TEDAŞ’ın kadrolu resmi elemanı olmadığı gibi TEDAŞ İntra Web sitesindeki anaokulu personeli listesinde de adı geçmeyen Hatice Özipek’in skandal niteliğindeki karar ve uygulamaları kreş ve anaokulundaki çocuklar ile ailelerin psikolojisini bozdu.

Velilerin yazılı ve sözlü iddialarına göre; “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında gösteri yapan çocukları “SİRK HAYVANINA” benzeten, ayakta su içmenin günah olduğunu belirten, kız ve erkek çocuğunun birlikte oyun oynamasını sakıncalı gören, günaydın yerine selamun aleyküm denmesi gerektiğini belirten, cuma kutlaması adı altında kendince gün icat eden ve ‘Yaşasın İslam’ diye çocuklara slogan attıran uygulamalar, CHP İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç tarafından Meclis gündemine taşındı.

CHP Parti Meclisi ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi de olan Kılıç, “Cumhuriyetimizin 95. Yılını coşkuyla kutlamaya hazırlandığımız bu süreçte başkentin ortasında gösterilen bu cüret tam da geldiğimiz noktayı görmemiz açısından ibret verici bir durumdur. Çocukları çağdaş eğitimle donatarak geleceğe hazırlamakla yükümlü yöneticilerin kendi bakış açıları doğrultusunda beyin yıkama faaliyetinde olmaları tam bir akıl tutulmasıdır. Hem çocuklarımızın hem de ülkemizin geleceğine yönelik bu ve benzeri yaklaşımlara karşı sonunu kadar mücadele etmek, laik ve demokratik cumhuriyetimizin bizlere yüklemiş olduğu en büyük sorumluluktur. Bu nedenle TEDAŞ Kreş ve anaokulunda yaşananların takipçisi olacağız” dedi.

Konunun hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını hem de Milli Eğitim Bakanlığını ilgilendirdiğini belirten Kılıç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle hazırladığı önergesinde şu ifade ve sorulara yer verdi.

"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ilgili kuruluşu Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) tarafından işletilmekte olan TEDAŞ Kreş ve Anaokulunda özellikle eylül ayından beri gerçekleştirilen bazı uygulamalar velilerden büyük tepki görmüş ancak bütün itirazlara rağmen bir sonuç alınamamıştır. Yazılı ve sözlü iddialara göre TEDAŞ’ın kadrolu resmi elemanı olmadığı gibi TEDAŞ İntra Web sitesindeki anaokulu personeli listesinde de adı geçmeyen Hatice Özipek, anaokulunun resmi kadrolu yöneticilerinin de üstünde bir yetki ile çeşitli uygulamalara imza atmakta, bu durum çocuklar ve ailelerinde endişe yaratmaktadır. Çocukları kreş ve anaokulunda bulunan veli ve ailelerin iddialarına göre Hatice Özipek’in tepki çeken söylem ve uygulamalarından bazıları şunlardır:

“23 Nisan gösterileri bundan sonra yapılmayacaktır. Çünkü çocuklar sahneye çıkarken stres yaşamaktadır. Ayrıca çocukların adeta bir ‘SİRK HAYVANI’ gibi büyükleri eğlendirmeleri doğru değildir. Bunun yerine ailelerin de katıldığı piknik düzenleyip çocukları eğlendirmek daha doğrudur.”

“Daha önce olan modern danslar dersi, öğretmenin çok disiplinli olması ve çocukların hareketleri tam olarak yapamaması gerekçesiyle kaldırılmıştır.” (Velilerin dersi kaldırmak yerine hocayı değiştirelim önerisi dikkate alınmamıştır.)

“Değerler dersinde, erkekler ile kızların birlikte oynamasının uygun olmadığı, ayakta su içmenin günah olduğu, evlerinde ve başka evlerde ayakta su içenlerin tespiti için çocuklara gizli görev verildiği öğretilmektedir.”

“Cuma günleri ‘Cuma kutlaması’ adıyla etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinliklerde günaydın ve merhaba yerine ‘Selamun aleyküm’ denilerek selamlaşılması gerektiği gibi bir dizi uygulamalar öğretilmektedir. “

Bu duruma tepki gösteren bazı veliler çocuklarını emanet ettikleri Hatice Özipek’in kim olduğu ve daha önce neler yaptığıyla ilgili bilgi edinmek için CİMER’e başvurmuşlardır.

Bütün bu bilgiler ve iddialar doğrultusunda;

TEDAŞ Kreş ve Anaokulunda verilen eğitimden başta genel müdürlük, daire başkanlığı, Kreş ve Anaokulu yönetimi mi yoksa hizmet alımı yapılan şirket mi sorumludur?

TEDAŞ Kreş ve Anaokulunda verilen eğitim ile yapılan faaliyetler hangi esaslara göre belirlenmektedir? Halen yapılmakta olan uygulamalar Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatına uygun mudur?

Nisan ayından beri Kreş ve Anaokulunda bulunan, eylül ayından beri de Kreş ve Anaokulundaki bütün eğitim faaliyetlerini planlayıp yönlendiren ancak TEDAŞ’ın resmi web sitesinde adı geçmeyen Hatice Özipek’in kurumla olan bağlantısı nedir?

Hatice Özipek’in TEDAŞ Kreş ve Anaokulunda resmi bir unvanı var mıdır? Hatice Özipek’i TEDAŞ Kreş ve Anaokulunun resmi web sitesinde yer alan müdür ve yöneticilerinin üstünde yetkilerle kim görevlendirmiştir? Söz konusu kişi hangi okul mezunudur ve pedagojik formasyonu var mıdır? Daha önce Kreş ve Anaokulu yöneticiliği yapmış mıdır? Halen sahibi ya da ortağı olduğu özel bir kreş ve anaokulu var mıdır?

Hatice Özipek, yetki ve uygulamalar bakımından TEDAŞ Kreş ve Anaokulu Yönergesinde yer alan “Sorumlu yönetici”, “ Eğitim Uzmanı” ve “psikolog” gibi görev tanımlarından hangisi kapsamında değerlendirilmektedir? Kurumla resmi bağı olmayan bir kişinin kurum yetkililerinin üstünde yetkilere sahip olması mevzuata uygun mudur?

Eylül ayından beri kurumdaki eğitim ve sosyal faaliyetleri planlayan, yönlendiren Hatice Özipek’e bu çalışmaları karşılığında ücret ödenmekte midir? Ücret ödeniyorsa miktarı ne kadardır ve ödeme kurum tarafından mı yapılmaktadır?

23 Nisan kutlamalarının yapılmayacağı kurumun resmi görüşü müdür yoksa Hatice Özipek’in tasarrufu mudur?

Hatice Özipek’in uygulamaları ve sözleriyle ilgili iddialar karşısında TEDAŞ Genel Müdürü 22 Ekim Pazartesi günü kreşe giderek tepki gösteren öğretmenleri uyarmış mıdır?

Velilerin iddiaları doğrultusunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında gösteri yapan çocukları “SİRK HAYVANINA” benzeten, ayakta su içmenin günah olduğunu belirten, kız ve erkek çocuğunun birlikte oyun oynamasını sakıncalı gören, günaydın yerine selamun aleyküm denmesi gerektiğini belirten, cuma kutlaması adı altında kendince gün icat eden bir eğitim anlayışı hangi zihniyetin bir yansımasıdır?

Oyun çağındaki çocukların ve ailelerin psikolojilerini bozan, söylem ve eylemleriyle mütedeyyin aileleri dahi rahatsız eden, gerekçe soranlara “ben böyle uygun gördüm, böyle karar verdim” diye yanıt veren bu anlayış ve uygulamalar ile buna göz yuman bürokratlar hakkında ilgili bakanlıklar nezdinde bir girişimde bulunulacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi