CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- HDP’nin ekonomi, emek, sağlık, sosyal politikalar ve ekoloji konularını içeren İş ve Aş Buluşmaları sonrası partili milletvekilleriyle birlikte meclis de basın toplantısı düzenleyen İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, İzmir, Diyarbakır (Amed) dan sonra Van’da yaptıkları ziyaretler hakkında bilgi verdi. Yaptıkları ziyaretlerde halkın yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını belirten Kemalbay, taşeron işçiler, KHK’dan ihraç edilenler, ve büyük bir esnaf kesimi ve oda başkanlarıyla görüşme yaptıklarını ifade etti.  Van'da gördükleri tabloyu, "Ekonomik ve pandemi krizinin ne kadar ağır olduğunu hepimiz biliyoruz fakat buna bir de Van'da kayyum rejimi eklendiğinde Van'ın ekonomisi tamamen çökmüş durumda” cümleleriyle ortaya koyan Kemalbay, Van'ın ekonomisinin turizm ve hayvancılığa dayandığını ancak her iki sektörün de çok kötü yönetildiğini vurgulayarak kentte yaşanan sorunları dile getirdi.

SINIR KAPISINI AÇIN

Ziyaretleri kapsamında esnaf ve KOBİ'leri de ziyaret ettiklerini aktaran Kemalbay, Van esnafının da son derece zor durumda olduğunu söyledi. Kentte kangrenleşmiş çok ağır bir işsizlik olduğuna dikkat çeken Kemalbay, “Türkiye’nin hiçbir yerinde bu kadar ağır işsizlikle karşılaşmadık. En çok duyduğumuz acı söz ise, “eve ekmek götüremiyoruz” cümlesi oldu. Türkiye’nin hiçbir sınır kapısı kapalı değilken Van’da sınır kapısı kapalı ve kente turist gelemiyor. Otellerden lokantalara, küçük esnafa kadar her yerde tamamen bir durgunluk var.  Van halkı kapıların bir an önce açılmasını istiyor. Çatışmacı politikaların Van’daki turizm sektörünü baltaladığı ve barış sürecinin tekrar devreye sokularak ekonomik tablonun daha da iyiye gideceği düşünülüyor” dedi.

HAYVAN ESNAFI CEZALANDIRILIYOR

Van’ın bir diğer ekonomi kaynağının hayvancılığa dayandığını ancak bu konuda da halkı ekonomik yönden cezalandıran politikalar uygulandığını vurgulayan Kemalbay, hayvanlarını bir yerden bir yere götürmek isteyen hayvan yetiştiricilerinin önüne sağlık denetimi olan küpeleme ve menşei sorunu gibi cezalandırıcı politikalar uygulandığını, yayla yasakları gibi bir çok sorun yaşadıklarını ve bir an önce bu sorunların çözülmesi taleplerini iletti.

ESNAF, KOBİ KAYYUM İSTEMİYOR

Esnaf ve KOBİ’lerin kayyum yönetimini istemediklerini, hizmet alamadıklarını, ayrımcılık yapıldığını, politik görüşlerinden dolayı cezalandırıldıklarını ve borç batağında perişanlık yaşadıklarını belirten Kemalbay, esnafın, alım güçlerinin kalmadığını, tefecilerin eline düştüğünü ve fakirleştiklerini söyledi. Ulaşım konusunda kayyum yönetiminin minibüs esnafına ciddi sorunlar yaşattığını kaydeden Kemalbay, “ Böyle bir yerel yönetim anlayışı olamaz. Kayyum bir darbeci bir anlayışla halkın sorunlarını çözmek değil de halkı sindirmek için orada var. Kime dokunsak elektrik şirketinden VEDAŞ zulmünden bahsediyor. VEDAŞ şirketi Van halkını adeta kırbaçlıyor. Bu duruma isyan ettim” ifadelerini kullandı.

İŞ VEREMİYORSANIZ, GELİR DESTEĞİ VERİN

Elektriğini, suyunu ödeyemez duruma gelmiş halkın iş, aş sorunu olduğunu, yapılması gerekenin ise halkın asgari elektrik ve su ihtiyacını ücretsiz olarak vermek olduğunu ifade eden Kemalbay, halka iş olanakları sağlanmadığı takdirde, bu faturaları da karşılayacak yaşamını idame ettirebilecek gelir desteği verilmesini söyledi.

HUKUKSUZCA ATTIĞINIZ İŞÇİLERİ GERİ ALIN

Maden ve taşocakları yüzünden Van Gölü üzerinde ekolojik yıkıma neden olduğunu ve bir an önce kapatılması gerektiğini vurgulayan Kemalbay, iktidara, 360’ı aşkın haksız ve hukuksuz bir şekilde KHK’larla işten atılan belediye işçilerini görevlerine geri alması çağrısında bulundu. Depremzedelerin barınma koşullarıyla ilgili sorunlarına da değinen Kemalbay, Halka yapılan bu zulmün hesabını sandıkta soracaklarını da sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi