Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu’nda konuşan TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 23 Nisan Çocuk Bayramı haftasında çocuk bayramını kutlamak yerine çocuk yoksulluğunun konuşulduğunu vurgulayarak, "Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan Bayramı’nı tüm dünya çocuklarına armağan etmişken, bu Meclis, Ata'mızın kurtardığı bu topraklarda yaşayan çocukların maalesef derin yoksulluğunu konuşuyor. Ne acı, ne yazık ve ne büyük utanç içinde olmalıyız, en çok da bu ülkeyi yönetenler olmalı diyeceğim ama tövbe ki bugüne kadar yaptıkları hiçbir şeyden utandıklarına bizler şahit olmadık" dedi.

YOKSULLUK EN ÇOK ÇOCUKLARI ETKİLİYOR

Yoksulluğun içinden çıkılamaz boyutlara ulaştığını ve en çok etkilenen grubun çocuklar olduğunu belirten CHP'li Kılıç, "Çocuklarımız derin bir yoksulluğun içinde doğarken gelecekleri de yoksulluk içinde şekillenmeye devam ediyor. Yetersiz beslenmeden kaynaklı sağlıksız bir nesil yetişiyor ki bu, tüm hayatlarını etkileyecek yetersiz beslenme sonucu fiziksel büyümeleri, sosyal ve duygusal gelişimleri de tabii ki engelleniyor. Kronik sağlık sorunları artarken öğrenme bozuklukları ve travmaları da artıyor. Çocuklar, hayata güvensiz ve gelecek kaygısıyla başlayacak hâle geliyorlar ve hayatları boyunca da bununla mücadele etmek zorunda kalacaklar" değerlendirmesinde bulundu.

AİLELER YETERLİ GIDAYA ULAŞAMIYOR

Ailelerine bağımlı çocukların, pazar artıklarıyla beslendiğini, günleri yağmurda, çamurda, askıda ekmek kuyruklarında geçen yurttaşların yeterli gıdaya ulaşamadığını kaydeden CHP'li Kılıç, "Bugün ailelerin yüzde 41'inin herhangi bir sağlık güvencesi yok, yüzde 34'ü yeterli ilaca ulaşamıyor. Pandemide eğitimde yaşanan fırsat eşitsizliklerini hep beraber gözlemledik. Kimi çocuğun evinde televizyon, bilgisayar ve tablet varken, kimi çocuğun evinde yiyecek bir lokması bile yoktu" ifadelerini kullandı.

GELECEĞİ KARANLIK BİR NESİL YETİŞTİREN ÜLKE

5-17 yaş arasındaki çocuk istihdamının yüzde 5'leri aştığını, yüzde 35'inden fazlasının eğitimine devam edemediğini ve çocuk işçiliğinin arttığı uyarısında bulunan Kılıç, “Bebek maması almak, bebek bezi et, süt ürünleri almak hayal oldu. Hatta evlenmek hayal, çocuk yapmak da lüks oldu. Geleceği karanlık bir nesil yetiştiren ülke hâlini aldık. Kaçırılan çocuklar bulunamıyor, failler cezalandırılmıyor, acılı aileler adalet bekliyor.

Uyuşturucu kullanma yaşı maalesef 9-10 yaşlarına kadar düşmüş durumda bu ülkede" diye konuştu.

TROLLÜK YAPAN SOYLU, ASIL İŞİNİ YAPAMIYOR

Çocuklar söz konusuyken devletin güvenlik zafiyeti gösterme, hata yapma şansının olmadığını vurgulayan Kılıç, suç baronlarıyla fotoğrafları ortaya çıkan Bakan Soylu'yu sert bir dille eleştirerek şöyle konuştu:

 "Sosyal medyada trollük yapmaktan ve Genel Başkanımıza laf yetiştirmekten asıl işini yapamıyor. Aile Bakanı, çocukları koruyamadığı gibi koruma altındaki çocukları tüm dünyaya ifşa ediyor; hele Ensar Vakfındaki çocuklar tacize, tecavüze uğrarken o dönemin Bakanının önündeki tebrik kuyruğunu, vekillerin o hâlini hatırlamak bile istemiyorum.

Ama hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Bu ülkenin en doğusundan en batısına tüm çocuklarımızın kandan, kavgadan uzak, yatağa aç girmeden huzur içinde uyuyacağı, parklarında, meydanlarında özgürce oynayacağı, sağlık ve eğitim hakkından eşit ve adil bir şekilde yararlanacağı bir ülkeyi, eşit, adil bir ülkeyi hep beraber inşa edeceğiz diyorum."

Editör: Haber Merkezi