Gizem TABAN/İZGAZETE- Bir dizi program için İzmir’e gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ve Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ile bir araya geldi. Kaya Termal Otel’de gerçekleşen zirvede Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarından 30 Ekim tarihinde kentte yaşanan deprem ve sonrasındaki süreç hakkında birifing aldı. CHP Lideri, toplantının ardından bir basın açıklaması yaptı.  

Kılıçdaroğlu’nun öne çıkan açıklamaları şöyle:

‘BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ BURADA BİR TARİH YAZMIŞTIR’
 

İzmir hepimizi derinden üzen bir deprem yaşadı. Acıların sarılması, sonlandırılması için belediye başkanlarımız seferber oldular, tüm çabayı gösterdiler. Tabi sürecin rahat atlatılması için diğer kamu kuruluşlarının da katkılarını şükranla anmamız gerekiyor. Belediye başkanlarımız depremden sonra neler yaptıklarına dair bilgi verdiler. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve il başkanımızla da durum değerlendirmesi yaptık. Şu ana kadar evlerinden ayrılan bütün yurttaşlara 42 milyon kira yardımı yapıldığı ifade edildi, 224 hane belediyeye ait konutlarına yerleştirildi, 4bin 200 aileye 10’ar bin lira kira yardımı yapıldığı ifade edildi. Eğitimle ilgili tabletler başta olmak üzere çocukların tüm talepleri karşılanmış vaziyette. Ağır ve orta hasarlı binalar var. Bu binaların da bir an önce yıkılması, onarılması ve güçlendirilmesi gerekiyor. Bu konuda merkezi hükümetin katkısı çok önemli. Büyükşehir Belediyemiz, belediyelerimiz bu sorunun merkezi hükümetle birlikte rahat bir şekilde giderilmesi açısından ellerinden gelen tüm çabaları gösterecekler. İzmir’in yaşadığı acı Türkiye’nin ortak acısı haline dönüşmüştür. Gerek bizim diğer belediyelerimiz gerek diğer siyasi partilere ait belediyelerin katkıları olmuştur. Merkezi hükümet de elinden gelen çabayı göstermek konusunda bir gayret içine girmiştir. Ama şu açık ve nettir; İzmir Büyükşehir Belediyemiz ve belediye başkanlarımız burada bir tarih yazmışlardır. Kimsenin en ufak bir ihtiyacı göz ardı edilmemiştir. Ayakkabıdan iletişime, buzdolabından TV’ye kadar tüm ihtiyaçlar belediyelerimiz tarafından karşılanmıştır. Bu nedenle ben belediye başkanlarımıza bu çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. Onlar 24 saat uyumadılar, İzmirli rahat uyusun diye.
 

HÜKÜMET ENGEL ÇIKARMADIĞI SÜRECE…
 

Bundan sonra da kentsel dönüşümle ilgili olarak merkezi hükümet engel çıkarmadığı sürece her türlü sorunu kısa sürede çözecekledir. Bizim gönlümüzde yatan merkezi hükümet ve yerel yönetimler arasında güçlü bir diyaloğun olmasıdır. Sorun bir parti sorunu değildir, deprem hepimizin ortak sorunudur. Bu sorunun giderilmesi lazım. Merkezi hükümet ve yerel yönetimler güç birliği yaptığı takdirde vatandaşlar bundan memnun olacaktır. Bu vatandaşların içinde her partiye oy veren kişiler var. Dolayısıyla parti ayrımı yapmaksızın, iş birliği yaparak bu sorunları çözmek mümkündür.

Editör: Haber Merkezi