Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kendisine ulaşılamayan Munzur Üniversitesi Öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybolmasını meclis gündemine taşıyan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Doku’ya ilişkin Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tek şüpheli olan ve tutuksuz yargılanan Zainal Abarakov’un dosyaya ilişkin tüm gelişmelerden bilgisi olduğuna dair haberleri hatırlattı.

(Gülistan Doku)

ŞÜPHELİ KORUNUYOR

Baş şüpheli Zainal Abarakov’un 26 Şubat tarihinde Gülistan Doku’nun telefonuna birçok mesaj gönderdiği, bir arkadaşına ise “yarın telefonumu alacaklar geri verdiklerinde yazarım sana” şeklinde mesaj attığı ve Doku ile ilgili tüm yazışmaların sildiğine yönelik ailenin ve avukatların iddialarını hatırlatan Kemalbay, Doku’nun kaybolmasından önce Abarakov tarafından darp ve şiddet gördüğü, üvey babasının Emniyet personeli olduğu, soruşturmanın intihar üzerinden yürütülmesi nedeniyle şüphelinin korunduğuna dair şüphelere dikkat çekti.

BARAJ GÖLÜ İKİLEMİ

Önergesinde Doku hakkında yürütülen soruşturmanın su altı arama faaliyetleriyle sınırlı tutulduğu ve görgü tanıklarının detaylı ifadelerine yer veren Kemalbay, Jandarma Arama Kurtarma ekiplerinin Doku’nun barajda olmadığına dair tutanağına karşın, Valilik ve Savcılığın ısrarla baraj gölünde olduğu ikilemine dikkat çekti.

Abla Aygül Doku’ya “Halka, basına bulaşma, kimseyle konuşma, sessiz kal, basınla içli dışlı olma, sadece Tuncay Sonel’e güven, sana Gülistan’ı verecek” ifadelerini kullanarak aileye uyarılarda ve dolaylı bir tehditte bulunulduğunu kaydeden Kemalbay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’den şu sorularına yanıt istedi:

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 27 Şubat tarihinde telefona el koyma kararı çıkarılmasına rağmen Zainal Abarakov’un 26 Şubat tarihinde telefonuna el koyulacağından nasıl haberi olabilmiştir?

Dosyanın soruşturulmasında baş şüpheli Zainal Abarakov’un üvey babası görev almış mıdır? Zainal Abarakov korunmakta mıdır?

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Abarakov’un telefonuna el koyma kararı çıkarılmadan bir gün önce Gülistan Doku’nun telefonuna birçok mesaj gönderdiği, bir arkadaşına ‘yarın telefonumu alacaklar geri verdiklerinde yazarım sana’ mesajı gönderdiği ve telefonunun alınacağından haberdar olduğu için Gülistan Doku ile ilgili tüm yazışmaları sildiği iddiaları doğru mudur?

Zainal Abarakov’un polis olan üvey babasının Cumhuriyet Savcılığında telefona el koyma kararı da dahil olmak üzere soruşturmaya ilişkin tüm gelişmelerden önceden haberdar olmasında rolü olup olmadığı incelenecek midir?

Zainal Abarakov delil karartma şüphesi nedeniyle tutuklanarak telefonuna el konulmadan 1 gün önce Gülistan Doku’ya, o güne kadar hiç mesaj göndermemesine rağmen, çok sayıda mesaj göndermesi iddiaları doğru ise bu durum şüphe uyandıracağı nedeniyle yeniden sorguya alınacak mıdır? Alınmayacaksa, gerekçesi nedir?

Gülistan Doku’nun kaybolmasından önce Zainal Abarakov’un evinde bulunduğu sırada Engin Yücel’in, Zainal Abarakov ve eşine şiddet uyguladığı, Zainal Abarakov’un evden ayrılan Gülistan’ı aramak için parka gittiği ifadelerde olmasına rağmen emniyet ve özel ekip neden gitmediğini söylemektedir? Saklanmak istenen nedir?

Tek şüpheli Zainal Abarakov’un telefonunun incelemesi yapıldığında silinmiş mesajları geri getirmeye yönelik mevcut programlardan herhangi biri kullanılmış mıdır? Kullanılmadı ise nedeni nedir? Kullanıldı ise ulaşılan bilgiler nelerdir?

Zainal Abarakov’un telefonundaki Rusça yazışmalara özel olduğu gerekçesiyle bakılmaması incelemeyi olumsuz etkilememekte midir?

Avukatların incelemeye aldığı sinyal kayıtlarında Gülistan Doku’nun en son 4 saniyelik bir görüşme yaptığı polis Engin Yücel adına kayıtlı olan ve şüpheli Zainal Abarakov’un kullandığı tespit edilen telefon için de el koyma kararı çıkarılmış mıdır?

Gülistan Doku’nun yakın arkadaşı Dilek Malay’ın vermiş olduğu ifadenin kendisine ait olmadığı, ifadenin değiştirildiğine dair iddialar doğru mudur?

Gülistan Doku’nun son görüştüğü kişi olması nedeniyle tek şüpheli olan Abarakov’un tutuksuz yargılanmasının nedeni nedir? Delillerin korunması ve şüpheli veya sanığın kaçmasını önlemeye yönelik kanun hükümleri (CMK m.100) Zainal Abakarov için geçerli değil midir?

Gülistan Doku hakkında yürütülen soruşturmada Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri tarafından barajda olmadığına dair tutulan tutanaklar bulunmasına, dalgıçlar tarafından su altında olmadığına dair bilgiler verilmesine, Gülistan Doku’nun telefon sinyalinin kesildiği yer olan Uzunçayır Baraj Gölü üzerindeki Dinar Köprüsü üzerinde kesilmesinden iki saat kadar sonra bir aracın kamerasına takıldığına ve görgü tanıklarının da ifadeleri bulunmasına rağmen soruşturmanın su altındaki arama faaliyetleri ile sınırlı tutulmasının nedeni nedir?

Faili meçhul bir cinayet veya zorla alıkoyma gibi olasılıklar çürütülmemişken intihar algısının öne çıkarılmasının nedeni nedir?

Soruşturmaya dair etkili inceleme 06/07/2020 tarihine kadar neden su altı arama faaliyetleriyle sınırlı tutulmuştur? AÇSHB Tunceli Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Özdemir Aktaş’ın Gülistan’ın ailesine, “Çevreye itibar etmeyin, hiçbir gruba bulaşmayın, sessiz kalın, Valiye güvenin, Gülistan’ı sudan çıkartacak” ifadeleri doğru mudur? Gülistan Doku’nun suda olduğundan vali, savcı ve yetkililer nasıl emin olmuşlardır?

Gülistan Doku’yu bulmak için etkin bir arama ve soruşturma yapılıyorsa 191 gündür neden bulunamamıştır?

Son 2 yılda asker, korucu, polis gibi devlet görevlileri hakkında kadına yönelik şiddet ve cinsel suçlardan kaç suç duyurusu yapılmış, kaç vaka kovuşturulmuş, kaçı ceza almıştır?

Editör: Haber Merkezi