Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) 2007 yılında yaptığı incelemede İzmir’in Gaziemir ilçesi Emrez Mahallesi, Sakarya Mevkiinde bulunan eski akü fabrikasının 70 dönümlük arazide yatığı ölçümlerde radyoaktif ve 100 bin top tehlikeli atık olduğu ve radyasyon miktarının, normal değerinin 219 kat üstünde olduğu tespitini paylaşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, konuyu meclis gündemine taşıdı.

KANSER ARTIŞLARI UYARISI

Halen temizlenmeyen, herhangi bir önlem alınmayan ve İzmir’in Çernobil’i şeklinde adlandırılan bölgede inceleme yapan bilirkişi heyetinin tüm verileri bir araya getirerek hazırlamış oldukları raporda da dikkat çeken Kemalbay,“Ağır kimyasal ve radyoaktif kirleticilerin doğayı ve insan sağlığını olumsuz etkilediği vurgulanırken, uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda ise tehlikeli atıkların toprak, hava ve suya karışarak ölüm saçtığı açıklamaları yapılmıştır. İzmir Çevre Mühendisleri Odasınca da Gaziemir’deki radyoaktif atıklar nedeniyle bölgede yaşayan insanların yıllardır risk altında olduğu, çocukların okullara giderken toprağın altında ve üstünde bulunan radyoaktif atıkların yanından geçtiklerini, bölgede yaşayan vatandaşlarda çocuk düşürme, astım ve kanser vakalarının sayısında ciddi bir artış olduğu belirtilmiştir” dedi.

EMREZ’DE SAĞLIK TARAMASI YAPTINIZ MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Bölgede yaşanan ölümlere ve ölümlerin ortak nedenlerine yönelik Bakanlığınızca herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?” diye soran HDP’li Kemalbay, şu sorularının da yanıtını istedi:

Gaziemir ilçesinde yurttaşlarımızın yaşadığı Emrez Mahallesi, Sakarya Mevkiinde herhangi bir sağlık taraması ve izleme çalışması yapılmış mıdır?

Yapıldı ise istatistiksel karşılaştırmalar yapılarak astım ve kanser vakalarının artışın ne kadar olduğu belirlenmiş midir?

Bölgede yaşanan kanser ve astım vakalarındaki artışın nedeninin bu radyoaktif atıklar olup olmadığı yönünde Bakanlığınızca yapılmış herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?

Bakanlık olarak yapılan herhangi bir çalışma bulunmakta ise elde edilen bilgiler doğrultusunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlar uyarılmış mıdır?

Editör: Haber Merkezi