CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Anayasanın 34. Maddesinde, herkesin önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız barışçıl bir şekilde toplantı ve gösteri yürüyüşü yapabilmesi demokratik bir hak olarak yer aldığını hatırlatan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, milletvekillerinin hapse atılması, belediyelere kayyım atanması, barış, özgürlük, eşitlik, demokrasi, aş ve iş için Halkların Demokratik Partisi’nin anayasadan doğan demokratik hakkını kullanarak başlatmış olduğu “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü”nün valilikler tarafından usulsüz yasaklama kararları ile salgının en yoğun olduğu dönemlerde dahi toplanmayan İl Hıfzıssıhha Meclisleri kararları ile anayasa ve demokrasiye aykırı bir şekilde engellenmeye çalışıldığını vurguladı.

KEYFİ YÖNETİM

Sokağa çıkma yasaklarında özel izinle açılan fabrikalarda, önlem alınmadığı için test sonucu pozitif çıkan işçi ve ailelerinin yaşamlarının tehlikeye atıldığını hatırlatan Kemalbay, “ İktidar milyonlarca öğrencinin gireceği YKS ve LGS sınavlarının büyük risk taşımasına rağmen yapılacağı kararını vermiştir. Riske rağmen bir yandan eğlence yerleri, AVM’leri açıp yasaklar etkisiz hale getirilmiştir. Tercihini sermayeden, baskıdan, yasaktan yana kullanan iktidar diğer yandan ülkenin her yerinde virüsü bahane ederek yurttaşların tepkilerini, toplantılarını, gösterilerini engelleme çalışmaları hukuk tanımamak, anayasayı tanımamaktır. Hukukun üstünlüğünün yerini keyfiyete bırakmaktır” sözleriyle tepki gösterdi.

Türkiye’nin birçok ilinde girişlerin ve çıkışların yasalara, Anayasa'ya aykırı, meşru ve demokratik olmayan yollarla yasaklandığını ileri süren Kemalbay, bu iller arasına olağanüstü toplanan İstanbul İl Hıfzıssıhha Meclisi’nin aldığı kararla İstanbul’un da eklendiğini belirtti. Konuyu meclis gündemine taşıyan HDP’li Kemalbay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Covid/19 pandemisinin ülkemizde görülmeye başladığı 11 Mart tarihi itibarı ile kaç defa toplanmıştır?

İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Covid/19 pandemisinin ülkemizde görülmeye başladığı 11 Mart tarihi itibarı toplanmış ise almış olduğu kararlar nelerdir?

Türkiye genelinde pandemi nedeniyle Evde Kal çağrılarının yapıldığı, sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği dönemlerde valilik tarafından özel izin ile çalışma izni verilen işyeri sayısı kaçtır?

Haziran tarihi itibarı ile virüs bulaşma riskine rağmen AVM’lerin, kahvehanelerin, eğlence yerlerinin açılarak normal hayata geçiş yapılmaya başlanan ülkemizde anayasal ve demokratik bir hak olan ve barışçıl bir şekilde yapılan toplantı ve yürüyüşlerin valilik ve İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi kararları ile engellenmesinin nedeni nedir?

İllerden yola çıkan Halkların Demokratik Partisi PM, il ve ilçe yöneticilerinin,  Belediye Eş Başkanları’nın araçlarının keyfi şekilde durdurulması, araçlarının keyfi trafik kararlarıyla bağlanması, şehir çıkışlarına izin verilmeyerek geri döndürülmesi, seyahatlerinin engellenmesi şeklinde anayasayı çiğneyen kolluk hakkında işlem yapılacak mıdır?

Anayasa ile koruma altına alınmış olan seyahat hürriyeti hakkının valilikler eliyle çiğnenmesi bilginiz dahilinde midir?

Editör: Haber Merkezi