Cengiz Aldemir/ANKARA - CHP’nin Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyelerinin düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Türkiye’de tek adam rejimiyle kötülüğün kurumsallaştığını, vicdanlara; çocukların adları ‘gözyaşlarıyla’, kadınların adları ‘kanla’ yazıldığını, tüm ezilenlerin insan haklarına eşit ve adil bir şekilde erişene dek kararlı mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

HUKUK BASKI ARACI YAPILDI

Kılıç yaşam hakkının yok sayıldığı, düşünce ifade etmenin suç olduğu, işkencenin cezasızlaştırıldığı, özgürlüklerin kısıtlandığı, çalışma hakkının önüne engeller konulduğu, devleti yönetenlerin kadınların feryatlarına, çocukların sessiz çığlıklarına, doğanın isyanına kulaklarını tıkadığı bir dönemden geçildiğini vurguladı. AKP iktidarının hukuku baskı ve zulüm aracı olarak kullanmaya devam ettiğini, Türkiye’de insan hakları açısından yarattığı mağduriyet ve tahribatın kabile devetlerinde dahi görülmediğinin altını çizen Avukat Kılıç, “Hukuk yurttaşların özgürlüklerini koruyarak onlara barışçıl bir yaşam ortamı yaratacağı yerde, bir baskı aracı olarak kullanılmaktadır. Yargı ve kolluk eliyle, demokratik siyaset alanına yapılan müdahaleler, demokratik toplumsal bir yaşamın inşası önünde en büyük engellerdir” dedi.

KADININ ÇİĞNENEN HAKLARI

Kadın hakları açısında durumun daha kötü ve içler acısı olduğunu vurgulayan Kılıç, önceki gün Zonguldak’ta 22 yaşındaki Çağla Çiçekci’nin eski erkek arkadaşı tarafından uğradığı şiddet haberini hatırlattı. Kadınların sosyal yaşamda karşı karşıya kaldığı zorlukları ve çiğnene haklarını sıralayan Kılıç, kadının yaşam ve istediği kişiyle evlenme, eşit miras, şiddete maruz kalmamak, kendi malına sahip olma, ayrı yaşama, boşanma hakları, tecavüzsüz, tacizsiz, enseste maruz kalmadan yaşama, bedenlerinin yalnızca kendilerine ait olmaları, istediği işte çalışma, eşit ücret, eşit eğitim hakkı gibi insan olmaktan kaynaklı, eşit yurttaşlık haklarının engellendiğini söyledi.

İNSAN HAKLARI MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Türkiye’nin kadınlarda olduğu gibi çocuk hakları açısından da vahim bir noktaya ulaştığını vurgulayan Kılıç, insan hakları mücadelesini sürdürme kararlılığını dile getirerek şöyle konuştu: “Çocukların yaşama ve gelişme, eğitime ve sağlığa erişim, ekonomik sömürüden korunma, istismar ve ihmalden korunma gibi doğuştan sahip oldukları haklar çiğnenmektedir. Çocuklar fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı hemen hemen her gün ihmal edilmekte ve vicdanları bu ihmaller sızlatmaktadır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin imzalandığı 72. Yılında TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Cumhuriyet Halk Partili Üyeleri olarak bugün burada bir kez daha söz veriyoruz. Ülkenin dört bir köşesinde kadınlar, çocuklar, engelliler, emekçiler, tüm ezilenler insan haklarına eşit ve adil bir şekilde erişene dek kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Editör: Haber Merkezi