165 Yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan TCDD'nin Sayıştay raporlarında 2019 yılında tamamen zarar ettirilen bir kurum haline dönüştüğü bilgisinin yer aldığını belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Kamu eliyle yürütülmekte olan hizmetlerin özel sektöre peşkeş çekilmesi hedefiyle hareket edildiği yönünde pek çok emarenin bulunduğunu vurgulayarak, "Demiryollarının sermayeye sunulması amacıyla pek çok hizmetin dışardan alınmaya başlanarak kalan kurumların parçalanmak suretiyle tasfiye edilmesi ve şirketleştirilmiş bir yapı kurulması hedeflendiği yönünde adımlar atılmaktadır. Köklü bir geçmişi olan ve uzman personeli ile kamu yararına faaliyetini sürdüren TCDD demiryolları altyapı işletmeciliğinin bakım-onarım işleri ve diğer pek çok işin sorumlusu ve kamu kaynağını kullanan bir kurum olarak varlığını sürdürecekken, asli görevleri başta olmak üzere kurumun yapabileceği tüm hizmetler kurulacak şirketler üzerinden ihaleler yoluyla siyasi çevreye kaynak aktarımının gerçekleştirildiği bir mekanizmaya dönüştürüldüğüne dair iddialar mevcuttur" dedi.

ZARAR ETTİRİLDİĞİ SAYIŞTAY RAPORLARINDA

Önergesinde kurumda örgütlü sendikalardan olan KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) nın açıklamasındaki bilgilere dikkat çeken Kemalbay, " Demiryolu alanında hiçbir bilgi ve birikimi olmayan, 2020 yılında rekor iş alan, kamu ihale kanununa tabi olmadan TCDD’den ihalesiz olarak bütün bakım onarım işlerini alan,  2018 Şubat ayında kamu sermayesi ile faaliyete geçen eski adı RAYSİMAŞ olan ve daha sonra ismi TCDD TEKNİK A.Ş. olarak değiştirilen şirketin buna en iyi örnek olduğu yapılan basın açıklamalarında belirtilmiştir. Aynı açıklamalarda, bünyesinde az sayıda personel bulundurulmasından kaynaklı personel gideri düşük olmasına ve TCDD’den aldığı işleri daha düşük ücretle bir aracı kurum gibi çalışarak ciddi kar sağlayan tutarlarda alt yüklenicilere ihaleyle vermesine rağmen kar elde etmesi gerekirken, tam aksine 2019 yılında neredeyse kuruluş sermayesinin tamamı olan vporları ile tespit edildiği de ifade edilmektedir. Fahiş fiyatlara yapılan bu işler TCDD Teknik A.Ş. eliyle taşeron firmalara verilmekte, aradaki farkın bir kısmını taşeron firmalar almakta, kalan büyük kısmını da hiçbir iş yapmadan TCDD Teknik A.Ş. ‘nin almış olduğu dile getirilmiştir" ifadelerini kullandı.

MÜCADELE DAVALARI

Kemalbay, BTS'nin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi 1. Bölge Müdürlüğü’nün 2021 yılı Bakım Hizmet Alım İşinin TCDD Teknik A.Ş’ye verilmesiyle ilgili 1. Bölge Müdürlüğü ile TCDD Teknik Mühendislik Ve Müşavirlik A.Ş. arasında yapılan Hizmet Alım Protokolün Yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi için açtığı dava ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi 3. Bölge Müdürlüğü’nün 2021 yılı Bakım Hizmet Alım İşinin TCDD Teknik A.Ş’ye verilmesiyle ilgili 3. Bölge Müdürlüğü ile TCDD Teknik Mühendislik Ve Müşavirlik A.Ş. arasında yapılan Hizmet Alım Protokolün Yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi talebi ile açılan  davaların anımsattı.

ÖZELEŞTİME VURGUSU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na "80’lerden buyana KİT’lerin başına geldiği gibi, kamu yararına faaliyet sürdürmek için kurulan ve %100 kamu kaynakları ile var edilmiş olan TCDD kasıtlı olarak verimsiz çalıştırılarak, parçalanarak ve zarar ettirilerek özel sektöre devredilmesinin taşları mı döşenmektedir?" sorusunu yönelten Kemalbay, şu sorularının da yanıtlanmasını istedi:

TCDD Kamu İhale Kanununa tabi bir kurum iken % 100 kamu sermayesi ile yürütülen TCDD Teknik A:Ş.’ye Kamu İhale Mevzuatına aykırılık oluşturacak şekilde ihalesiz ve doğrudan protokol ile hizmet alımları düzenlenmesinin nedeni nedir?
Daha önceki ismi RAYSİMAŞ olan ve sonradan TCDD Teknik A.Ş. olarak değiştirilen firmaya son on yıl içinde ihalesiz (Kamu İhale Kanunu’na tabi olmadan) verilen toplam iş sayısı ne kadardır? 
TCDD Teknik A.Ş ile iştirak olunmasının ve şirketin TCDD amblemini ve ismini kullanmasının yasal dayanağı nedir?
Daha önceki ismi RAYSİMAŞ olan ve sonradan TCDD Teknik A.Ş. olarak değiştirilen firmaya son on yıl içerisinde ne tür iş ve isimler altında kaynak aktarımı yapılmıştır? Bu kaynakların tutarı toplamda ne kadardır?  
2019 yılında neredeyse kuruluş sermayesinin tamamı olan 5,3 milyon TL kadar zarar ettiği Sayıştay raporları ile tespit edildiği ifade edilen TCDD Teknik A.Ş.’ye TCDD tarafından işlerin ısrarla verilmesinin nedeni nedir?
TCDD Teknik A.Ş.’nin yöneticilerinin eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının olması tesadüf müdür? 
Kamuya verilen zararın hesabını kim ödeyecektir?
TCDD Teknik A.Ş.’nin genel müdürünün RAYSİMAŞ’ın eski genel müdürünün olması tesadüf müdür? 
Demiryolu alanında hiçbir bilgi ve birikimi olmadığı iddia edilen ancak TCDD’den bir çok iş alan TCDD Teknik A.Ş.’nin 6331 sayılı kanun gereği "Çok Tehlikeli İş Ve İşyerleri" sınıfında yer alan Devlet Demiryollarında yapmış olduğu iş ve işlemlerde herhangi bir can kaybı ve yaralanmalar yaşanması durumunda Bakanlığınızca sorumluluk alınacak mıdır? 

Editör: Haber Merkezi