Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir’de 30 Ekim tarihinde gerçekleşen depremin ardından ikinci kez kente gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ve Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ile Kaya Termal Otel’de bir araya geldi. Başkanlardan deprem ve sonrasında yapılan çalışmalarla ilgili brifing alan Kılıçdaroğlu ardından burada bir basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere konutlarında depremzedeler ile depremde herkese umut olan Elif bebek ve depremdeki mucize bebek Ayda’yı ziyaret etti. CHP Lideri, depremzede ziyaretlerinin ardından Bayraklı Belediyesi Meclis Salonu’nda depremde evini ve işini kaybeden apartman görevlileriyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Konuşmasında hükümeti hedef alan Kılıçdaroğlu iktidar mesajları verdi. Toplantıya CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, ilçe belediye başkanları ve CHP il yöneticileri de katıldı. Toplantıda konuşan Başkan Sandal da önemli açıklamalarda bulundu. 

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 
‘BEN GARİBANIN YANINDAYIM’
Hepiniz ciddi bir deprem yaşadınız. Hayatlarını kaybeden çok vatandaşımız oldu ama bir güzelliği beraber yaşadık; tüm Türkiye sizin yanınızdaydı. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, milletimizin başı sağ olsun. Yaralıların da bir an önce iyileşmelerini isteriz. Bir şeyi unutmayın; her zaman her yerde vatandaşın yanında olun. Özellikle alın teriyle geçinen vatandaşın yanında olun. Ben beylerin paşaların yanında değilim, ben garibanın yanındayım.

APARTMAN GÖREVLİLERİNE SESLENDİ: ‘ÖRGÜTLENİN’
Hiçbir politikacı sizi hatırlamaz bile, ne görev yaptığınızı bilmez. Sizin sorunlarınıza bugüne kadar biri çıkıp eğildi mi? Bu insanlar nasıl geçiniyor diye baktı mı? Ama ben sıkıntılarını biliyorum. Sayınız 1 milyonun üstünde ama örgütlü değilsiniz. Sizin hakkınızı ben politika olarak savunacağım ama siz de hakkınıza sahip çıkın. Siz alın terinizle geçiniyorsunuz. Tek tek mücadele etmenin sizin için pahalıya mal olduğunu biliyorum. Birlik olmanın beraber olmanın gücü burada yatıyor. Birlik olun örgütlenin hakkınızı arayın. Örgütlenince güçlü olursunuz. Ben sizi bu çerçevede görmek istiyorum; haklarını arayan, haklarına sahip çıkan apartman görevlileri. Bu ülkede demokrasi istiyorsak, hiçbir çocuk yatağa aç girsin istemiyorsak örgütleneceğiz. Taşeron işçileri daha önce dile getiriyorlar mıydı? 1 buçuk milyon taşeron işçi vardı. Sonunda mecbur kaldılar kadro verdiler. Taşeron işçileri örgütlemek için Türkiye coğrafyasını gezdim, il il örgütledim. Ne oldu kadrolarını aldılar. Siz de çalışıyorsunuz, siz de üretiyorsunuz Sorunlarınızı tamamı biliyorum. Sizin de güneş görmeye hakkınız var, sizin çocuklarınızın da park görmeye hakkı var. Hak talep edin! Ama bireysel olarak hak talep ettiğinizde işinize son verirler. Bunu örgütlerseniz başarabilirsiniz. Biz halk partisiyiz, halkın partisi, emeklilerin, taşeron işçilerin, apartman görevlilerinin partisi, halktan yana alın terinden yana olanların partisi. 

‘KABUSU AŞMAMIZ LAZIM’
Belediye başkanlarımıza daha ilk adaylık zamanlarında söylemiştim; hiçbir ayrım yapmayacaksınız, herkese eşit hizmet götüreceksiniz ama bir mahalle çok yoksulsa oraya pozitif ayrımcılık yapacaksanız demiştim. Doğru mu doğru, haklı mıyım haklıyım. Vatandaş ta haklı odluğumu biliyor. Türkiye’yi cendereden beraber kurtarmalıyız. Birileri milletvekilliği aylığı alıyor, yetmiyor bir de yönetim kurulu aylığı alıyor, alıyor da alıyor. Allah gözünüzü doyursun. Devlet ne zamandır arpalığa döndü? Niye sormuyorsunuz? Bu adaletsizlik değil mi? 10 milyona aşkın işsiz genç var. Bu adil, hakça düzen? Bu mudur? Hepimizin yeniden uyanması lazım. Bir kabus var kabusu aşmamız lazım. Ülkenin büyümesi noktasında önüne konan takozlar var. Bu takozlardan Türkiye’nin kurtulması lazım. Siz CHP’ye oy verseniz de vermeseniz de ben sizin hakkınızı sonuna kadar savunacağım, bu benim namus görevim! 

‘YENİ BİR SİYASET ANLAYIŞI BAŞLATMAK İSTİYORUM’
Yeni bir siyaset anlayışını Türkiye’de başlatmak istiyorum. Devleti talan üzerine değil adaletle yönetmek isteyen bir anlayış istiyoruz. Herkesin aşı ve işi olmalı. Türkiye tarım ülkesi, Konya’dan küçük Hollanda’nın yıllık tarım ürünü ihracatı 185 milyar dolar, Türkiye’nin 18 milyar dolar. Saman ithal ediyoruz, niye? Siz de sormalısınız. Bu ülkede tarla mı bitti, güneş mi? Niye ithal ediyoruz?  Gençler iş beğenmiyor diyorlar. On binlerce kişi iş istiyor. Siyaseten benim sorumluğum var ama sizin de sorumluluğunuz var. İktidarı belirleyecek olan sizlersiniz. Hakkınız teslim edilmiyorsa ben size oy vermem diyeceksiniz. 

‘BELEDİYELERİMİZ HİZMET VERMESİN DİYE ENGELLİYORLAR, BUNDA AKIL MI VAR?’
Bizim belediyelerimiz hizmet götürüyor. İktidar bizim belediyelerimiz hizmet vermesin diye engelliyor. Bunu yapanlarda akıl mı var? Önyargı ve intikamla hareket ediyorlar. Belediye başkanlarımıza söyledim ne yaparlarsa yapsınlar asla şikayet etmeyeceksiniz, hizmet götürmeye devam edeceksiniz, engel çıkarıyorlarsa engeli aşmasını bileceksiniz. 

 

DAYANIŞMA VURGUSU
Depremzedelerle konuştum evlerine yerleştirilenlerle konuştum, belediye başkanlarımızla konuştum. Şunu gördüm; dayanışma kültürünün olduğu yerlerde her türlü acıyı beraber aşarız. Herkesin huzur içinde yaşadığı Türkiye kadar değerli bir şey var mıdır? 

 

‘İNSANCA HAKÇA BİR DÜZEN OLSUN’
Asgari ücret 2400 açlık sınırı 2500. Açlık sınırının altında asgari ücret mi olur? Nereye gidiyor bu paralar? Size hesabını veriyorlar mı topladığımız vergiyi şuraya harcadık diye. Ne oldu bütçe görüşmelerinde? Yatırım mı söylendi asgari ücret mi belirlendi? Hayır, ahkam kesildi o kadar! Bir iktidarın başarısı ekonomi politikalarıyla ölçülür, yarattığı istihdamla ölçülür. 18 yıldır iktidarda olacaksın 10 milyon kişi işsiz. Vatandaş vergisini veriyor, zaten vermese ceza veriyorsun, kahveciye kuaföre dükkanı kapat dedin kapattı. Nasıl geçinecek bu insanlar? Onu geçindirmek zorunda olan sosyal devlettir. Otoriter, elinde sopa olan değil. Bütün bunları düşünmek zorundayız. Bu işin a partisi b partisi yoktur. Bu işin demokrasi adalet yönü vardır. Rahmetli Bülent Ecevit ne demişti? Ne ezen ne ezilen insanca hakça bir düzen. İnsanca hakça bir düzen olsun herkes geçinsin. Bunlar yapılmadığı için bunları beraber yapacağız. 

BENİM DOSTLARIM…
Dostlarımızla iktidar olacağız demiştim. Kimler senin dostların diye sormuşlardı.  Benim dostlarım apartman görevlileri, benim dostlarım taşeron işçiler, benim dostlarım çiftçiler, fabrikadaki işçiler. Ben ağaların beylerin dostu değilim. Onlar da zaten beni dost olarak görmezler. 

‘İSRAF HARAM DEĞİL Mİ, NEDEN BU İSRAF’
Açlıktan çocuk mu ölür? iktidar sahiplerinin bundan utanması lazım. Hiçbir Osmanlı padişahının 10 sarayı olmamıştır biz de saraylar gırla, bir de uçan saraylar var. Kendi cebinden ödediysen helal olsun ama milletin cebinden ödediysen olmaz bu iş. Bizim inancımızda israf haramdır diyor. Bunlar israfın haram olduğunu biliyorlar da neden bu israf. 

KİMSE KENDİNİ SAHİPSİZ HİSSETMESİN
Bu ülkede birisi yaşıyorsa eğer sorunu varsa siyaset kurumu bunu çözmek zorundadır. Mustafa Kemal Atatürk ne diyor; Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyette kimse kendini kimsesiz hissetmesin. Büyük acılar yaşadınız, işinizi kaybettiniz bunu da biliyorum, belediye başkanlarımıza söyledim apartman görevlilerinin sorunlarını çözün, hiç kimse İzmir’de kendisini sahipsiz hissetmesin dedim. Biz bunu yapacağız. Bu bizim insani görevimizdir. 

MÜJDEYİ VERECEĞİZ
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal da, “Bölgemizde çadırımız yok. Konteyner alanında 100’e yakın yurttaşımız barınıyor. Bu kişilerin de kalıcı konutlara, oradan da asıl konutlarına geçmesi ile ilgili elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. 99 öncesi yapılan tüm riskli yapıların yeniden inşası şile ilgili meclisten plan notlarını geçtik. Finansman boyutunun çözülmesinin ardından müjdeyi vermeyi planlıyoruz” açıklamalarında bulundu. 

Kılıçdaroğlu basın açıklamasının ardından apartman görevlileriyle kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Ardından ise Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir Şubesi ziyareti için ayrıldı.

Editör: Haber Merkezi