TUGAY CAN / İZ GAZETE - Sosyal Demokrasi Vakfı’nın İzmir Mimarlar Odası’nda gerçekleştirdiği yerel yönetimler sempozyumunun açılış konuşmalarını Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptı.

Açılış konuşmasını yapan Soyer, “Kapitalist üretim ilişkileri ile kurduğumuzu ilişkileri sürdürülebilir olmaktan çıktı. Bu noktada sosyal demokrasiye ihtiyacımız var” dedi.

Ertan Aksu açılış konuşmasında tüm coğrafyalardan temsilcileri bir araya getirdiklerini aktaran “Beceriksiz ekonomi yönetimi, dış politika Sosyal demokrat belediyenin kaybedilmesinin olumsuz sonuçlar doğuracağına vurgu yaptı.

Sosyal Demokrasi’nin insanlığın en büyük kazanımı olduğuna dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer kapitalist üretim ilişkilerinin sonuna gelindiğini belirtti. Tunç Soyer, “Dünyada 8 kişi insanlığın ürettiği toplam refahın yüzde 50’sinden fazlasına sahip.” dedi.

‘DEMOKRASİ KÜRESEL SIKINTILAR YAŞIYOR’

Soyer, “Kapitalist üretim ilişkileri ile kurduğumuzu ilişkileri sürdürülebilir olmaktan çıktı. Bu noktada sosyal demokrasiye ihtiyacımız var. Demokrasi bugün insanların hayatına derman olma noktasında küresel sıkıntılar da yaşıyoruz. O nedenle demokrasinin teknoloji ile buluşması gerekiyor. Geniş alanlarda uygulanılabilir hale gelmesi gerekiyor. Demokrasi 4.0 noktasındayız. Tam da bu noktada yerel yönetimlerin çok önemli görevler üstleneceğini söyleyebilirim.

‘31 MART’TAN SONRA DAHA FARKLI BİR BİLİNÇ İLE HAREKET EDECEĞİZ’

Soyer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yoksulluğa çare olarak yapılan arayışlar yerel yönetimler ile geliştirilebilir. O nedenle 31 Mart’ından sonra bu bilinçle çok daha fazla yol alabileceğimizi düşünüyorum.”

‘GÖREVE GELDİĞİMDE BELEDİYE’NİN BORCUNU ÜÇ YIL İÇERİSİNDE BİTİRDİM’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocoğlu, ilk sigortasının 1967 yılında işçi olarak yattığını söyleyen Kocaoğlu ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Belediye Başkanı olduğumda belediye başkanları yasanın belediyelere verdiği yetkilerin dışında, kentin ekmeğinin lokmasının büyümesinden de sorumludur. Bu anlamda İzmir Modeli ile yeni bir soluk getirdiğime inanıyorum. Göreve geldiğim gün, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1 katrilyon olan borcunu üç yıl içerisinde bitirdim.”

‘DİK DURMAYI GEREKTİRİR’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna emanetçi olarak geldiğini hatırlatan, Kocaoğlu, “Borçlarımızı kapattık. Geldiğimiz noktada finans durumumuzu düzeltmeseydik projelerimizi gerçekleştiremezdik.” diye konuştu.

Belediye Başkanlığının AKP iktidarında çok zor olduğunu belirten Kocoağlu, “Muhalefetin en büyük kamu koltuğunda oturmanın dik durmak isteyen bir iş olduğunu söyledi.

Kocaoğlu, “Yaşanan ekonomik krize rağmen belediyenin ekonomik durumunu güçlü olarak Tunç Soyer’e bırakmak benim için onur vericidir.” dedi.

ZEYBEKCİ’YE YÜKLENDİ: ‘BÜYÜK ŞEHİRLER MERKEZİ HÜKUMETE ELBETTE PARA AKTARIR AMA…’

İzmir’in merkezi yönetime verdiğini alamadığını söyleyen Kocaoğlu, “Merkezi hükumetten bir kör kuruş destek alınmamıştır. Ankara’da bulunan birçok projemiz sürekli ertelenmekte ve sürekli ötelenmektedir. Zeybekci ile birlikte başkanlığı yaptık sonra o milletvekili oldu. Ekonomi bakanı olduğunda ‘İzmir geri kaldı, Denizli gelişti’ şeklinde konuştu. Ancak Denizli, merkezi hükumete para yollamamış, bütçeden para almıştır. İzmir ise bunun aksine merkezi hükumete verdiğini alamayan bir şehirdir. Büyük kentler elbette merkezi hükumete para aktarır. Ancak Denizli’nin İzmir ile kalkınma yarışına girmesi abesle iştigaldir. Ekonomiden de kalkınmadan da biz sorumluyuz.” ifadelerini kullandı.

Kocaoğlu, “Tarım ihracaatı artmadan ülkenin kalkınabilmesine inanmayan, ekonomi tahsisi yapmış birisiyim. Elime bir olanak geçti belediye başkanı oldum. Tarıma neyin zarar verenlerin ne olduğunu bilen biri olarak arazi yollarını asfaltladık.” dedi.

‘İZMİR MODELİ TEORİK DEĞİL, UYGULANMIŞ BİR PROJE’

Üretimin artması gerekliliğine dikkat çeken Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben bugüne kadar bir tane ithal çiçek ağaç almadım. Üçüncü kişiden bir şey almadım. Süt almadım. Sütü Tire kooperatifinden, Çiçeği Bayındır Çiçekçilik kooperatifinden, Bademler Çiçekçilik Kooperatifinden aldım. Bugün Tire Kooperatif ulusal marka oldu. BM’de dünyanın en iyi kırsal kalkınma projesi ödülünü aldı. Türkiye tarımının büyümesinin 2,5 katı İzmir tarımı büyüdü. Bütün projelerimiz paylaşarak gerçekleştirdik. Paylaşmaya da devam ediyoruz. İzmir Modeli çalışması teorik değil, uygulanmış, sahada denenmiş bir çalışmadır.”

‘KENT İLE YATTIM KENT İLE KALKTIM’

Kocaoğlu “Bana siyaseten herkes bir şey söyledi. Ama bunu şunu yaptın demedi. 5 yıldır Cumartesi- Pazar da dahil olmak üzere günde 16 saat çalıştım Kent ile yattım, kent ile kalktım. Başka türlü Büyükşehir Belediye Başkanı olmanın mümkün olmadığını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

‘BEN AK BİR ŞEY GÖREMİYORUM’

AKP’nin yerel yönetim anlayışına eleştirilerde bulunan Kocaoğlu, “Ak Belediyecilik diye dolaşıyorlar. Ben ak bir şey göremiyorum. Belediyecilik de göremiyorum. Belediye Başkanı da göremiyorum. Kadir bey, Melih bey, Recep bey ve Edip bey… hepsi tek telefon ile gitti. Belediyecilik bizim işimiz. İnsana değer veren hemşerisinin standardını yönetmek, insanı sevmek, bizim işimiz.” diye konuştu.

‘NE ARA AZİZ KÜLTÜRPARK’I SATTI NOKTASINA GELİNDİ’

2 milyar liranın üzerinde kamulaştırma yaptığını söyleyen Kocaoğlu, Tınaztepe Üniversitesi’ne tahsis ettiği Kültürpark’ta bulunan alan hakkında ise şu ifadeleri kullandı.

“Buca’da eğitim veren Tıp Fakültesi yöneticisi üç sene önce eğitime başlatmak. Biz de meslek fabrikasının olduğu yeri İZSU bize tahsis ettiği için, onlara tahsis edemedik. Üç seneliğine ücretsiz olarak 50 tane öğrencinin fuarda okumasının, çalışmasının kime ne zararı olur. ‘Aziz Kültürparkı sattı?’ noktasına gelmesi nasıl oldu?”

‘BUNDAN SONRA SEÇİLECEK HİÇBİR NOKTADA OLMAYACAĞIM’

Kocaoğlu sözlerini şöyle sonlandırdı:

“İzmir’in metropol olan diğer kentlerden daha iyi bir yaşam sürdüğüne yürekten inanıyorum. Bundan sonra seçilecek hiçbir noktada olmayacağım. Ancak siyaseti bir yaşam noktası olarak kullanacağım. Adayımıza ve seçilecek diğer adaylarımıza başarılar diliyorum.”

VİDEO HABER: CEREN DUMAN