Cengiz Aldemir/ANKARA - Katıldığı bir televizyon programında konuşan CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, AİHM’in Demirtaş kararı ve kadın cinayetleri konularında değerlendirmelerde bulundu.

29 Aralıkta CHP milletvekili Ali Haydar Hakverdi ile birlikte HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ı Meclis İnsan Hakları Komisyonu ve Tutuklu ve Hükümlü Alt Komisyonu üyeleri olarak ziyaret ettiklerini belirten Kılıç, Demirtaş’ın cezaevi koşullarını, sağlık dumurunu ve yargılama sürecine dair görüş alışverişinde bulunduklarını anımsattı.

HUKUK DEVLETİ OLMADIĞIMIZIN GÖSTERGESİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nin verdiği kararın çok ciddi bir karar olduğunun altını çizen Kılıç, “ Aslında 2018 yılında ikinci dayreni verdiği bir karar vardı. Orada da 3 madde ile ilgili özellikle belirtmişlerdi. Büyük dayre bunun üzerine iki madde ekleyerek, “İfade özgürlüğünü de engelliyorsunuz. Tutuklamanız hukuka aykırı” dedi. Bu kararın tartışılması, siyasete çekilmesi, bizim hukuk devleti olmadığımızın bir göstergesidir. Türkiye verilen bu karara uymak zorundadır” dedi.

YASAKLARI NASIL GENİŞLETİRİZ ANLAYIŞI

İktidarın hukuk reformunu yılın şakası olarak değerlendiren Avukat Kılıç, AKP’nin hukuk reform anlayışının, “ yasakları daha çok nasıl genişletiriz” düşüncesinden ibaret olduğunu ifade ederek, “ Meclis de bütçe görüşmelerinin hemen arkasında apar topar, iç tüzüğe aykırı bir şekilde geçen hafta İktidar ve ortağının oylarıyla, insanların örgütlenme haklarının yasaklandığı, avukatları muhbirci haline getirildiği, derneklere kayyum atayan, mallarına el koyabileceği, yöneticilerinin görevden uzaklaştırabileceği bir yasa geçirdiler. Bunların yaşandığı bir ortamda hukuk reformundan bahsedemezsiniz. Eğer hukuk reformu yapmak istiyorlarsa, elinizde AİHM kararı var verilen kararı uygulamakla başlasınlar” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

ERKEĞİN EĞİTİLMESİ ŞART

2020 yılında 300 kadının öldürüldüğünü, bunlardan 97’sinin evli, 54’ünün birlikte olduğu, 21’inin eskiden evli olduğu erkeler tarafından, 18’inin oğlu, 17’si babası tarafından katledildiği bilgisini paylaşan CHP’li Kılıç, kadın cinayetlerinin, kadına yakın kişiler tarafından işlendiğine dikkat çekti. Kadına şiddetin siyasi bir olay haline geldiğine vurgu yapan Kılıç, “Eğer siz devlet olarak buna yeni bir bakış açısı getirmelisiniz ve buna eğitimle başlamanız gerekiyor. Erkek çocuklarını, erkekleri, polis ve jandarmayı yani öncelikle erkekleri eğitmek gerekiyor. Maalesef kadına şiddet dursun eylemlerinde polisler, güvenlik güçleri kadınlara şiddet uyguluyor. O yüzden eğitim konusu çok önemli. Bu mücadele kadın erkek birlik dayanışmasıyla engellememiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

KADINA ŞİDDETE AYRI YARGILANSIN

Kadına şiddet konusunda şiddetin ayrı bir suç olarak tanımlandığı, bunun iyi hali ve haksız tahrikinin olmadığı, ayrı bir yargılama usulü olmasını içeren CHP’li kadın milletvekilleri olarak hazırladıkları kanun teklifini anımsatan Kılıç, verdiklerini teklifin komisyona dahi gelmediği eleştirisinde bulundu. Yasaların gözden geçirilmesi gerektiğini, var olan yasaların doğru uygulanmasını ve uygulayıcılarının da bilinçli olması gerektiğini vurgulayan Kılıç, Kadına şiddet konusunda çok ciddi çalışmalar yapan derneklerin, STK’ların desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi