Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, iktidarın getirdiği yasa teklifinde saraya ihbarcılık yapan avukatlar ve AKP valilerinin yararlanacağını belirterek sert tepki gösterdi.

SAVUNMAYI AYAKLAR ALTINA ALINIYOR

Getirilen yasada avukatlara mesleğin özü olan sır saklama yükümlülüğünü çiğnemelerinin istenerek savunmayı ayaklar altına alındığını belirten Avukat Kılıç, “Siyasi nüfuz sahibi kişiler ve bunlarla bağlantılı kişilerin dâhil olduğu yolsuzluk olaylarının açığa çıkmaması için Mali Eylem Görev Gücünün 12 no.lu Tavsiye Kararı konusunda uyuma taklidi yapmışsınız. Avukatlardan avukatlık görüşmekte olduğumuz bu yasa teklifi yasa yapma tekniği açısından içler acısı hâlde. Ne Komisyon üyelerine incelemeleri için gereken süreyi vermişsiniz ne de Anayasa denetiminden geçirmişsiniz. İç Tüzük can çekişmiş, yine Anayasa'yı torba yasaya dövdürmüşsünüz” eleştirisinde bulundu.

YASA İHBARCI AVUKATLARA YARAR

Yasa teklifinden, saray kapısında el pençe duran, sahte delillere göz yumarak iktidar yandaşlarını savunan, mazlumların kanıyla beslenen ihbarcı avukatların yararlanacağını vurgulayan Avukat Kılıç, bu ülkede hukukun üstünlüğü için mücadele eden, her koşulda Anayasa'dan, kanunlardan yana olan, ruhunu şeytana satmayan yüz binlerce onurlu avukatı ihbarcı yapamayacaklarını belirterek, İktidar gibi düşünmeyen derneklerin gözünü çıkartmışsınız. Valiler, İçişleri Bakanlığı bakacak… Vay efendim, sizin dernek "eşitlik" "yurttaşlık" diyor, "insan hakları" diyor, "demokrasi" diyormuş. Sizin dernek "Bir kereden bir şey olur, hatta çok şey olur." diyor, sizin dernek "kadın hakları" "doğa hakları" "çocuk hakları" "hayvan hakları" diyormuş; hepiniz "Terörü finanse ediyorsunuz." diyecek, yöneticileri görevden uzaklaştıracak, mallarına, paralarına el koyacak, sivil toplum kuruluşlarının nefesini kesecek. Hem de nasıl? Yargısız infazı meşrulaştırarak. Hiç heveslenmeyin, zalimliğinizle, zulmünüzle sivil toplum kuruluşlarını susturamazsınız! Onların örgütlenme haklarını ellerinden alamazsınız” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

AKP’NİN VALİLERİNE KALDIYSAK…

Teklifin 10'uncu maddesinde, Yardım Toplama Kanunu cezalarını düzenleyen 29'uncu maddede değişiklik içerdiğini belirten Kılıç, idari para cezalarının orantısız bir şekilde arttırıldığını, bunun belirlilik ve orantılılık ilkeleriyle bağdaşmadığını söyledi. İzinsiz yardım toplayanlara bu cezaları iktidar gibi düşünmeyen, herkesi terörist ilan eden, Atatürk'ü anma töreninde gerginlik yaşadığı vatandaşa "Kavat" diyen, kent merkezinde dolaşırken vatandaşı azarlayan, sağlık çalışanları için "Kendilerini koruyamadılar, bize yük oldular." Diyen, İşsizlik sorununa "Mesele işsizlik değil, mesele iş beğenmemezliktir." Diyen, Yoksa Ensar Vakfı evlerinde 45 çocuğa tecavüz edilirken tecavüzcüyü koruyan, kollayan Vali mi karar verecek diye soran CHP’li Kılıç, “AKP'nin valilerine kaldıysak vay hâlimize hepimizin” hatırlatmasında bulundu.

KURTULUŞ AŞISI CHP

Kimsenin umutsuzluğa kapılmamasını, hukuken zorbalığın pik yaptığı ülkenin kurtuluş aşısının Cumhuriyet Halk Partisi olduğunu vurgulayan Kılıç, “Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında kısıtlayıcı değil destekleyici, engelleyici değil güçlendirici, cezalandırıcı değil yüreklendirici, dışlayıcı değil kapsayıcı bir anlayışla hem sivil toplum kuruluşları üzerindeki hem de bu güzel ülkem üzerindeki bu kara bulutları hep birlikte dağıtacağız.”

Editör: Haber Merkezi