Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda bütçe eleştirilerinde bulunan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, konuşmasına cezaevinde tutuklu bulunan HDP’lilerden, Beyza Üstün, Alp Altınörs, Günay Kubilay, Berfin Köse, Cihan Erdal, Can Memiş nezlinde, “Selam olsun zindandaki özgürlük tutsaklarına” diyerek başladı.

Türkiye’de yüzde 27 doğrudan, yüzde 73 dolaylı yönden vergi alındığını belirten Kemalbay, içilen sudan yenilen yemekten, göçmenden, tekstil işçisinden, işsizden, evsizden, katı atık toplayıcısına kadar herkesten alınan vergilerle bütçenin şekillendiğini söyledi.

HALKIN BÜTÇESİNDE HALK YOK

Bütçenin dağılım şeması üzerinden vergi adaletsizliğine dikkat çeken Kemalbay, halktan toplanan vergilerle oluşturulan bütçede halkın olmadığını vurgulayarak, " Verginin bu paylaşım düzeniyle güvenceli bir toplum yaratmak mümkün mü, gelir dağılımı adaletini yaratmak mümkün mü; eğitimde, sağlıkta bir adalet yaratmak, erişim yaratmak mümkün mü? Ekmekten 3 farklı vergi alınıyor. Sudan, aynı şekilde, 5 çeşit vergi alınıyor. Çiftçinin kullandığı desteklerden bile yüzde 4 stopaj alınıyor. 6 bin lira alan birücretlinin ücretinin önemli bir kısmı vergiye gidiyor, iki yüz beş gün sırf vergi için çalışıyor. Asgari ücretten vergi alınıyor. Şimdi, böyle bir tablo var yani biz halkın vergisini konuşmak durumundayız ama halk bu verginin içerisinde yok” dedi.

TÜRKİYE YERLERDE SÜRÜNÜYOR

Türkiye’nin dünya basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 154'üncü, Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde 126 ülke arasında 109'uncu, yoksulluğun önlenmesinde 41 OECD ülkesi arasında 31'inci, istihdam sağlamada 37'nci, sosyal hayata dâhil olma, ayrımcılığın önlenmesinde 39'uncu ve adil eğitim fırsatına erişimde 41'inci(son) sırada olduğunu hatırlatan Kemalbay, AKP sıralarına dönerek, “Yani bu, biraz önce bahsettiğim vergiler tamamen halktan alınıyor fakat vergiler bir avuç elit için harcanıyor ve Türkiye de işte gördüğünüz gibi, uluslararası endekslerde yerlerde sürünüyor” diye seslendi.

UTANIYOR MUSUNUZ?

Hükümet yetkililerine Türkiye’nin uluslararası endekslerde yerlerde sürünmesinden utanıp utanmadığını soran Kemalbay, “Peki, arkadaşlar, tamam, bu kadar karanlık bir tablo var da buraya gelip konuşuyorsunuz, bu karanlık tablodan hiç üzülmüyor musunuz, Türkiye'nin bu kadar uluslararası endekslerde yerlerde olmasından? "Utanmıyor musunuz?" diyeceğim çünkü neden? Sevgili Sırrı Süreyya geldi aklıma, o da utanma duygunuzun da kalmadığını söylemişti, Allah'ın sizden utanma duygusunu aldığını söylemişti ama "Utanıyor musunuz?" diye yine sormak istiyorum” diye sordu.

5’Lİ ÇETEYE VERİLENLER

Dünya Bankası verilerine göre en çok kamu ihalesi alan 10 şirket arasında 5 tane Türk şirketinin olduğu bilgisini paylaşan HDP’li Kemalbay, o şirketlerin Cengiz, Kolin, Limak, Kalyon, MNG'ler olduğunu ve AKP iktidarının bir başarı tablosu olduğunu söyledi. 5 şirkete verilen para miktarlarını paylaşan Kemalbay, “Bu bütçenin önemli bir kısmını kamu-özel iş birliği projelerinde bir avuç sermayedara, yandaşa veriyorsunuz; hatta vergileri alıyorsunuz, fakirden alıp zengine aktarım yapıyorsunuz. Sizin bütçeniz işte budur. Yani bütçeniz gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 26'sını bu beşli çeteye veriyor. Bakın, Limak'a 48 milyar vermiş, Cengiz'e 42 milyar vermiş, Kolin'e 40 milyar vermiş, MNG'ye 17 milyar vermiş; dünyanın hiçbir yerinde böyle bir oran yok, hiçbir ülkede böyle bir oran yok, Çin de dâhil olmaz üzere” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

AKP’NİN YOLSUZLUK BAŞARISI

Yolsuzlukla Mücadele Günü'nde Türkiye’nin Yolsuzluk Algı Endeksi'nde de 91'inci sırada yer aldığını belirten Kemalbay, AKP sıralarına dönerek, “Bu sizin başarınız. Bir örnek veriyorum: Kamu İhale Kanunu'nda tam 195 kez değişiklik yaptınız ama şu tabloyu, şu adaletsizliği değiştirmek için bir gün bile bir torba yasa getirmediniz. Hadi yasayı bıraktık, torbalar getiriyorsunuz ya, bir gün bile getirmediniz. O yüzden, bu vergi ve bu bütçe paylaşımı yanlıştır; tam tersine çevrilmelidir, biz bunu tam tersine çevireceğiz” diye seslendi.

Editör: Haber Merkezi