Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, konuşmasının başında derinleşen yoksulluk, işsizlik, açlık, sefaletle mücadele eden  halkları selamlayarak, "Yollar, özelleştirmeler, köprüler, tüneller ve elbette spor; hepsi sermayeye kaynak için düşünülüyor, konuşuluyor. Tek adam demek sermayeye kaynakları peşkeş çekmek demektir ve öyle de yapılıyor. Emeklilere, kadınlara damla bile gelir artışı yapmayanlar, döviz endeksli mevduat için birkaç ayda 25 milyar lirayı ayırdılar bile" sözleriyle tepki gösterdi.

400 MİLYAR DOLAR BOMBAYA GİTTİ

Ukrayna'da ihtilafların müzakere yoluyla çözülmesi için gayret eden iktidarın, sıra Kürtlere geldiğinde savaş politikalarına sarıldığı eleştirisinde bulunan Kemalbay iktidar sıralarına dönerek, "Neredeyse ömrümüz, Türkiye'de yürütülen operasyonların, savaş politikalarının faydasızlığını, yanlışlığını anlatmakla geçti. Yazık değil mi bu canlara, bu kaynağa? Kırk yıldır, yaklaşık 400 milyar dolara yakın zenginliğimiz, komşularımızın topraklarına bomba, mermi, mühimmat olarak atılıyor. Türkiye halklarına düşen ise sürekli yoksulluk, ekonomik ve siyasi krizler... Halkımız ekmek bulamayacak duruma geldi, peki bundan haberiniz var mı diyorum? Ama sıralarda kimse yok.üyüyen ve kalıcılaşan işsizlik, çocukların beslenememesi, kadınların pazar artıklarını toplamaya çalışması, açlık ve sefalet var" diye seslendi.

GÖÇMENLER SUÇLUYMUŞ GİBİ BİR ALGI VAR

Erdoğan'ın, "Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." sözlerini anımsatan HDP'li Kemalbay, "Toplumda sanki göçmenler suçluymuş gibi bir algı var. Komşularımızın topraklarında sürdürülen savaş ve çatışma iklimi bitmeden sığınmacı, mülteci ya da göçmenlerin ülkelerine dönmelerini beklemek hayalcilik değil midir ya da halkımızdan gerçeği gizlemek için söylenen sözden ibaret şeyler değil midir bunlar? Halkımıza gerçeği söylememek, olmayacak beklentilere sokmak toplumu daha çok kutuplaştırır; sığınmacılara, göçmenlere, mültecilere karşı nefret söylemini, ırkçılığı körükler ayrıca çözümsüzlüğü de getirir " uyarısında bulundu.

ESAS SORUN AKP-MHP  VE KAPİTALİST SİSTEM

Siyasi iktidarın bu tür tehlikeli söylemden vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Kemalbay, esas sorunun AKP-MHP iktidarı ve kapitalist sermaya düzeni olduğunu vurgulayarak, "Her zaman söylüyoruz,  yurttaşlarımızın işsiz kalmasının, geçinememesinin, emeğin bu kadar ucuzlaşmasının, enflasyonun, pahalılığın, zamların sebebi sığınmacılar, göçmenler, Suriyeliler, mülteciler değil; AKP-MHP iktidarıdır. Sığınmacılar hiç kimsenin çalışmak istemediği en kirli, tehlikeli, güvencesiz, kötü koşullara sahip, düşük ücretli işlerde asgari ücretin dahi altında çalıştırılıyorlar. Gidin imalat, geri dönüşüm sanayilerine, gidin inşaatlara, mevsimlik tarım işçiliğine hepsinde Suriyeli, Afganistanlı ya da başka ülkelerden işçiler kölelik koşullarında çalışıyorlar. Bizler göçmenleri, sığınmacıları, mültecileri değil, ucuz emek rejimini ve bu vahşi kapitalist sermaye düzenini göndermeliyiz, bu düzeni değiştirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

OBEZİTE BÜYÜMEYİ BAŞINIZA ÇALIN

Erdoğan'ın, "Şubat ayı itibarıyla yıllık Sanayi Üretim Endeksi yüzde 13,3 oranında artarak üretim temelli büyüme sürdü. Bu tablonun değerini sanayici, nakliyeci ve ihracatçı bilir." sözlerini de eleştiren Kemalbay, "Aynı günlerde tekstil işçisi Betül, metal işçisi Selma fabrikalarında tam kapasite üretim sürerken hayatlarındaki küçülmeyi anlatmışlar Evrensel gazetesinde, diyorlar ki: "Sosyal hayatımız yok, sürekli borçluyuz, eve istediğimi alamıyorum, maaşın çoğu taksitlere gidiyor. Et alıyor muyum? Yok. Gezmeye gidiyor muyum? Yok. Kendime bir ped alırken bile zorlanıyorum. Serviste konuştuğumuz şey sürekli olarak yumurta bu kadar oldu, ekmek şu kadar oldu." Peki, Türkiye büyüdüyse emekçilerin durumu neden böyle? Bu obez büyümeyi alın başınıza çalın diyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi.

İKTİDARIN HUKUKSUZ SİYASİ DAVALARI

Katledilen HDP'li Deniz Poyraz'ın 29 Nisanda İzmir Adliyesinde gerçekleşecek 3. duruşmasını da duyuran Kemalbay, "Başta kadın hareketi olmak üzere demokratik kamuoyunu ilk günkü gibi davaya güç vermeye davet ediyorum. Deniz Poyraz onurumuzdur, mücadelemizde yaşayacak" dedi. Tahliye edilmeyen Osman Kavala'yı rehin tutan iktidarın Mücella Yapıcı ve arkadaşlarını da mahkûm etmek istediğini vurgulayarak, "Bir değil iki değil, bu üçüncü mükerrer yargılamaların net bir şekilde hukuksuz ve siyasal olduğunu görüyoruz. Gezi; işçilerin, öğrencilerin, kadınların, doğanın, zulme karşı direnen halkların ağacımıza, suyumuza, toprağımıza, emeğimize, birbirimize sahip çıktığımız için bizimdir. En güzel mücadelemizdir. Gezi davasında olacağımı da buradan duyurmak istiyorum." dedi

Editör: Haber Merkezi