CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bugün Gelecek Partisi Genel Merkezi'nde bir araya geldi.

Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonrasında iki lider açıklamalarda bulundu.

CHP lideri ziyaretin bir hayırlı olsun ziyareti olduğunu ifade ederek ittifakın gündeme gelmediğini söyledi. Gelecek Partisi lideri Davutoğlu da, "Ümit ederiz ki Türk siyasetinde kutuplaştırıcı ittifak ilişkilerinden çok herkesin herkesle konuşabildiği bir ortam sağlar, bu ziyaretlerin önünü açacağı görüşündeyim" dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar: 

"Görüşmeler 'ittifak' habercisi olabilir mi?" 

Bu görüşme tümüyle bir hayırlı olsun ziyaretiydi, ittifak konusu gündeme gelmedi. 

"Seçim mevzuatında düzenleme iddiaları" 

Bir siyasi iktidar, iktidarda kalacağım diye sürekli seçim kanunları ile uğraşıyorsa gidici demektir. Ülkenin sorunlarını değil, kendi sorunlarını düzeltmeye yönelik düzenlemeler yapıyor demektir. Düzenleme geldiğinde oturur konuşuruz. 

"Canan Kaftancıoğlu ve Atatürk tartışması" 

Dün bu konuda basın toplantısı yapan genel başkan yardımcımız gerekli açıklamayı yaptı. Türkiye'de milyonlarca insan çöp konteynerlerinden geçinirken belirli bir medya grubunun bunu öne çıkarmasını anlamış değildir. Atatürk, Türkiye'deki herkesin ortak değeridir. 

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın istikşafi sözleri üzerine  

Bülent Turan'ı muhatap almak istemem. Az önce düşüncelerimizi aktardık 

Doğu Akdeniz gerilimi

Dış politikada Türkiye yalnızlaştı. Türkiye bir dönem kendi bölgesinin istikrarını savunan ve bu bölgede istikrarın temel aktörü olarak görülen Türkiye artık böyle görülmüyor. Oruç Reis gemisi neden çekildi? Bakım varmış. Bu ülkenin Dışişleri Bakanı 90 gün orada görev yapacak demedi mi? Dedi, ama geri çekilmedi mi? Çekildi. Kimin emri üzerine çekildi? Bu ülkede kim Dışişleri Bakanı? Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin dış politikasının belirlenmesinde tümüyle devre dışı bırakıldığını bilmiyor muyuz! Herkes konuşuyor tek konuşmayan Dışişleri Bakanlığı. Türkiye en haklı davasında yalnız 

Davutoğlu'nun açıklasından öne çıkan başlıklar:

Kendi mahallelerimizden çıkarak bütün vatandaşlarımızı kucaklayacak bir siyasi iklim gerekli. Sayın Genel Başkan'ın ziyareti güzel bir başlangıç. Biz kendisi ile Başbakanlık görevim esnasında da görüştük. Yeri geldi rekabet ettik. 

Bütün siyasi liderlerin birbirleri ile konuşmasını bir zaruret olarak görürüz. Son derece çetin ekonomik şartlar var, dış politikada çok zorlu süreçlerden geçiyoruz. İçeride gerilim potansiyellerini tahrik etmek isteyen çevreler. Bizim yapmamız gereken sık görüşmelerle bütün bu konularda Türkiye'nin hak ettiği bir siyasi çizgiyi takip etmektir. 

Kısa sürede il kongrelerimizi tamamlayıp ekim ayında büyük kongremizi yapacağız. Ben tekrar ziyaretleri dolayısıyla teşekkür ediyorum. 

'CHP ile ittifak olacak mı?' sorusuna üzerine

Türk siyaseti kendi çizgisini oluşturur, bu bağlamda her görüşmeyi hemen bir ittifak çabasına karşılık hepimizin bu görüşmeleri normalleştirmemiz lazım. Siyasi liderlerin görüşmeleri normal görüşmelerdir. 

"Seçim mevzuatı tartışması" 

Eğer iktidarda olanlar yeni bir seçim mevzuatı getiriyorlarsa bu oyunun kuralları içinde yeniden iktidara gelemiyorlar demektir. Genellikle de bir sonraki seçimde hep zararlı çıkar onlar. Bunlardan biz çekinmeyiz, korkmayız.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın istikşafi sözleri üzerine  

Ben de muhatap olarak almam doğru ama eğer burada bu açıklamayı sayın Cumhurbaşkanına danışarak yapmışsa cevap vermek gerekir. Yapmamışsa da sayın Cumhurbaşkanının kendisine sorması gerekir.

Hayatta hiçbir şeyi gizli saklı yapmadım. O gün CHP ile yürüttüğümüz görüşmeler sayın Cumhurbaşkanının beni hükümet kurmasıyla görevlendirmesiyle olmuştur. Ve her aşamasında da cumhurbaşkanının bilgisi dahilindedir. O görüşmelerde AK Parti kanadının heyet başkanlığını sayın Ömer Çelik yapmıştır ve heyet içindeki 5-6 daimi üyenin 4'ü de şu an AK Parti milletvekilidir. Siyasi partiler için vahim tablo, kendi hafızasını kaybetmektir. Devletler hafızalarını kaybettiklerinde devlet olma niteliğini kaybederler. O gün yürütülen görüşmeler Türk siyaseti içinde olması gereken yapılması gereken nezaket içinde yürütülmüştür. 

Doğu Akdeniz gerilimi

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki ve Libya'daki politikası doğrudur. Biz Gelecek Partisi olarak destek ilan ettik. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de vazgeçilmez çıkarları vardır. Ama şunu söylemek gerekir, Türkiye'nin politikası ne kadar haklıysa yürütülen diplomasi de o kadar yanlıştır.

CUMHURİYET

Editör: Haber Merkezi