CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Türkiye’nin de tarafı olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni 22. Maddesini hatırlatan Kemalbay, Mülteciler Derneği’nin, Türkiye’de geçici koruma altındaki kayıtlı olan 0-18 yaş arası Suriyeli çocuk sayısının 1 milyon 657 bin 936 olduğu bilgisini paylaştı. Mülteci sayısının ise 3 milyon 587 bin 779 olarak belirtilmesine rağmen, bu rakamın daha yüksek olduğu tahmin edildiği görüşünü paylaşan Kemalbay, “Devletlerin sığınmacıları uluslararası politikada birbirine karşı koz olarak kullanması, pazarlık unsuru olarak öne sürmesi mültecilerin sorunlarını katmerleştirmektedir” dedi.

Bu gibi politikaların en çok sığınmacı çocukları vurduğunu belirten Kemalbay, 28 Şubat’da sınır kapılarının açılması ile birlikte sınıra bırakılan binlerce çocuğun açlığa, susuzluğa, şiddete ve cinsel istismara maruz kaldığını vurguladı.

ÖLEN VE KAYBOLAN ÇOCUKLAR

Halkların Köprüsü Derneği tarafından hazırlanan rapora dikkat çeken Kemalbay, “Türkiye  askerlerinin Yunanistan sınırı için kendilerine, ‘Siz kapıyı kırın biz destek oluruz’ dediklerini, kapıyı kırmaya kadınlar ve çocuklarla gitmelerinin söylendiği, uyuyan mültecileri tekmeleyerek ‘böyle uyursanız tabii kimse size kapıyı açmaz’ diye uyandırdıkları, 5 dakikada bir mültecilerin üzerlerine atılan gaz bombalarından çocukların etkilendiği ve sınırdaki bekleme noktasında çatışmalar sırasında ölen ve kaybolan çocukların olduğu” belirtilmiştir “ dedi.

Salgın sürecinde sağlık hizmetlerine, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta en kısıtlı erişime sahip olan mülteci çocukların risk altında olduğu uyarısında bulunan Kemalbay, internet üstünden gerçekleşen eğitimlere de ekonomik ve fiziki şartlar nedeniyle erişemediklerini belirtti.

Zor şartlarda yaşamlarının yanı sıra korona virüs salgını süreciyle daha da risk altında olan mülteci çocukları ile ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soran HDP’li Kemalbay, şu sorularının da yanıtlanmasını istedi:

  1. 2011 yılından 2020 Nisan ayına kadar Bakanlığınıza şiddet, cinsel istismar, işkence ve kötü muamele nedeniyle başvuran sığınmacı çocuk sayısı kaçtır? Bu başvurulardan kaçına cevap verilmiştir?
  2. Mülteci, sığınmacı kız çocuklarının yasa dışı “evlilik” adı altında istismar edilmelerinin önüne geçmek üzere bir eylem planınız var mıdır?
  3. 2011-2020 Nisan ayına kadar çeşitli nedenlerle yaşamını yitiren sığınmacı çocuk sayısı kaçtır? Bu çocukların yaşamlarını yitirme nedenleri nelerdir?
  4. Kamplarda ve Geri Gönderme Merkezleri’nde aileleri ile birlikte olan çocukları korumak amacıyla kalanlara Korona Virüs testi yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise şu ana kadar test sonucu pozitif çıkan sığınmacı/mülteci ve çalışan görevli var mıdır?  
  5. Kamplarda ve Geri Gönderme Merkezleri’nde tutulan sığınmacı çocukların Korona Virüs salgınından korunması, sağlık hizmetlerine erişiminin arttırılması amacıyla Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
  6. Mültecilere Yönelik Küresel Mutabakat’ta yer alan çocuklara yönelik taahhütlerin gerçekleştirilmesi için Bakanlığınızın ne tür bir planlaması vardır?
  7. Sınır bölgelerinde bulunan mülteci, sığınmacı çocukların bir an önce ebeveynleriyle birlikte güvenli yaşam alanlarına ulaşmalarının sağlanmasına yönelik olarak Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
  8. Mülteci, sığınmacı çocuklarla ilgili, ötekileştiren, kutuplaştıran, şiddet kültürünü besleyen söylemlerin giderilmesi amacıyla Bakanlığınızca bir çalışma var mıdır?
  9. Mülteci, sığınmacı çocukların beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlarını güvenceye alıp, anadilinde eğitim, çocukların gelişim ve katılım haklarını da gerçekleştirecek bir sosyal politika oluşturulmaya yönelik çalışmalarınız var mıdır?
  10. Korona Virüs salgını nedeniyle sosyal hizmetlerin azaldığı  ve hareketin kısıtlandığı durumlarda çocukların sömürü, şiddet ve istismar riskiyle karşı karşıya kalmamaları için Bakanlığınızca alınan tedbirler nelerdir?

Editör: Haber Merkezi