İZ GAZETE- Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu'nun, "TGDF Dijital Veri Paneli” raporuna göre, 2020 yılında tarım, gıda ve içecek sektöründe 20,7 milyar dolarlık ihracat, 16,1 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildiğini belirten Meclis Başkanlık Divanı Katip üyesi ve İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 'Özellikle aralık ayında ithalattaki önemli artış dikkati çekmiştir, önceki yıla göre ithalat yüzde 3,1 artmıştır. En çok ithal edilen ürünler sırasıyla buğday, soya fasulyesi ve ayçiçeği yağı olurken, bu üç ürün, toplam ithalatın dörtte birini oluşturmuştur" dedi.

SON 5 YILDI HANGİ ÜRÜNLER İTHAL EDİLDİ?

Konuyu meclis gündemine taşıyan Avukat Kılıç, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a, "Son beş yılda en çok hangi tarım, gıda ve içecek ürünü ithal edilmiştir?" sorusunu yöneltti.

Kılıç şu sorularına da yanıt istedi: 

Bu ürünlerin daha çok ithal edilmesinin nedeni, bu ürünlere olan ihtiyacın artmasından mı, yoksa bu ürünlerin ülkedeki üretiminin azalmasından mı kaynaklanmaktadır?

En çok ithal edilen bu ürünler hangi ülkelerden ithal edilmektedir?

Son beş yılda yıllara göre ithalatı azalan veya artan ürün bulunmakta mıdır? Varsa hangi ürünlerdir?

Son beş yılda tarım, gıda ve içecek sektöründe ne kadarlık ithalat yapılmıştır? İthalatta en çok payı hangi ürün almıştır?

İthal edilen ürünlerden, ülkede işlenip ihracatı yapılan ürünler hangileridir?

Son beş yılda en çok hangi tarım, gıda ve içecek ürünü ihraç edilmiştir?

İhracat en çok hangi ülkeye yapılmaktadır?

İller bazında en çok ithalat ve ihracat yapan iller hangileridir? Bu illerden, hangi ürünler daha çok ithal veya ihraç edilmektedir?

İhracat ve ithalatta karayolu, denizyolu ve havayolundan hangisi daha çok kullanılmaktadır?

Editör: Haber Merkezi