CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Covid-19 salgını doğa katliamı ve yağmasının biyoçeşitlilik ve türlerin habitat kaybına sebep olarak insanın da dahil olduğu ekosistemlerin çöküşüne neden olduğunu vurgulayan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Ekoloji Birliği’nin aylık yayınlanan raporunda, sadece 2020 mayıs ayında çevreyle ilgili toplam 83 tahribatın gerçekleştiğine dikkat çekti.

Marmara Bölgesinde 17, Ege Bölgesinde 11, Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinde 9, Doğu Anadolu’da 6, Güneydoğu Doğu’da 5, İç Anadolu’da ise 4 tahribatın yaşandığını belirten Kemalbay, birden fazla bölgeyi etkileyen 1 ekolojik tahribat görüldüğü bilgisini paylaştı.

İzmir’in Karaburun İlçesi Yaylaköy’de Lodos Firmasının Kurulu 50 türbini ile ilgili alt mahkemenin ÇED iptal kararına temel dayanak olan ve alanda yapılan bilirkişi raporuna işaret eden Kemalbay, “ Tarım ve mera alanları ile orman arazileri üzerinde, 50 türbinden oluşan 120 MW kapasiteli enerji santrali olan bir şirkete ilave edilecek 37 türbin ile kapasitesi 129 MV’ye yükseltilirken bu türbinlerin 9’unun konumlandırılacağı yerlerin boylu maki vejetasyonuna sahip olduğu belirtilmektedir.  Raporda, boylu maki vejetasyonunun hayvan türlerine önemli ölçüde besin ve barınma sağlaması açısından önem arz ettiği ve alanda az sayıda olduğu tespitinin görüldüğü belirtilmiştir. Buna rağmen İzmir 3. İdare Mahkeme kararının Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından bozulduğu, ayrıca Danıştay 6. Dairesi’nin mahkeme kararını bozarken bilirkişi raporunu kabul etmediği ve yeni bir bilirkişi incelemesi yapmadığı, davalı bakanlığın belgeleri ile yetindiği de görülmektedir” dedi.

VAHŞİ YATIRIMLARA DUR DE

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, sorumlu olduğu Bakanlığın Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) sürecinin gerektirdiği davranış içine girmesini ve Karaburun Yarımadası’nın doğal değerlerini vahşice tahrip eden yatırımlara “dur”demesini istedi.

Konuyla ilgili Karaburun Yurttaş Davacıları ve Karaburun Kent Konseyi’nin basın açıklamalarını da hatırlatan Kemalbay, Bakan Kurum’dan şu sorularına yanıt istedi:

ÇED OLUMLU kararı ve üretim lisansı defalarca iptal edilen LODOS Elektrik Üretim A.Ş’nin hem Bakanlığınız hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından üretim lisansları ve ÇED izinlerinin yenilenmesinin nedeni nedir?

Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) olan Yarımadada ekosistemi yok eden hem karasal alanda hem de denizel alanda kapasite artışlarına, imar alanlarının açılmasına neden izin verilmektedir?

Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Karaburun Yarımadası-Ildırı Körfezi’nde kanunlar ve kararnamelere rağmen LODOS Elektrik Üretim A.Ş,’nin RES projesiyle ilgili hiçbir uygulama işlemine kalkışmaması gerekirken, şirketin sahada beton atma ve yol açma işlemlerine başlamasına, doğayı tahrip etmesine kim tarafından göz yumulmaktadır?

200’ün üzerinde kuş polülasyonunun bulunduğu,  nesli tükenmekte olan ve ulaslararası düzeyde koruma altına alınan endemik ve biyoma bağlı türlere ev sahipliği yapan Yarımada’nın yok edilmesine sebep olan RES’lere neden izin verilmekte,  tarihi yarımadada yapılan tüm rant projelerinin yol açacağı ekolojik yok oluş neden engellenmemektedir?

Biyolojik çeşitliliği, eşsiz coğrafyası, korunmuş doğası, temiz denizi, özgün ürünleri ile ÖÇKB ilan edilen Karaburun’da kanunların, mahkeme kararlarının ve kararnamenin yok sayılarak doğanın, yaban hayatının, tarım, mera ve turizm alanlarının verilen izinler ile talan edilmesine göz yumulmasının nedeni nedir?

Danıştay kararı ile yeni RES projelerinin önü mü açılmak istenmiştir?

Bakanlığınızın ekolojik bir bakış açısından yoksun, halkın sağlığını ve ekosistemin geleceğini görmezden gelen, sadece ve sadece sermayeyi destekleyen enerji politikalarında bir değişikliğe gitme planlaması mevcut mudur?

Editör: Haber Merkezi