İZ GAZETE - Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal tvDEN canlı yayınına bağlanarak Aziz Kocaoğlu'nun aday adaylığı açıklamasını değerlendirdi.

Kartal, "Önceden yapılan açıklamayla Tunç Soyer'in adaylığı bekleniyordu ya da en azından dün bir aday belirleneceği bekleniyordu. Kamuoyu tarafından sürpriz olarak algılanan ancak CHP dinamikleri açısından ise beklenen bir çıkış gerçekleşti. Aziz Kocaoğlu yaklaşık yüz gün önce aday olmayacağını açıklamıştı. Ancak adaylığını koydu. Kocaoğlu'nun belediye personelinin ve CHP örgütünün çağrısıyla bugün gerçekleşecek bir tanıtım toplantısında konuyla ilgili konuşması bekleniyor. Kuşkusuz İzmir'in güçlü adayları var. 15 yıldır İzmir'i yöneten Kocaoğlu da güçlü bir isim. Kocaoğlu'nun, ismi öne çıkan adaylar ile ilgili bir rahatsızlığı söz konusu. Kendisinin istediği ismin Genel Merkez'den çıkamayacağı ile ilgili bir öngörüsü mevcut. Bu nedenle elinde bulundurduğu kamu gücü ile buraya müdahale etme çabası içerisinde." ifadelerini kullandı.

5 İSİMDEN BİRİ OLACAK'

CHP'de İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için ismi güçlü bir şekilde telaffuz edilen isimler ile ilgili de konuşan Kartal, şu ifadeleri kullandı:

"İki dönemdir Seferihisar Belediye Başkanlığı'nı yürüten Tunç Soyer'in isminin öne çıkmasının ardından Aziz Kocaoğlu, Seferihisar nüfusunun düşük olmasını ve Soyer'i de ekonomik olarak belediyesini doğru yönetememesiyle eleştirdi. Kocaoğlu, Tunç Soyer isminin doğru bir isim olmayacağını söyledi. İsmi geçen bir diğer isim Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili ve Gneel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan. Aziz Kocaoğlu ile Tuncay Özkan arasında uzunca bir süredir devam eden siyasi bir gerilim olduğu İzmir CHP kamoyunda bilinen bir gerçek. Tuncay Özkan da çok güçlü bir aday ve tanınırlık anketlerinde birinci sırada yer aldı. Aziz Kocaoğlu, bu ismin de aday olmasını istemiyor. Yine bir diğer isim CHP İzmir milletvekili Murat Bakan. Bakan parlamenter mücadelesi bakımından öne çıkan genç bir isim aynı zamanda Aziz Kocaoğlu'nun Belediye Başkanlığı döneminde Belediye meclis üyeliği tecrübesine sahip. Aziz Kocaoğlu bu konuda da gönüllü değil. Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, 20 yıldır bu görevi sürdürüyor. Bu konuda da Aziz Kocaoğlu ile CHP Genel Merkezi belli bir mutabakata varamıyor. Eski genel Sekreter, Bornova eski Belediye Başkanı ve İzmir milletvekili Kamil Okyay Sındır da ismi geçen adaylardan bir tanesi. Ancak Aziz Kocaoğlu bu ismi de İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için uygun görmüyor. Aziz Kocaoğlu'nun önerdiği isimler de vardı. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'i önermişti. Yakın siyasi arkadaşı Alaattin Yüksel aday adayı olmuştu. Yine Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila'nın gönlünden geçtiği söyleniyordu. Ancak Aziz Kocaoğlu burada da bir mutabakata varabilmiş değil. Özet olarak şöyle bir tablo oluşmuş durumda. Aziz Kocaoğlu da adaylığını açıklarken bu ifadeleri kullanmıştı. 'Üç buçuk aylık süreçte gördüm ki benim dışımda hiç kimse  bu görevi yapabilecek kapasitede değil. Ben olmazssam burası kaybedilir' şeklinde düşünüyor. Bugün CHP örgütlerinden çeşitli açıklamalar geldi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin elindeki en büyük kamu kuruluşu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne hiçbir aday çıkarılamayacak olması ile ilgili fikrin doğru olmadığı savunuluyor. Benim Ankara'dan edindiğim bilgi şu yönde; süreç biraz uzadı. Ama bu uzama Kocaoğlu'nun çıkışından ötürü olmamış olabilir. Diğer aday adayları arasında henüz net bir şey sağlanmadığı için süreç uzamış olabilir.Tahminim Aziz Kocaoğlu'nun hamlesi, kendisinin yeniden adaylığı ile ilgili sonuçlanmayacaktır. Tunç Soyer, Tuncay Özkan, Murat Bakan, Kamil Okyay Sındır ve Abdül Batur beşlisinden birinin önümüzdeki hafta aday olarak açıklanacağını düşünüyorum.

'KOCAOĞLU BAĞIMSIZ ADAY OLMAZ'

Aziz Kocaoğlu'nun aday gösterilmemesi durumunda bağımsız olarak seçime girebileceği iddiasını da değerlendiren Kartal, "Bundan önceki yerel seçimlerde Aziz Kocaoğlu'nun doğrudan müdahale etmesiyle aday gösterilmeyen isimlerin bağımsız ya da Demokratik Sol Parti'den aday olmasıyla Cumhuriyet Halk Partisi 8 belediyeyi Adalet ve Kalkınma Partisi'ne kaptırdı. Burada 5 yıl içerisinde ciddi bir hassasiyet oluştu. Herhangi bir adayın Büyükşehir'de ya da ilçe belediyelerinde aday gösterilmemesi durumunda bağımsız olarak ya da bir başka sol parti ile seçime gitmesinin beş yıl önceki ile aynı etkiyi veremeyeceği aşikar. Aziz Kocaoğlu 15 yıllık belediye başkanlığı sürecini bu şekilde sonlandırmayacaktır. Ancak görünen o ki istemediği bir isme de partili bir belediye başkanı olarak gereken desteği de vermeyecektir." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi