İZ GAZETE-  Ekonomik kriz ve yaşanan sıkıntılar sonucunda borca batan kişilerde patlama yaşanıyor. Hukukçular, ödenemeyen borç artışı oranında reddi miras taleplerinin de aynı oranda artış gösterdiğine dikkat çekiyor ve bu durumu ekonomik krizin bir faturası olarak değerlendiriyor.

BORÇLU MİRASÇI SAYISI YÜZDE 85'E YÜKSELDİ

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik darboğaz ve iğneden ipliğe gelen zamları dile getiren CHP'li Kılıç, her şeye zam gelmesi nedeniyle zor günler yaşayan vatandaşların, bu zorluğun üstüne hayatını kaybeden anne ve babasından kalan borçları ödeyemediği için, "reddi miras" yolunu tercih ettiğini söyledi. 2012 yılında yüzde 30, 2019'da yüzde 78 olan reddi miras oranının en son yüzde 85 seviyesine çıktığı verileri paylaşan Avukat Kılıç, "Bunun nedeninin borçlu mirasçıların sayısındaki artıştan kaynaklandığı, borçlu olan vatandaşların ebeveynlerinden kendilerine kalan mirası alacaklılarına kaptırmamak için hülle yoluyla reddettiği, bunun için sulh hukuk mahkemesine başvurmaktadırlar" dedi.

REDDİ MİRAS VE SÜRECİ

Konuyu Meclis gündemine taşıyan TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, reddi mirasın ne olduğunu ve yasal sürecini aktararak, "Reddi miras, yasal veya atanmış mirasçıların kendilerine bırakılan mirası kabul etmeme konusunda kanuni haklarını kullanmak suretiyle açıkladıkları irade beyanına denilmektedir. Bu hakkın tanınmasının sebebi para ile ölçülebilen mal, hak ve borçlarının tamamının mirasçılara geçmesi nedeniyle borca batık miras nedeniyle yaşanabilecek mağduriyetlerin önlenmesini sağlamaktır" bilgisini paylaştı.

CHP'li Kılıç, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a şu soruları yöneltti:

Son üç yılda reddi miras talebi için sulh hukuk mahkemelerine kaç kişi başvuruda bulunmuştur?

En çok hangi ildeki sulh hukuk mahkemesine başvuru yapılmıştır?

Reddi miras talebinin hangi ilde ve neden arttığı konusunda bir çalışma yapılmış mıdır?

Editör: Haber Merkezi