Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, iktidarın Askeri Ceza Kanun teklifinin adaleti siyasallaştıran, anayasaya aykırı bir düzenleme olduğunu belirterek sert bir dille eleştirdi.

TEKLİF ÇELİŞKİLİ

Kılıç, teklifin 12'nci maddesinde yapılan düzenlemenin, disiplin suçları açısından kanun hükümleriyle çeliştiğini vurgulayarak, " Disiplin sürecinin ardından uygulanması gereken çıkartma işlemi ceza yargılamasının sonucuna bağlanmakta, hatta mahkemede kararda böyle bir hüküm olmaması hâlinde bile otomatik olarak uygulanmaktadır. Ayrıca, çıkarma işlemi bir daha subay, astsubay, devlet memuru olarak tekrar Türk Silahlı Kuvvetlerine kabul edilmeme sonucunu da doğuracaktır. Bu durumun disiplin suçları açısından kesinlikle kanun hükümleriyle çeliştiği açıkça ortadadır. Aynı zamanda disiplinden kaynaklı savunma hakkının ihlaline sebep olmaktadır" dedi.

ANAYASAYA AYKIRI

Düzenlemenin Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru sürecini içermemesi nedeniyle de Anayasaya aykırı olduğuna vurgu yapan CHP'li Kılıç, iktidar sıralarına dönerek, "Yasa yapayım derken çuvalladınız, sorunları çözmek yerine yeni yeni sorunlar, yeni yeni mağduriyetler önümüze çıkardınız" eleştirisinde bulundu.

CEZAEVLERİNDE UTANÇ VERİCİ UYGULAMALAR

İncelemelerde bulundukları cezaevlerinde ki keyfi uygulamaları da dile getiren Kılıç, Van Cezaevinde 75 yaşında ki teyzenin kına talebinin karşılanmadığını, bir çok tutuklunun paraları olmadığı için hijyen malzemelerine ulaşamadıklarını söyledi.

Beş aylık hamile bir kadına çıplak arama yapıp otur, kalk, hareketleri ile zulm edildiğini, aynı kadına on beş gün boyunca, kirli bir hücrede tek başına tutulduğunu, üç gün su vermediklerini belirterek, "

Bunlar hangi insanlığa sığar? Bu hem anneye hem bebeğe hem insanlığa zulüm değil de nedir? Ya gerçekten bunu konuşurken utanıyorum, bir kadın olarak utanıyorum" sözleri tepki gösterdi.

AİLELER DE CEZALANDIRILIYOR

İktidarın tutuklularla birlikte ailelerini de cezalandırdığını, cezaevlerinde yandaş medya kanalları dışında başka kanal izlettirilmediğini belirten Kılıç, şöyle konuştu: "İktidar mahkûmlardan öç alma duygusuyla davranıyor ama bunu yaparken sadece mahkûmları cezalandırmıyorsunuz, dışarıda o mahkumların aileleri gözü yaşlı bekliyor. Belki bir umut, bir yasa çıkar mı diye bize "tweet"ler atıyorlar, mailler atıyorlar. Yani verdiğiniz cezalar mahkûmlara değil, dışarıdaki gözü yaşlı ailelerimizi cezalandırıyorsunuz. ama ne yaparsanız yapın biz her yerde bu mahkûmların insanca yaşama haklarını savunmaya ve onlar için mücadele etmeye devam edeceğiz."

Editör: Haber Merkezi