Türkiye’nin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletlerin, Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi’ne göre kadına yönelik şiddet, tanımını paylaşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay,  İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan ülkelere, fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddetin yanı sıra kadın ticareti ve seks işçiliğinin istismar türlerini önlemek için gerekli yasal önlemleri almakla yükümlü olduğunu hatırlattı.

İSTİSMAR, TECAVÜZ VE TACİZ ÇETELESİ

Türkiye’de son on yıldır cinsel saldırı ve istismar suçlarının yetersiz cezalar yüzünden kadınlar ve çocukların adli süreçlerde haksızlıklara maruz kaldığı bir suç tipi olduğunu vurgulayan Kemalbay.

BİANET’in tuttuğu ‘Erkek Şiddet Çetelesi’nde, 2020'nin ilk on ayında en az 229 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, 122 kadını taciz, 226 çocuğu istismar, 79 kadına tecavüz edildiğini, en az 715 kadını seks işçiliğine zorlanarak, 670 kadına da şiddet uyguladığı bilgisini aktardı.

SİBEL’İN MAĞDURİYETİ DEVAM EDİYOR

Türkiye genelinde kadınların yüzde 36’sı fiziksel, yüzde 12’si cinsel şiddete maruz kalırken,  her ikisine birden maruz kalanların oranı ise yüzde 38 dolaylarında olduğu belirten Kemalbay, Muğla’nın Milas ilçesinde yaşayan Sibel Figen Yavuz’un, internette yayınlanan bir iş ilanı üzerine görüştüğü Mutlu Erbey tarafından darp edilp, şiddete maruz kalarak tecavüze  uğradığını ve 150 bin TL karşılığında fuhuş çetesine satıldığını, kaçarak jandarmaya teslim olan Yavuz’un dramının basında da yer aldığını hatırlattı. Yavuz’un, darp cebir raporu aldığı ve Mutlu Erbey hakkında Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’n a şikayette bulunmasına rağmen failin Milas Jandarma İlçe Karakolu tarafından ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığı bilgisini paylaşan Kemalbay, “Savcılığın Mutlu Erbey hakkında gerekli delilleri toplamadığı, buna karşılık Sibel Figen Yavuz’un evine baskın yaparak tüm dijital materyaline ‘el koyma’ kararı alması ise İstanbul Sözleşmesinin ihlalinin göstergesi olmuştur. Sibel’in Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne başvurması üzerine 4 tane koruma kararı verildiği ancak bir iş yerinde çalışmasına ve tehdit telefonları almasına rağmen tek bir korumanın verilmediği yine basına verdiği bilgiler arasında yer almaktadır. Kendisi gibi başka kadınlarında aynı çetenin eline düşmemesi ve adaletin sağlanması için dava dosyasına delilleri kendisinin elde ederek verdiği hukuk mücadelesi devam etmektedir”dedi.

Konuyu meclis gündemine taşıyan Kemalbay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e, “Sibel Figen Yavuz’un ve ismini kullandığı firmaların şikayetlerine rağmen Mutlu Erbey’in serbest bırakılmasının nedeni nedir?” diye sordu. Kemalbay şu sorularına da yanıt istedi:

Mutlu Erbey’e Sibel Figen Yavuz’u hürriyetten alıkoyması, darp, tecavüz, kadın ticareti  nedeniyle soruşturma açılmış mıdır? Açılmadı ise ulusal ve uluslararası hukuk kurallarının işletilmemesinin nedeni nedir?

Sibel Figen Yavuz’un Milas ilçesinde bulunan fuhuş çetesinin içinde çok sayıda kişi olduğu ve işin içinde adli ve kolluk güçlerinin de bulunduğuna ilişkin iddiaları araştırılmış mıdır?

Mutlu Erbey ile aynı ortamda bulunan ve suç ortağı oldukları iddia edilen ve Bodrum Ağır Ceza’da 7-8 dosyası olduğunu dile getiren P.G., Ö.G. ile cezaevinden yeni çıktığını ifade eden Ali ismindeki şahısların fuhuş çetesindeki faaliyetleri kapsamında Sibel Figen Yavuz başta olmak üzere kadınlara yönelik işledikleri suçlar neden cezasız kalmaktadır.  

Milas’da Ağır Ceza Mahkemesi bulunmaması nedeniyle Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen ve “yetkisizlik kararı” verilmesi ve soruşturma evrakında yapılması gereken hiçbir işlemin yapılmaması nedeniyle yetkilerin failler lehine kullanıldığına ilişkin Bakanlığınızın başlatmış olduğu herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır?

Kadın yoksulluğunun ve kadın işsizliğinin derinleşmesi ve kadına yönelik şiddetin cezasız kalması nedeniyle fuhuş çetelerini cesaretlendiği, kadına yönelik cinsel saldırı ve şiddetin arttığı göz önüne alındığında bu durumu önlemeye yönelik Bakanlığınızın bütünsel çözüm arayışı ve herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?

Türkiye’de kadınlara yönelik cinayetlerin,  tecavüz, taciz ve şiddet vakalarının bu kadar yoğun olduğu bir dönemde tecavüz faillerinin serbest bırakılmasının bu tür suçların daha da artmasına neden olacağı öngörülmemekte midir?

Sibel Figen Yavuz için adalet sağlanacak mıdır? Sibel Figen Yavuz’u tehdit eden fuhuş çetesini yargı önüne çıkmaktan kim korumaktadır?

Editör: Haber Merkezi