TUGAY CAN / İZGAZETE - Şirince Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni ziyaret etmek için Şirinceye gelen Maçoğlu, SS Şirince Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yetkilisi Mehmet Kuzu ile görüştü. Şirince ve kooperatif hakkında  Mehmet Kuzu’dan bilgi alan Maçoğlu Şirince Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından ürünlerin numunelerini inceledi.

ŞİRİNCELİLERLE SOHBET ETTİ

Şirinceliler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılanan Komünsit Başkan, vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Ardından fotoğraf Şirincelilerin fotoğraf çekilme isteklerini kırmayan Maçoğlu, “Kooparatifleri bir araya getirmek için uğraşıyoruz. Şirince’de de böyle bir kooparatif faaliyeti var. Burada en azından hala doğal alanını koruyabiliyor.” dedi.

“ÖNEMLİ OLAN BİRBİRİMİZİ DUYAMAMIZ”

“Biz bir kişi değil hepimiz bu köyün sahibiyiz” şeklinde konuşan Şirince Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yetkilisi Mehmet Kuzu ise “Sesimiz yükseldikçe çok daha iyi bir noktaya geleceğimizi düşünüyoruz. Bugün sesimizi duyurabileceğimiz bir kitle var. Güzel bir gün oldu. Önemli olan birbirimizi duymamız ve konuşmamız. İstiyoruz ki bu kalabalıklarla birlikte bir mücadele başlatalım. Bu mücadelenin adını ne Mehmet Kuzu koysun, ne bir başkası koysun. Bu böyle bir kenetlenme olsun istedik.” ifadelerini kullandı.

“BÜTÜN CANLILARIN YAŞAYABİLECEĞİ BİR DÜNYA”

Ovacık’ta kurulan sistem hakkında Mehmet Kuzu’ya bilgi de veren Maçoğlu “ Ovacık dört yıldır Devrimci yönetim programıyla yönetiliyor. Halkın kendisini bulduğu, halkın kendisini yönettiği, halkın sözünün söylendiği bir yönetim söz konusu. Ama ülkemizde ve dünyada var olan kapitalist sistemin bir parçası. Maalesef orada da bu dejenerasyon, orada da toprakların kirletilmesi, satılması kısaca rant alanına açılan bir yer. Buna ne kadar müdahale edebiliriz, direnç gösterebiliriz, kendi yaşadığımız yere ne kadar sahip çıkarız? Esas mesele, sadece insanların değil, bütün canlıların yaşadığı dünyanın mümkün olduğunu göstermek. Bu o kadar zor da değil. Bundan 30-40 yıl önce, bizim coğrafyamızda herkes yapabiliyordu. Malesef kapitaliz vahşileşiyor. Bu da, her birimizin evlerini, sokaklarını, meydanlarını ya da en güzel yeşil alanlarını talan etmeye çalışıyor. Buna karşı çıkıyoruz. Biz Ovacık’ta bunun bir parçasıyız.” şeklinde konuştu.

BÖYLE BİR PROGRAMI SADECE SOSYALİSTLER KABUL EDER

Ovacık’ta bir kooperatif faaliyeti sürdürdüklerini belirten Maçoğlu, “Köylü üretimlerinin durduğu, daraldığı, nelerin nerede geldiğinin farkındalığı olmadan bir ülke haline geldik.” dedi. Tarımda Hollanda’yı örnek gösteren Komünist Başkan, “ Sadece Amik ovası,Niğde ovası Aksaray ovası ve Muş ovasının tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri, bu ülkenin tamamına yettiği gibi bu ülkenin dışındaki yoksullara da yetme ihtimali var. Ama malesef Niğde-Nevşehir bölgesinde topraklar kanserleşiyor. Üretim yapılmaz hale geldi. Kendi ellerimizle kendi topraklarımızı mahvediyoruz. Bizler çok politik söylemlerle değil, yaşayabileceğimiz bir dünya yaratmak istiyoruz. Bunun adı neyse biz onun parçasıyız. Biz bu programa sosyalizm diyoruz. Böyle bir programı da herhalde sadece sosyalistler kabul eder.” şeklinde konuştu.

KOOPERATİFLERİ BİR ARAYA GETİRMEK İÇİN UĞRAŞIYORUZ

Maçoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kooparatifleri bir araya getirmek için uğraşıyoruz. Şirince’de de böyle bir kooparatif faaliyeti var. Burada en azından hala doğal alanını koruyabiliyor. Bu doğal alana dair yapabileceği şeyler var. Biz enerjimizi, gücümüzü buluşturabiliriz. Biz orada ürettiklerimizle vicdanımızı buraya, siz burada ürettiklerinizle vicdanınızı oraya akıttığınızda hem birbirimizi köyden köye selamlamış oluruz hem de bir birliktelik, direnç geliştirmiş oluruz.”

“Biz yoksullar,ezilenler ne kadar bir aradaysa onlar o kadar korkuyorlar. Burada da kooparatifler üzerinden bir araya gelme ihtimali var. Türkiye’de kooparatifler birliği kurulma ihtimali var. Bunun bhukuksal altyapısı da var. Illegal bir şey değil. Bu faaliyetler sadece toplum tarafından kullanılamaz duruma geldi. Köylü üretimlerini tüccar ve tefeciden alıp yoksullara ulaştırmak.”

MATEMATİK KÖYÜNÜ ZİYARET ETTİ

Ziyaretini Nesin Vakfına ait Matematik Köyü’ne uğrayarak noktalayan Maçoğlu, burada Matematik köyü yetkilisi Emrah Bakırcıoğlu’ndan bilgi aldı.

Editör: Haber Merkezi