİDAR EKONOMİK KRİZ OLDUĞUNU BİR TÜRLÜ KABUL ETMİYOR’

31 Mart ve 23 Haziran’dan sonra yapılan zamları değerlendiren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “İnsanlar gidişattan memnun olmadığını sandıkta gösterdiler. Tabii seçimlerden sonraki zamlar orta ve dar gelirli vatandaşlarımızı zorladı ve iş dünyasında hareketsizliğe neden oldu. İktidar ekonomik kriz olduğunu bir türlü kabul etmiyor. Bence seçim düşünülmeden yeni bir bakış açısının ihtiyacı olduğunu görüyor herkes. Bununla ilgili halkımız bilinçlendi ve birleşerek bir noktaya gelineceğini yerel seçimlerde gösterdi” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi