Cengiz Aldemir/ANKARA - İzmir Kemalpaşa'da bulunan Kaplamin Ambalaj'da sözleşmeli işyeri hekimi Muharrem İdiz’in hastasından kaptığı tahmin edilen koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirmesinden dolayı ailesine ve tüm sağlık emekçilerine başsağlığı dileyen Serpil Kemalbay, İz gazeteye konuştu. Kemalbay, İktidarın KHK’lı hekimlere çalışma alanında getirdiği kısıtlama ile Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’ndan geçen sağlıkla ilgili kanun teklifine muhalefet şerhi düştüklerini hatırlattı. Teklifin geneli itibariyle Anayasa’nın yan ısıra Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü sözleşmelerine, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesine açıkça aykırılık teşkil ettiğini belirten Kemalbay, tarihin kara sayfalarında yerini alacak dediği 5. Madde için, "Haksız yere, hukuksuz şekilde ihraç edilmiş olan hekimlere yönelik bu uygulama, esasında, hukukun değil psikanalizin; adaletin değil hınç, öfke ve iktidar kibrinin konusudur" sözleriyle tepki gösterdi.

KADIN YAŞATIR ÇAĞRISI

Savaşta, çatışmada, ekonomik krizlerde olduğu gibi, korona günlerinde de en çok kadınların risk altında olduğuna dikkat çeken Kemalbay, kadınlara seslenerek, “Dünyanın yoksullarını kadınlar oluşturdukları için kadınlar risk altındalar. Kadınlar yaşlılara, hastalara evde bakmaz zorunda oldukları için risk altındalar. Çünkü kadınlar çalışma yaşamında daha çok sağlık, hizmet, bakım hizmet sektöründe oldukları için daha çok risk altındalar. Ve çifte mesai yaptıkları için kadınlar daha fazla risk altındalar. Herkesin evlerde kalmaya çalıştığı bu günlerde ev içi şiddet arttığı için kadınlar risk altındalar. İşte o yüzden korona günlerinde kadın dayanışmasını büyütmek çok ciddi anlamda önem taşıyor. Sizleri korona günlerinde kadın dayanışmasını büyütmeye çağırıyorum. Kadın dayanışması yaşatır” çağrısında bulundu.

DEMİRTAŞ UYARISI

HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumuna dikkat çeken HDP’li Kemalbay , özlük dosyasının Türk Tabipleri Birliği’ne aylar önce sunulduğunu ve yapılan inceleme sonrası cezaevinde kalmasının risk olduğu bilgisini hatırlatan Kemalbay, “Sayın Selahattin Demirtaş derhal tahliye edilmelidir. Cezaevinde konulan tanılar ve cezaevine girmeden önceki süreci değerlendirdiğimizde bu süreç Covid- 19’la birlikte başka bir boyut kazandı. Covid – 19’la en büyük risk oluşturan hiper tansiyon ve kronik solum yolu hastalığı ne yazık ki Demirtaş’ta da mevcut. Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da açıklamaları ve uluslararası literatürde takip ettiğimiz bilgilerle beraber Selahattin Demirtaş en riskli gruplarından birine giriyor. Bununla birlikte cezaevi koşulları enfeksiyon kapmak için büyük riskler barındırıyor. Selahattin Bey’in koğuşunun olduğu yer, koşulları, sağlık alanına uzaklığı bu riskleri artırıyor. Bakın Selahattin bey’in doktoru, “tutuklanmadan önce solunum yolları Kronik rahatsızlığı nedeniyle ameliyat olmuştu. Şikayetleri devam ediyor. Tutuklanması sonrası hipertansiyon tanısı almış ve yaklaşık 3 yıldır ilaç kullanmaktadır. Bakanın açıklamalarına göre COVİD 19 açısından yüksek risklidir…” dediğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Amaç insanı yaşatmaksa daha ne duruyoruz? “ sözleriyle uyarıda bulundu.

Editör: Haber Merkezi