Gizem TABAN/İZGAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir programının ikinci gününde; Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı’nın (TÜLOV) düzenlediği çalıştaya katılmasının ardından Bayraklı’da 30 Ekim Depremi Proje Alanı Mağdurları ile bir araya geldi. İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen depremde evleri yıkılan veya evleri ağır hasar aldığı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resen yıkılan depremzedeler, Bakanlık tarafından yeni konutların yapımı için oluşturulan proje alanları dolayısıyla mağduriyet yaşamıştı.  CHP Lideri Kılıçdaroğlu, söz konusu depremzedelerle bir araya geldiği programda önemli mesajlar verdi. Programa; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, CHP Genel Başkan Yardımcıları, Parti Meclisi Üyeleri ve İzmir Milletvekilleri, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, ilçe belediye başkanları, CHP ve İYİ Parti temsilcileri, STK ve meslek odalarının temsilcileri ile depremzedeler katıldı.  

‘SOSYAL DEVLETİN KARŞILAMASI GEREKİYOR’
Depremzedelere seslenen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Söylediklerinizin tamamında haklısınız. Bir deprem olduğunda, sosyal devletin hareket geçip gereğini yapması, mal kayıplarının karışlaması lazım. Sizlere kağıt imzalatıp borcunuzu söylemiyorsa o devlet, sosyal devlete karşıdır. Sosyal devlet vatandaşının yanında olan devlettir. Tüm depremzede kardeşlerime seslenmek isterim; hakkınızı arayın, hakkınızı aradığınız sürece yanında olacağız. Evlerinizin metrekaresi, kat sayısı düşürüldü, bir sürü sıkıntı var. Şu soru çok önemli; Zar zor ev sahibi olmuşum, zar zor emekli oldum, sosyal devletin bana yardımcı olması lazım ama bir kağıt imzalatıyorlar, ‘senin evini yapacağız ama borçlandıracağız’ diyorlar. İyi de ben emekli maaşımla, asgari ücretle bunu nasıl ödeyeceğim. Sosyal devletin bunu karşılaması gerekiyor. Bu konuda İzmir milletvekillerimizin verdiği kanun teklifleri var, görüşülmesi bekleniyor. Görüşüldüğünde siz de göreceksiniz kimler depremzedelerden yana, kimler değil” diye konuştu.

TALİMAT VERDİ: GEREKİRSE DEĞİL, YAPACAKSINIZ!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’e ‘emsal artışı’ konusunda talimat veren Kılıçdaroğlu, “Kat yükseklikleri konusunda Sayın Tunç başkan, eğer vatandaşımız bunu ödeyemiyorsa başka yollardan karşılamak gerekiyorsa ve kat yüksekliği isteniyorsa ’gerekirse yapılacak dediniz’ gerekirse değil, yapılacak! Burada yüksek binalar yapılıyor değil mi? Diğerleri niye yapılmıyor? Onlar engel çıkarırsa bütün İzmir onlardan hesap sorar. Engel bizden kaynaklanmasın” dedi.

SOYER: NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ
İzmir Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer, emsal artışı için ne gerekirse yapacaklarını belirtti. Soyer, “Haklarınızın korunması için İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sonuna kadar yanınızda olacağız. Asla sizi yalnız bırakmayacağız. İlk günden beri nasıl yalnız bırakmadıysak bundan sonra da bırakmayacağız. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve geldiğimizde, Deprem Daire Başkanlığı kurduk, İzmir’in deprem bölgesi olduğunu düşünerek hazırlık yapmamız gerektiğini düşündük. Çok yoğun bir çalışma başlattık. Hasar ve enkaz kaldırma çalışmaları yapıldı ama en önemlisi son çadırı 30 Kasım’da söktük. İzmir Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda tüm İzmir seferber oldu. Halkımız depremzedelere sahip çıktı, Türkiye’ye örnek bir deprem sonrası dönemi yaşandı. Bununla iftihar ediyorum. Buradaki hasarların giderilmesi ile ilgili biz ne yapabiliriz dedik. İzmir’in röntgenini çekmek üzere dev bir proje başlattık. Tüm İzmir’i tarayıp sondajlar yapıp, mevcut diri fay hatlarının tespitini yaparak nerede problem var neresi güvenlidir diye herkesin bilmesini sağlayacak bir çalışma yapıyoruz. Türkiye’de böyle bir proje bu kadar kapsamlı daha önce yapılmamış. Bayraklı’daki konutların deprem güvenlik karnesini çıkarıyoruz. Yaşadığımız şehirde güven duygusu içinde yaşamamız gerektiğine inanıyoruz. Bunu yaparken imar mevzuatıyla uygun olmayan çözümler üretmek zorunda kalacağımızı fark ettik. Tablo aslında çok büyük hak kayıplarına yol açacak bir tabloydu. Korunması gereken alanlarla ilgili düzenleme yaptık. İlçe belediyelerimiz tespit edip belirledi, biz de onayladık. Mevcut durum neyse mevzuata rağmen aynen yapılmasına olanak verdik. Yani emsal artışını bir biçimde böylece vermiş olduk. Uzunca süredir gelen talepler sonrasında da Genel Başkanımızın da talimatıyla ada ölçeğinde veya geniş ölçekte artırarak emsal artışı için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu. 

‘MEVZUAT ACİLEN DEĞİŞMELİ’
Soyer ayrıca, "Avukat Hanım, ‘Biz tacir değiliz, yaşam alanlarımızı istiyoruz’ dedi. Bu bile zor bu memlekette. Bu mevzuatın acilen değişmesi lazım. Bina ya oturulur ya da oturulmaz, az-orta dendiğinde kafa karışıyor. Çözümü devlet getirmek zorunda. Bayraklı Belediye Başkanımız ve ben emrinizdeyiz" dedi.

‘KURA ÇEKMEK İSTEMİYORUZ’
Proje Alanı Mağdurları Platformu Sözcüsü Avukat Nilsu Kahraman Aktarıcı, programda yaptığı konuşmada, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve milletvekillerine çağrı yaptı. Aktarıcı, “Bize boş senetler imzalatıldı. Proje alanlarını belirlediler. Sayın Cumhurbaşkanımız gelecekmiş, kura çekecekmişiz. Kura çekmek istemiyoruz, buralar TOKİ değil. Biz tacir değiliz, yaşam alanlarımızı istiyoruz. Anayasadaki mülkiyet hakkına el konulan mülkiyet hakkımızı geri istiyoruz. Biz buraya bütün milletvekillerini çağırdık ama görüyoruz ki iktidar partisi milletvekilleri burada yoklar. Bizler gasp edilen yaşam alanlarımızın geri verilmesi için mücadele etmek zorundayız” dedi.

EMSAL ARTIŞI VE KANUN TEKLİFİ ÇAĞRISI
Aktarıcı ayrıca, “6A maddesi bir hukuk garabetidir, anayasaya, mülkiyet hakkına aykırıdır. Mülklerimize hazine tarafından el konuldu. Çevre Şehircilik Bakanlığı bizim tapularımızı silmiştir. Bakanlık buraları yapıyor ve bize yeniden satıyor. Deprem vergileri nerede? Proje dışındaki depremzedeler için emsal artışı yapılması gerekiyor. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, emsal artışı istiyoruz. Sayın milletvekillerim, aynı alanda 2 dairesi olan mağdura 1 daire veriliyor, lütfen hak sahipliği için TBMM’de kanun teklifi verelim” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi