Ödemiş, Bornova, Çiğli ve Gaziemir'de törenlere katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tarım Fuarı Katılımcısı Köylülerle Buluşma ve Fuar Ziyareti' programına da imza attı. Buluşmada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu konuşma yaptı. Daha sonra ise talep ve önerilerin iletilmesi için üreticilere söz hakkı tanındı.

'SİZİN HAKKINIZ OLAN SİZE TESLİM EDİLMEDİ'

CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu konuşmada şu ifadeler kullandı:

"Sabah Ödemiş'e gittik, bir kahveye uğradık. Yem, gübre, su ve elektrik fiyatlarında çok artışlar var denildi. Bunlara zam geliyorsa sattığımız ürüne de zam gelmesi gerekiyor. Eğer kar edemiyorsak neden uğraşalım dediler. Söyledikleri doığru mu? Doğru! Çiftçi kardeşlerim, aklı başında olan tüm herkes tarıma önem verir. Tarım sektörü stratejiktir ve dünyanın bütün ülkelerinde destek verilir. TBMM üstüne düşen görevi yaptı. Her yıl en az milli gelirin yüzde 1'i oranında çiftçiye destek verilecektir denildi. 2006 yılından bu yana hiçbir zaman bu kanun maddesi tam uygulanmadı. Para verilmedi. Sizin hakkınız olan size teslim edilmedi. Parlamento, vekiller görevini yapmış, kanunu çıkarmış. Kanun bu desteği hükümetin uygulamasını istemiş ama hükümet bunu uygulamadı. Demek ki sizin ve bizim ortak dil geliştirmemiz lazım. Çiftçiyi her dönem desteklemek zorundayız. Bu sadece bizim görevimiz değil bu ülkeyi düşünen herkesin ortak görevi olmalı."

'OTURUP DÜŞÜNMEMİZ LAZIM'

"İthal edilmeyen hiçbir şey yok" diyen Kılıçdaroğlu, "Oturup düşünmemiz lazım. Bizim bereketli topraklarımız varken suyumuz, Güneş'imiz varken niye dışarıdan getiriyoruz? Çiftçi neyi ekeceğini bilecek, satıcı kaça satacağını bilecek. Hiç kimsenin zarar etmediği, herkesin kazandığı bir sistemle tarımı ayağa kaldıracağız. Bir siyasetçinin yapabileceği en güzel şey toplumun bu güzel ülkede huzur içinde yaşamasıdır. Bunun yolu da herkesin alın terinin bedelini kazanmasıdır. Çiftçi kazanamıyor. Ama size sözüm söz birlikte kazanacağız. Ürettiğiniz ürünleri dünyanın her yerine taşıyacağız" ifadelerini kullandı.

'KOSKOCA BAKANLIĞIN YAPAMADIĞINI...'

Sasalı'da açılışı yapılan İklim Duyarlı Tarım Merkezi'ni örnek gösteren Kemal Kılıçdaroğlu, "Koskoca Tarım Bakanlığı'nın yapamadığını sizin seçtiğiniz büyükşehir belediye başkanı tek başına yapıyor. İzmir'de hiçbir çiftçi zarar etmeyecek. Bizim belediyelerimizin olduğu yerde çiftçiler zarar etmeyecek. Onların ürünlerine sahip çıkacağız. Çiftçiyi hiç kimseye avuç açar hale getirmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.  

'BU TABLODA İNSANIN UMUTSUZLUĞA KAPILMAMASI ÇOK ZOR'

Yoksulluk ve yolsuzluk üzerinden açıklamalarda bulunan Soyer, "Hani derler ya paçalardan akıyor diye. Gerçekten yolsuzluk paçalardan akıyor. Kırsal üretim yapmak iyice güçleşti. Yem fiyatları, girdi maliyetleri yükseldi. Bu tabloda insanın umutsuzluğa kapılmaması çok zor. Ama yaşadığımız bu durum bir kader değil. Başkası mümkün. Başka bir tarım mümkün. Bunu hep birlikte başaracağız" dedi. 

Editör: Haber Merkezi