TUGAY CAN / YAĞIZ BARUT- İZ GAZETE Geçtiğimiz Kasım ayında TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı fabrikasından çıkarılmaları üzerine direnişe geçen Gıda-İş üyesi işçilere ve destek veren sendikacılara açılan davada, kişiyi hürriyetinden mahrum bırakma gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi ve cezalar ertelendi. Cezanın tamamen hukuka aykırı olduğunu belirten davanın avukatı, kararı istinafa taşıyacaklarını söyledi.

‘CEZA, İŞÇİYİ HUKUKSUZ ŞEKİLDE İŞTEN ATANA VERİLSİN’

Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Bir yıl önce Tariş’te sendika üyesi olan işçi kardeşlerimiz anayasal haklarını kullandılar. Anayasa’nın 51. Maddesi, işçilerin kendi özgür iradeleriyle istedikleri sendikaya üye olabileceklerini söyler. İşçiyi işten atan işveren, dolayısıyla Anayasa’yı ihlal eden işverendir. Mahkeme bir ceza verecekse işverene vermesi gerekir. Hukuka göre, işçiyi haksız şekilde işten atmak sosyal cinayettir. Bu karar siyasi bir karardır. İşi, ekmeği ve geleceği için direnen işçilerin yanında olacağız. Yaşasın onurlu TARİŞ direnişimiz, yaşasın DİSK Gıda-İş diyorum. Bu türkü burada bitmeyecek. Tekrar ediyorum, Anayasayı ihlal eden işverenlere ceza verilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

‘ÖRGÜTLENMEK EN DOĞAL HAKTIR’

TARİŞ işçilerinin gözaltına alınmasını İz Gazete’ye değerlendiren Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar sendikaların örgütlenen işçilere sahip çıkmak durumunda olduğunu söyledi. Güçlü bir katılımın gerçekleştiği 1 Mayıs’ın ardından işçilere yönelik bu tip bir saldırı olduğuna dikkat çeken Uyar, “Aslında hakkı çiğnenen TARİŞ işçileriydi ve onlara sahip çıkan sendikacılardır. İşçilerin en doğal hakkı örgütlenmektir. Sendikaların en doğal hakkı ve görevi de örgütlenen işçiye sahip çıkmak. Ancak TARİŞ yönetimi tarafından orada işçilere örgütlenme hakkı tanınmadı. Son çare olarak yaptıkları eylemler suç gibi gösterildi. Burada işçilerin örgütlenme hakkını tanımayan TARİŞ yönetimi cezalandırılmalıydı.” diye konuştu.

‘İŞÇİLERİN ÖRGÜTLENMEKTEN BAŞKA ÇARESİ YOK’

 Ekonomik kriz içerisinde işçilerin örgütlenmekten başka çaresi olmadığına vurgu yapan Uyar şu ifadeleri kullandı:

“ İşçilere birçok şey dayatılıyor. Kıdem Tazminatı’nın kaldırılması, zorunlu BES... İşçi ve emekçilerin örgütlenmekten başka çaresi yok. Ana muhalefet partisine yumrukla saldıran kişi serbest bırakılıyor ama barışı savunan hekimler, örgütlenmek isteyen işçiler cezalandırılıyor. Nasıl anti-demokratik bir şekilde yönetildiğimizin açık göstergesi bunlar. Bizler bu cezaların neden verildiğini biliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi