İZ GAZETE- Tekirdağ Çorlu'da 8 Temmuz 2018'de meydana gelen, 7 'si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 340 kişinin yaralandığı tren faciasına ilişkin davanın görüldüğünü belirten 

TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Çorlu I. Ağır Ceza Mahkeme Başkanlığı'nın, TCDD'ye, "...eldeki dava konusu olayla benzerlik bulunması ihtimaline binaen, 03/07/2021 tarihinde saat 15.00'dan sonra Konya'nın Sarayönü İlçesi'nde bulunan YHT hattında meydana geldiği bildirilen su taşkın olayıyla ilgili olarak, taşkın ihbarının nasıl yapıldığı, tren seferlerinin nasıl durdurulduğu, yavaşlatıldığı hususlarında bilgi verilmiştir" denilen yazıyı paylaştı.

SEL SULARI BİRİKİYOR İHBARI YAPILMIŞ

CHP'li Kılıç, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği'nin  mahkemeye gönderdiği cevabi yazıda, YHT hatlarında alt/üst geçit, karayolu veya demiryolu ile yan yana gidilen bölgeler gibi güzergahın kritik noktalarının, hatta yerleştirilen kameralarla 24 saat gözlemlendiği, 03.07.2021 tarihinde saat 15.18 sıralarında YHT hatlarının izlendiği kamera odası tarafından Ankara YHT Kumanda Merkezi'ne, 'YHT Polatlı-Konya hattının 170 ila 174. kilometrelerinde fazla yağış olmamasına rağmen yukarı kesimlerden gelen sel sularının YHT hattında birikmeye başladığı' ihbarının yapıldığı, ardından nöbetçi trafik kontrolörünün, Konya Gar'ından saat 15.15'de hareket ederek Ankara'ya gidecek olan trene ulaştığını, 170 ila 174'üncü kilometreler arasında su birikmesi olduğunu ve itinali seyir edilmesi gerektiğini, ihbarı alan tren makinistinin, belirtilen bölgeden düşük hızla geçerek, hattın kenarında biriken suyun fazlalaştığı ve kontrol edilmesi uyarısında bulunduğunu söyleyen Kılıç, "83. Demiryolu Bakım Müdürü ihbar gelen bölgeye 50 km/hız kısıtlaması koymuş ve olay yerine gelmiştir. Durumun kötüleşmesi ve Polatlı-Konya YHT hattının 171 ila 172 kilometreleri arasında hattın zarar görmesi nedeniyle saat 16.15 'de her iki hat tren trafiğine kapatılmış, Ankara, İstanbul ve Konya'dan hareket edecek trenler garlardan çıkartılmayarak yolcular bilgilendirilmiştir" dedi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİZ NELERDİR?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na, " YHT hatlarına olduğu gibi ülke çapındaki bütün tren hatlarına da kamera konulması gibi güvenlik önlemlerinin alınması düşünülmekte midir?" sorusunu yönelten Kılıç, şu sorularına da yanıt istedi:

Konvansiyonel tren hatlarında ne gibi güvenlik önlemleri alınmaktadır?

YHT hatlarında ne kadar yol ve geçit kontrol memuru görev yapmaktadır? 

Konvansiyonel tren hatlarında ne kadar yol ve geçit kontrol memuru çalışmaktadır?

TCDD'ye tren hatlarında görevlendirilmek üzere yeni personel alınması düşünülmekte midir?

Son 19 yılda meydana gelen tren kazalarında kaç kişi hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır?

Bu kazaların maddi zararı ne olmuştur?

2002 yılından bugüne kadar, ülkede meydana gelen tren kazalarının ardından bakanlık ve TCDD içinde, yetkililer veya görevliler hakkında soruşturma açılmış mıdır?

Açılmışsa kaç tane soruşturma açılmıştır ve sonuçları ne olmuştur? Görevden alınan ya da uzaklaştırılan yetkili veya görevli olmuş mudur?

TCDD'nin yeni Genel Müdürü Abdülkerim Murat Atik'in sahibi olduğu Sun Group Şirketi, kurumdan ihale almış mıdır, almışsa ne kadarlık bir ihale almıştır?