GÜLSEN CANDEMİR- İzmir’deki kız öğrenciler yeni bir yurda kavuştu. Karabağlar Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yaptığı yurt inşaatını bitirerek kız öğrencilerin hizmetine açtı. Açılış, çok sayıda davetlinin ve Karabağlıların da katıldığı görkemli bir törenle yapıldı.

Karabağlar Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisi ile başlayan açılışta ilk konuşmayı Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu yaptı. Selvitopu: “Yeni bir yaşamın tasarlandığı bir kent hedefiyle ilçeyi dönüştürmeye ve geliştirmeye çalışıyoruz. İlk işimiz ilçemizi 2050’li yıllara hazırlamak oldu. İlçenin planlamasını ihtiyaçlara göre yeninden planladık. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile planlamamızı da tamamladık. Şimdi o planları hayata geçiriyoruz. Karabağlar’ı İzmir’in seçkin ilçelerinden biri haline getirmeye kararlıyız." dedi.

BİREYE DEĞİL TOPLUMA HİZMET

Sosyal belediyecilik vurgusu yapan Selvitopu konuşmasına, "Temel sloganımız bireylere değil, topluma hizmet. Kentsel dönüşümün yoğun olarak tartışıldığı bir ilçeyiz. İhtiyaç sahiplerinin çok olduğu bir ilçedeyiz ve sosyal belediyeciliğe önem vermeye çalışıyoruz. Bu yurt binası da bu anlayışla yapılmıştır. 4 olan semt merkezini 16’ya çıkardık. 58 mahallenin tamamında bu merkezler hayata geçirmek istiyoruz. Karabağlar dershanemizde bin 500 öğrencimize eğitim veriyoruz. Sosyal kartlarımızla ihtiyaç sahibi ailelere destek oluyoruz. Amacımız, kültür alanları ile spor alanları ile, sosyal belediyecilik anlayışı ile ilçemizi daha ileriye taşımak. İzmir Büyükşehir Belediyemizin desteği ile yoksul mahallelerimize gideceğiz. Derman Belediyeciliğini ilçeye yaymak bizim boynumuzun borcu. Gençlik Merkezi’ni de yakında gençlerimizin hizmetine açacağız.” ifadeleri ile devam etti.

TEŞEKKÜR ETTİ

Yurdun hayata geçmesinde emeği geçen Başta Aziz Kocaoğlu, Tunç Soyer ve eski Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm’e çok teşekkür eden Selvitopu, kendilerini bu günde yalnız bırakmayan Kemal Kılıçdaroğlu’na da teşekkürlerini iletti.

‘BARINMA EN TEMEL İHTİYAÇTIR’

Selvitopu’nun ardından konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, öğrencilerin barınma ihtiyacına değinerek, yapılan yurdun önemini vurguladı. Tunç Soyer: “Güvenli, konforlu bu yurt öğrencilerin her türlü ihtiyacını giderebilecek özelliklere sahip, tüm üniversitelere ulaşılabilir bir konumda inşa edilmiştir. Öğrenciler için barınma, yurt ihtiyacı son on yılda çok daha elzem hale gelmiştir. Yurt ihtiyacını kamuda gideremeyen öğrenciler, ideolojik yaklaşımlara sahip çeşitli vakıfların kayıt dışı yurtlarına mecbur kalmaktadır. Yurt Kur’un kapasitesi ne yazık ki tüm öğrencilerin ihtiyacını karşılamamakta. Büyükşehirlerdeki öğrenciler için barınma en temel ihtiyaç haline gelmiştir. Öğrenim hayatını devam etmek isteyen öğrenciler, depreme dayanıklı olmayan, yangın merdiveni bulunmayan ve siyasi amaçlar taşıyıp yasal olmayan yurtlara mecbur bırakılmaktadır. Bu tablo içerisinde Karabağlar Belediyemizin, Büyükşehir Belediyemizin de katkıları ile hizmete sunduğu bu yurt büyük bir kazanım. Bu vesile ile Karabağlar Belediyemizi, Eski Başkanımız Aziz Kocaoğlu’nu ve emeği geçen herkesi kutluyorum." dedi.

BORNOVA’YA DA YURT GELİYOR

Soyer ayrıca, Bornova'da yapılması planlanan ykız öğrenci yurdunu da, "İzmir Büyükşehir Belediyemiz İzmir’deki öğrencilerin yurt ihtiyacını karşılamak için Bornova Evka’da 800 kapasiteli kız öğrenci yurdu ile ilgili çalışmamızı hızla sürdürüyor. Öğrencilerin öğrenim hayatında İzmir memnuniyet açısından en üst sıralarda yer alıyor. İzmir’in öğrencileri tatmin eden bir şehir olması bizler için bir gurur. Bu gururu büyütmek için sosyal ve kültür alanında her türlü desteği sunmak bizim boynumuzun borcu.” ifadeleri ile müjdeledi.

‘GÖZÜNÜZ ARKADA KALMASIN!’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yurtta kalacak kız öğrencileri ile kürsüye çıkarak yaptığı konuşmasında gençlerden umutlu olduğunu özellikle kız çocuklarından çok umutlu olduğunu belirtti. Konuşmasında 17 yıldır iktidarda olan AKP’nin yurt sorununu çözmediğini ifade ederek, CHP iktidarında 1 yıl içinde tüm öğrenciler için devlet yurdu yapacaklarının sözünü verdi. Kılıçdaroğlu yurdun açılış kurdelasını öğrenciler ile kesti.

‘BOYNUMUZUN BORCU’

En son konuşmayı yurtta kalacak kız öğrenciler ile yapan CHP Genel Başkanı, şunları söyledi: “Bu yurtta kalan çocukların anne babalarının gözü arkada kalmasın onlar emin ellerde. Kız çocuklarımızla az önce sohbet ettik. Birisi şunu söyledi. ‘Üniversiteyi bitirdiğimizde iş bulabilecek miyiz?’ Onlara şunu söyledim, ‘Bu sorunu aşmanın tek yolu üretmek. Üreten bir Türkiye olduğumuz zaman bu sorunu çözebiliriz. Birlikte bunu yapabilirsek umutsuzluğa yer yok. Türkiye’nin çözülemeyecek hiç bir sorunu yok. Beraber çözeceğiz, birlikte çözeceğiz. Biz çocuklarımıza güveniyoruz. Onlar bizim geleceğimiz. Onlar ürettikçe çalıştıkça umudumuz artacak. Bir kavgaysa birlikte kavga edeceğiz. Mustafa Kemal’in gösterdiği hedefi yakalayacağız ve aşacağız. Bu bizim boynumuzun borcudur.”

‘YURT SORUNU SİYASETİN AYIBIDIR’

“Genç kızlarımız okudukça, uygarlığı daha hızlı yakalayacağız. Kız çocuklarının okuması o yüzden çok önemli. Onlar üretecek ve sorunları aşacaklar.” diye konuşan CHP Genel Başkanı kız öğrencilere “Hayatın her alanının dikkatle izleyecekler ancak siyaseti de yakından izlemelerini istiyorum. Çünkü siyaset toplumun sorunlarını çözmek için en önemli kurumlarından biridir. Siyasetin doğru yapılıp yapılmadığını akıl terazilerinde ölçmeleri gerekiyor. Siyaset doğru yaparsa, kaynakları doğru kullanırsa, sizlerin ödediği vergileri harcarken sizlere hesap vermezse, hesap sormalısınız. Hesap veren bir siyaset, Türkiye’nin geleceğini sağlıklı çizen bir siyasettir. Eğer Türkiye’de 17 yılda yurt sorununu çözememişse bu siyasetin ayıbıdır. Siyaset bu ayıbı çözebilir mi, çözer. Biz iktidara geldiğimizde yurt sorununu bir yılda çözeriz. Hiçbir ailenin gözünün arkada kalmadığı bir imkanı sağlayacağız. Neden çünkü onlar geleceğin umudu. Onlar bizi aydınlık geleceğe taşıyacak. O nedenle onlara her türlü desteği vermek zorundayız. Yerel yönetimlerde çok güzel bir başarı sağladık. Sıra geldi ikinci etapta. 2.etapta beyefendiyi aşağıya indireceğiz. Hep beraber yapacağız bunu. Kutuplaşan, kavga çıkaran bir toplum istemiyoruz. Sakız alırken, dolmuşa binerken vergi veriyorsunuz. Şimdilik sadece teneffüs ederken vergi vermiyorsunuz. Vergi veriyorsak vergi harcayanların hesap vermesi lazım.” cümleleri ile seslendi.

274 öğrenci kapasiteli yurt, beş katlı ve içerisinde kütüphane, dinlenme odası, çok amaçlı salonlar, engelli alanları, spor salonu ve yemekhanesi bulunan yurt, 5 yıldızlı otel konforunda. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Karabağlar’daki kız öğrenci yurdu açılışından sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki programına geçti.

KİMLER KATILDI?

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıdaroğlu’nun yaptığı kız yurdu açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan, Tacettin Bayır, Bedri Serter, Atilla Sertel, Ednan Arslan, Karabağlar CHP İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, Karabağlar’ın ilk Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, eski bakanlardan Yaşar Okuyan, İYİ Parti ve Saadet Partisi İl Başkanları, CHP’li ilçe başkanları, Karabağlar muhtarları, mahalle halkı, Karabağlar Belediyesi’nin meclis üyeleri, Karabağlarlı’lar, yurtta kalan kız öğrenciler ile Menderes, Narlıdere, Karaburun, Gaziemir, Çeşme, Selçuk, Bornova, Konak ilçelerinin belediye başkanları da katıldı.

Editör: Haber Merkezi