Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, darbe girişişimi karşısındaki tutumlarından dolayı teşekkür etmek amacıyla AKP, MHP ve CHP genel başkanlarıyla bir araya gelecek. Ancak daha önce liderler zirvesinin toplanmasının öneren ve Meclis'teki darbeye karşı ortak metne de imza atan HDP görüşmeye davet edilmedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu duruma bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette yanıt verdi.

"ÇİĞLİK VE AKILSIZLIK"

Gülerek, "Beni dinliyor olmaları iyi" diyen Demirtaş, darbe girişiminden sonra bile HDP'nin dışlanmasına devam edilmesinin ve ayırımcılığa tabi tutulması çiğlik ve akılsızlık olduğunu belirtti. Demirtaş, şöyle devam etti:

"Darbe girişiminin sonuçlarını henüz yeterince idrak edemediklerinin göstergesidir. Türkiye'de demokrasinin anahtarı HDP'dir, HDP'nin temsil ettiği toplumsal kesimlerdir. Darbeyi tetikleyen de, Kürt sorununu askere-orduya havale etmiş olan anlayıştır. Şimdi bir kez daha HDP yokmuş gibi davranarak bir 'Türk milli cephesi' etrafında sorunları çözeceğiz derlerse kendileri bilir, ama bu yaklaşım çok yanlış ve eksik."

"MUHALEFET PARTİLERİNİN BU DURUMU İÇLERİNE SİNDİRMESİ TUHAF"

Muhalefet partilerinin bu durumu içlerine sindirmesinin de tuhaf olduğunu ifade eden Demirtaş, "Demokrasi şöleni adı altında, HDP gibi toplumun asıl sorun yaşayan kesimlerini temsil eden bir çizginin dışlanıyor olması, Türkiye'de sorunların kolay kolay çözüm yoluna girmeyeceğini gösteriyor. Halen gerçekten darbecilerin ne yapmak istediklerini anlamadıklarını gösteren bir gelişme. Darbeciler bir ayrışma yapmak istiyor, bunlar da bunun ekmeğine yağ sürüyorlar. Yaptıkları budur. HDP'ye karşı büyük bir kişisel bir öfke de duyuyorlar. Çünkü HDP en nihayetinde AKP'ye karşı en sert muhalefeti yürüten parti. 7 Haziran, 1 Kasım seçimleri aslında diğer partilerden çok, HDP-AKP rekabeti şeklinde geçti."

‘BURADAN BİR ÇÖZÜM ÇIKMAZ’

Demirtaş, toplumun bir araya gelebildiğini ancak siyaset bir araya gelemediğine dikkat çekerek, "Buradan bir çözüm çıkmaz. Hangi konuda anlaşmıyorlar ki, bu toplantıda anlaşabilsinler. Birçok konuda farklı düşünen biziz. Bu üç partinin bizimle bir şekilde uzlaşması, anlaşması gerekiyor. Bu üç parti, üç anlayış bir araya gelip biz anlaştık dediğinde Türkiye'de sorunlar çözülmüyor açıkçası" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞBAKAN'A: HDP DE DAVET EDİLMELİYDİ

Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na Taksim mitingi için teşekkür etti. Telefon görüşmesinde Kemal Kılıçdaroğlu Başbakan'a, "Beştepe'deki liderler zirvesine HDP de davet edilmeliydi" dedi.

Editör: Haber Merkezi